Millionærer ble sosialklienter

STRYN (Dagbladet): Med velfylt bankkonto og store drømmer kom Møyfrid (51) hjem til Norge med ektemannen Michael Walston (54). I dag er firebarnsfamilien sosialklienter etter å ha brukt alle sine penger og krefter på restaureringen av Stryns 134 år gamle ærverdige hotell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paret mottok den prestisjetunge Maihaugenprisen for å ha reddet den nedrivingstruede trebygningen. Men en langvarig konflikt med banken førte til at King Oscars Hall aldri kom i drift. DnB overtok selv hotellet for 1,5 millioner kroner i 1995, snaue fem millioner under takst.

- Vi nådde ikke fram overfor domstolen med vår klage på banken. Da overtakelsen ble kjent rettskraftig i fjor, viste DnB ingen nåde. 11. august kom lensmannen på hotelldøra og kastet ut oss og ungene mens vi spiste frokost, forteller Møyfrid Walston.

Nå er King Oscars Hall lagt ut for salg på det åpne markedet. Møyfrid og Michael Walston klamrer seg til håpet om å kjøpe hotellet tilbake. Dagbladet var med da de tok mot til seg og deltok på den offisielle visningen. Tilbake for første gang siden utkastelsen. Gjensynet ble sterkt.

- Trist. Forferdelig trist.

Møyfrid Walston rister på hodet mens hun rusler rundt, arm i arm med mannen. Forteller hvordan de møysommelig gjenbygde rom etter rom og la ned tusenvis av timer for å finne tilbake til originalstilen fra 1800-tallet.

Rønne til perle

«Walstons forvandla ei falleferdig rønne til ei kulturhistorisk perle som alle burde være stolte av. De hadde fortjent en bedre skjebne.»

Sånn kan kommentarene oppsummeres fra stryninger Dagbladet har snakket med.

Ekteparet Walston og DnB er uenige om hvorfor det gikk galt. Så uenige at saken er blitt en gjenganger i retten.

- Vi satt med et byggelån på 4,2 millioner da restaureringen var ferdig i 1988. Men da banksjefen som hadde fulgt prosjektet vårt sluttet, nektet DnB å være med videre. På det tidspunktet hadde vi tilsagn fra både Hypotekforeningen og SND. Da DnB trakk seg, falt alt sammen, sier Møyfrid og Michael Walston.

DnB hevder på sin side at banken strakk seg langt.

- De fikk sjenerøse tilbud ved minst to anledninger. Enten å spasere ut gjeldfrie, eller å betale 1,3 millioner for å bli sittende i hotellet, opplyser kilder i DnB.

- Det første kjenner jeg ikke til. Det siste stemmer. På det tidspunket i 1995 hadde vi skaffet et tilsagn fra K-bank på én million kroner. Vi manglet 350 000 kroner for å oppfylle DnBs krav. Dermed strandet det igjen, sier Møyfrid Walston.

Mistet alt

I et lite hus åtte kilometer fra Stryn sentrum bor hun nå med mann og barn.

- Å være uten bil er til å leve med. Verre er det å måtte be om penger til mat og klær.

Hjemlengsel drev Møyfrid tilbake til Norge i 1981. Hun og mannen hadde restaurert ti eneboliger i USA på ti år. Milliongevinsten skulle være startkapital i Sogn og Fjordane.

- Vårt håp var å bygge opp virksomhet til glede for lokalsamfunnet. Vi hadde aldri trodd at vi skulle ende opp med å ligge andre til byrde, sier Michael Walston.

MAJESTETISK: Møyfrid og Michael drømte om å skapeliv igjen i hotellet King Oscars Hall.