Millionæren som ble lei A4-livet

Lars Grønnerød (43) er den hardtarbeidende og idrettsinteresserte kjøpmannssønnen som ble lei A4-livet. Han forlot sitt trygge liv og havnet på kant med loven. 43-åringen er millionær og elsker Play Station.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARS GRØNNERUD (43):

  • Elsker Play Station
  • Er svømmeinstruktør
  • 100 registrerte forhold
  • Læreren ble drapsdømt
  • Trente judo

Lars Grønnerød kommer fra et besteborgerlig hjem. Han møtte ekskjæresten Kristin Kirkemo Haukeland i narkotikamiljøet på Oslos vestkant. Seinere ble han kjent med Per Kristian og Veronica Orderud. 43-åringen kunne levd et helt normalt liv, men vennene mener han snublet et sted på veien.

Drev med judo

Lars Grønnerød er oppvokst på Eiksmarka på Østerås i Bærum sammen med sin to og et halvt år yngre bror.

Da han gikk på barne- og ungdomsskolen, var Lars svært skiinteressert. Han gikk langrenn og kjørte slalåm. Sommerstid likte Lars å stå på vannski. I tillegg trente han judo.

Etter at den nå 43 år gamle trippeldrapstiltalte sluttet på ungdomsskolen, reiste han som utvekslingsstudent til North-Carolina i USA i ett år. Ifølge dem som kjenner Grønnerød fra barndommen, var Lars svært begeistret for det han hadde opplevd og gjort i Statene.

Helt fra barndommen av var det egentlig bestemt at Lars etter hvert skulle pensle inn på kjøpmannsyrket. Da han kom tilbake fra USA, gikk han økonomilinja på Dønski videregående skole i Bærum.

Drapsdømt lærer

Venner fra den tida opplyser at han valgte markedsføring som linjefag.

Skoleåret 78- 79 hadde den nå drapstiltalte Lars Grønnerød en mannlig lærer som i 1995 ble dømt for drapet på sin lærerkollega, Berit Hancke. Faget var rettslære.

Skolekamerater og lærere husker Lars som en høy, kraftig ungdom med rødlig hår.

Klasseforstanderen hans, Jan-Wilhelm Mollerup (76), hadde et godt inntrykk av Lars.

- Jeg kan ikke erindre annet enn positive ting om ham, sier Mollerup, som nå er pensjonist, til Dagbladet.

Etter videregående gikk Lars inn i militæret. Det første halve året av førstegangstjenesten oppholdt han seg på Sessvollmoen militærleir ved Kongsberg. Her tok Lars rekruttskole og lagføreropplæring for mitraljøselag. Lars ønsket seg deretter til Hans Majestet Kongens Garde, og Grønnerød tilbrakte de siste seks månedene av militærtjenesten i gardeleiren på Huseby i Oslo. Under gardeoppholdet ble han også svømmeinstruktør. Opplæringen tok han ved Norges idrettshøgskole.

Etter førstegangstjenesten gikk Grønnerød ett år på Kjøpmannsinstituttet på Rykkinn. Han spesialiserte seg i butikklederutdanning. Da han var ferdig der, reiste han til Tyskland hvor han arbeidet på supermarkeder i både München og Frankfurt.

På begynnelsen av 80-tallet kom han endelig hjem og begynte, som planlagt og forventet, på Trosterud matsenter. Dette er familien Grønnerøds supermarked.

Ble butikksjef

Lars startet som nestleder, men avanserte etter hvert til butikksjef. Det var på denne tida at han kjøpte leiligheten i Frognerveien 38 på Oslos vestkant. Denne leiligheten eier Grønnerød også i dag. I leiligheten ble det gjort beslag av Orderud-sakens viktigste tekniske funn, nemlig et våpenmagasin som etter all sannsynlighet satt i ett av drapsvåpnene. Dessuten fant politiet - under ransakingen hjemme hos Lars i begynnelsen av juni 1999 - en pistol 22-kaliber. Lars sier at dette er en av pistolene som medtiltalte Kristin Kirkemo Haukeland sier hun kjøpte i Molde og deretter ga til ekteparet Orderud for 20000 kroner lille julaften 1998. Lars Grønnerød har forklart politiet at han byttet sin 38-kaliber mot en av disse pistolene - med et mellomlegg på 4000 kroner - med Per Kristian Orderud påsken 1999.

Leiligheten er sentral for politiet og påtalemyndigheten i saken. Her har flere av sakens aktører møtt hverandre. Her fant man også dynamitt-typen Sollex, som ble brukt under attentatforsøket mot Anne Orderud Paust og hennes avdøde ektemann, Per Paust. Lars sier han skulle bruke dynamitten til å sprenge sporveisautomater med.

Millionær

Lars Grønnerød er millionær. Familien har svært god økonomi, ikke minst takket være farens gode forretningsinstinkt. Men Lars gjorde seg fortjent til pengene: Han jobbet ved siden av skolen - både lørdager og på kveldstid.

I dag har Lars aksjer i familiens firma, L. Grønnerød AS. I 1999 økte han formuen sin til hele 1795000 kroner. Likevel har han en svært beskjeden skattbar inntekt. I dag mottar han årlig omkring 100000 i årlig utbytte fra familiefirmaet.

Lars Grønnerød er registrert med rundt 100 forhold i politiets strafferegister. På begynnelsen av 90-tallet ble han tatt for første gang. Grønnerød og en kamerat reiste til Thailand. Kameraten sendte rundt 10 gram heroin til forskjellige postadresser i Oslo. Kameratene ble etter hvert pågrepet av politiet og ble dømt til sju måneders fengsel.

Ryggproblemer

Lars fikk på begynnelsen av 90-tallet store problemer med ryggen. Han fikk prolaps. Den nå 43 år gamle trippeldrapstiltalte gjennomførte to ryggoperasjoner. Etter operasjonen ble Lars lei A4-livet sitt. Det var da han havnet på skråplanet.

Ifølge tidligere venner av Lars mistet han kontakten med dem og begynte å bevege seg på kanten av loven. Leiligheten i Frognerveien ble i flere år et slags treffpunkt for personer i det kriminelle narkotikamiljøet i Oslo. Det var her han møtte Kristin Kirkemo Haukeland. De to ble kjærester, men forholdet tok slutt i tida rundt drapene på Sørumsand i mai 1999. I månedene før drapene fant sted, bodde Kristin mye hos Lars, selv om hun hadde adresse et annet sted.

Dagbladet har snakket med en rekke personer i narkotikamiljøet som kjenner Lars. De beskriver ham som en «real fyr».

- Det er aldri noe tull med Lars. Han kan du stole på, sier de.

Ingen av hans tidligere venner skjønner hvordan Lars havnet i dette miljøet. Lars var hardtarbeidende og interessert i idrett.

- Lars må ha snublet etter eller annet sted på veien, mener en tidligere venn.

I dag sliter Lars fremdeles med ryggen, men tar visstnok ingen medisiner.

Få gode venner

Dagbladet kjenner til at Lars Grønnerød har få «gode venner» han kan stole på. I påsken 1999, før han ble pågrepet av politiet, jobbet Lars på Linjegods, men bare som vikar. I politiavhør sier Lars at han i perioden fra 1990 har brukt noe hasj og amfetamin.

- Men narkotika har aldri styrt livet mitt, forklarer Lars.

Han sier han brukte narkotika som et alternativ til alkohol.

Lars Grønnerød er svært interessert i data. Hjemme i leiligheten i Frognerveien likte han også å sitte foran TV-en med Play Station. Action- og eventyrspillene er hans favoritter. I tillegg elsker han å spille musikk. Dessuten leser han en del bøker. Under varetekts-oppholdet i Ringerike kretsfengsel ga han overfor etterforskerne uttrykk for at han savnet Play Station på cella.

Vil ta datautdannelse

For vel ett år siden ble Grønnerød arrestert etter en biltur i påvirket tilstand ved Oslo S. Den gang utga Grønnerød seg etter kjøreturen for å være politimann - og er seinere dømt i Oslo byrett for promillekjøring og en rekke andre forbrytelser, som vinningskriminalitet.

Dagbladet kjenner til at 43-åringen den siste tida har sagt til venner at han vil flytte fra Oslo, og «finne seg et hus på landet, kanskje ved en sjø». Lars har vært innstilt på å selge leiligheten sin på Frogner, eller i alle fall leie den ut. Overfor vennene har Lars sagt at han ønsker å ta seg en ny utdannelse, kanskje innen data. Dagbladet vet også at 43-åringen etter løslatelsen fra trippeldrap-varetekten igjen har fått svært god kontakt med sin familie.

Men i midten av mars i år ble Lars arrestert på nytt av politiet i Oslo, etter en biljakt på Frogner i Oslo. Grønnerød har ikke gyldig førerkort.

- Per er en liten mus

Politiet har i avhør spurt Lars om hans oppfatning av odelsgutten på Orderud. - Han virker som «en liten mus», en stille og beskjeden person som var interessert i Internatt og data, forklarer Lars.

I de mange politiavhørene er 43-åringen også spurt om sitt inntrykk av Veronica Orderud. Ifølge Lars var Veronica «typen som likte å bake kaker på kjøkkenet». 43-åringen sier han ikke kjenner Veronica så godt, men at hun virket litt mer bestemt enn ektemannen.

MILLIONÆREN: Lars Grønnerød har mange penger i banken.