Millionærer ville kjøpe tilbake «Skrik» og «Madonna»

Kunstkjennere med mangemillionærer i ryggen forhandlet med kriminelle for å kjøpe «Skrik» og «Madonna» for 12 millioner kroner. Meningen var å gi bildene tilbake til museet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ØSTFOLD (Dagbladet): Oslo kommune har reist et erstatningskrav på 700 millioner kroner etter ranet. Dagbladet presenterte lørdag historien om hvordan flere av de mistenkte og siktede i Munch-saken skal ha forhandlet om et salg av de stjålne kunstskattene - til en helt annen pris.

Historien starter bare noen dager etter at maskerte ranere stormet ut av Munch-museet på Tøyen i Oslo 22. august i fjor.

Mens medier fra hele verden melder om det brutale ranet av to av verdens mest ettertraktede kunstskatter, starter aktørene forhandlingene.En mann fra Østfold, som tidligere er dømt for salg av metonalholdig sprit, kommer i kontakt med en kunstinteressert mann i 40-åra. Over telefonen stilles følgende spørsmål:

-  Vi er interessert å kjøpe «Skrik» og «Madonna» slik at de kommer til rette igjen. Kan du ordne kontakt med dem som står bak ranet?

Persongalleriet

Det blir starten på dramatiske forhandlinger, som varer i flere uker. Aktørene er bakmenn med flere millioner tilgjengelig, og personer med tilknytning til ransmiljøet på Østlandet.

Dagbladet har detaljert informasjon om forhandlingene fra politiet, personer som deltok på forhandlingsmøtene og forskjellige kriminelle grupperinger. Disse forhandlingene er de eneste som er tatt seriøst av både politiet og det kriminelle miljøet, det såkalte ransmiljøet på Østlandet.

Dette er hovedaktørene i saken: Kunstinteressert mann i 40-åra fra Østlandet. Betegnelse «Edderkoppen», fordi han har kontakt med personer i det kriminelle miljøet og i politiet. «Mangemillionæren», som vurderer å stille millioner tilgjengelig for å få bildene tilbake.  En spritdømt mann i slutten av 30-åra fra Østfold. «Spritselgeren» har hatt status som mistenkt i Munch-ranet. Kjenner menn fra Østfold som politiet mener er knyttet til kunstkuppet.  Munch-siktet 38-åring fra Østfold. Politiet mener han skaffet bilen som ranerne brukte.  «Hjernen» (37), fra Oslo. Siktet for å ha organisert Munch-ranet. Av politiet betegnet som sentral i forhandlingene.

Bilfikseren: En 38 år gammel mann fra Østfold som er siktet for å ha skaffet ransbilen. Ønsket ifølge sin egen forklaring å tjene noen kroner ved å skaffe bildene tilbake. Deltok på flere forhandlingsmøter.
Bilfikseren: En 38 år gammel mann fra Østfold som er siktet for å ha skaffet ransbilen. Ønsket ifølge sin egen forklaring å tjene noen kroner ved å skaffe bildene tilbake. Deltok på flere forhandlingsmøter. Vis mer

Prislapp: 12 millioner

Etter Munch-ranet 22. august i fjor, er politiet svært optimistiske. De mener det bare er et tidsspørsmål før de stjålne kunstskattene kommer til rette. Årsaken til optimismen er at etterforskerne tidlig vet om de oppsiktsvekkende forhandlingene for å få bildene tilbake.

Etter den første telefonsamtalen mellom den spritdømte mannen og «Edderkoppen», skjer det mye under overflaten.

-  Vi var ikke interessert å kjøpe bildene slik at vi skulle ha dem. Meningen var at vi skulle donere penger slik at det offentlige skulle få bildene tilbake, sier «Edderkoppen» til Dagbladet.

Bakmennene har flere motiver - ikke minst ville de ha penger for å skaffe bildene tilbake.

-  Jeg legger ikke skjul på at jeg hadde et motiv om å tjene penger. Jeg gjør jo ikke denne jobben gratis, sier to av dem som var involvert.Prislappen på maleriene skal i starten være på rundt 10 millioner kroner. Så stiger den til rundt 12 millioner kroner. En stor pengesum - men langt mindre enn erstatningskravet fra Oslo kommune på 700 millioner kroner.

-  Pengene måtte utbetales før bildene ble levert. Det var en forutsetning i denne handelen, sier involverte i prosessen.Det blir lagt en detaljert plan for hvordan overleveringen skal skje: De stjålne maleriene skal overleveres noen dager etter at millionbeløpet er delt mellom partene i forhandlingsprosessen. Bildene skal etter planen bli kjørt til et avtalt, øde sted, for deretter å bli etterlatt i en parkert bil hvor kjøperne kan hente dem.

Interessert millionær

1.T-banestasjon på Oslos østkant.
2. En kebabkiosk nær Tysenfrydparken
3. By the way ved Moss på E6
4. Telefonkiosk på Gressvik ved Fredrikstad.
5. Quality hotel & resort Sarpsborg
1.T-banestasjon på Oslos østkant. 2. En kebabkiosk nær Tysenfrydparken 3. By the way ved Moss på E6 4. Telefonkiosk på Gressvik ved Fredrikstad. 5. Quality hotel & resort Sarpsborg Vis mer

I løpet av september får etterforskningsledelsen vite om forhandlingene.

-  Det blir fra politiet gitt beskjed om å skaffe dokumentasjon på at bildene eksisterer, får Dagbladet bekreftet.

Etter det Dagbladet forstår, blir det jobbet med å framskaffe et polaroidfoto av de stjålne maleriene. Bildene skal avfotograferes sammen med en dagsfersk tabloidavis.-  Politiet var svært interessert i opplegget som ble skissert opp. De ble holdt orientert underveis i prosessen, sier «Edderkoppen» til Dagbladet.

For å få fortgang, trenger bakmennene kapital. Via mellommenn etableres kontakt med en styrtrik kunstkjenner. Kunstsamleren liker dårlig at maskerte menn bare kunne «gå inn» og hente to av Norges fremste kunstskatter.

-  Jeg var opprørt, og derfor villig til å være med og støtte et eventuelt tilbakekjøp. Mitt inntrykk er at vi kunne fått kjøpt tilbake bildene i månedene etter ranet. Det var imidlertid ingen vilje fra det offentlige. Det gjorde meg litt usikker. Det var ikke pengene det sto på. Men man er jo ikke villig til å risikere en anklage om heleri, sier millionæren til Dagbladet.

Dagbladet er kjent med at minst tre pengesterke navn blir nevnt i denne prosessen. Politiet har i denne perioden samtaler med minst tre profilerte næringslivstopper om saken.

Hektisk møtevirksomhet

Fra begynnelsen av september til 16. november 2004 er det hektisk møtevirksomhet. Aktørene møter hverandre ved flere anledninger: ved en T-banestasjon på Oslo øst, veikroa By the Way ved Moss, utenfor et badeland i Sarpsborg og en kebabkiosk ikke langt unna fornøyelsesparken Tusenfryd. Alltid utendørs. Mobiltelefonene ligger igjen i bilene. De er redde for å bli avlyttet. Det er den spritdømte Østfold-mannen og den Munch-siktede 38-åring som etter planen skal føre forhandlingene og framskaffe bevis på at bildene eksisterer. På den andre sida står den kunstinteresserte «Edderkoppen».

Politiets etterforskere har fått tillatelse til såkalt kommunikasjonskontroll (KK) av noen av de involverte. Ved å lytte på telefonlinjene, også til mistenktes familie, får politiet informasjon om når møtene skal finne sted. Samtidig har også politiets spanere møter med enkelte av dem som er involvert.

For likevel å omgå politiets telefonkontroll blir det brukt telefonkiosker. Enkelte av samtalene blir også ført i koder. Her omtales de stjålne maleriene som «båten».

I avhør har en av de involverte fortalt at en telefonkiosk på Gressvik utenfor Fredrikstad ble brukt til enkelte samtaler.

-  Vi kunne ikke snakke over telefon. Derfor måtte vi møtes. På møtene, som ofte foregikk på kveldstid, diskuterte vi framgangen i jakten på bildene, sier en av dem som var involvert.

En annen sier til Dagbladet:

-  Det var mye fram og tilbake på disse møtene. Målet var at bildene skulle tilbake til allmennheten, men selvsagt ville alle parter også tjene litt penger.

Intern strid

Samtidig som politiet følger forhandlingene tett, brygger det opp til en liten strid på Politihuset i Oslo. Ved avdeling for organisert kriminalitet sitter landets fremste ransetterforskere. Dagbladet kjenner til at det er uenighet om hvordan de skulle håndtere opplysningene om at bildene er i ferd med å bli kjøpt. Noen etablerte ransetterforskere ønsker å inngå en slags avtale med de kriminelle. Andre etterforskere mener at politiet ikke kan inngå denne typen avtaler.

-  Det var sterke krefter i Oslo politidistrikt som ikke ønsket at kriminelle skulle tjene penger på salget, eller at det ble gjort avtaler om at de ikke skulle straffeforfølges, bekrefter sentrale kilder.

Mens politiet diskuterer, skal den Munch-siktede Østfold-mannen (38) ha tatt kontakt med «Hjernen».

-  Det ble gjort flere forespørsler inn mot det såkalte ransmiljøet, der tilbudet ble framsatt, sier 38-åringen.

Han er også siktet for å ha forsøkt å selge «Skrik» og «Madonna».

-  Politiet forvrenger sannheten. Jeg har ikke solgt maleriene, men involverte meg i prosessen for å få bildene tilbake, sier 38-åringen.

Politiet begynner å bli utålmodige. Også etterforskerne er forespeilet et fotografi av de stjålne kunstskattene, men det kommer aldri. Etterforskerne føler at de har brukt for mye tid og ressurser på forhandlingene. Etter et møte i etterforskningsgruppa, blir det bestemt at de ikke lenger skal satse på «Edderkoppen» og hans forhandlinger med mellommenn.

Da er det blitt midten av november.

-  Fikk ikke dokumentasjon

-  Vi fikk aldri noen fotografier av kunstverkene. Det kom ikke noen tilbakemelding fra miljøet i Oslo, sier den Munch-siktede 38-åringen, som sier han ikke har vært med på andre forhandlinger etter dette.

«Edderkoppen» sier til Dagbladet at alt stoppet opp.

-  Det kom ikke dokumentasjon på at dette miljøet hadde bildene, understreker han.

Mangemillionæren, som vurderte å stille millioner tilgjengelig, sier:

-  Prosessen stoppet opp da politiet begynte å nøste opp historien om ransbilen. Hadde man gått fram litt annerledes her, kunne man oppnådd resultater.

-  Kunne man fått tilbake maleriene?

-  Jeg tror det. Man vet jo aldri, men mitt inntrykk var at vi kunne fått et godt resultat. Spørsmålet er hvordan offentligheten ville reagert på at man hadde betalt millionbeløp til kriminelle, sier han.

Det er flere teorier til hvorfor forhandlingene strandet. Ifølge politiet kan en mulig årsak være at «Hjernen» i denne perioden må i fengsel for å sone en kort dom.

-  Det medfører riktighet at den Munch-siktede Østfold-mannen kontaktet min klient. Men min klient har åpenbart ikke vært i en posisjon til å framskaffe bildene, sier advokat Morten Furuholmen, som representerer mannen som politiet mener organiserte kunstranet.

En annen mulig årsak til at forhandlingene stoppet opp, er at millionærene ble redde for å bli straffeforfulgt dersom de utbetalte «løsepenger» til kriminelle.

En av forretningsmennene innhenter en juridisk betenkning for å sikre seg. Andre skygger banen.

Kritikk mot politiet

I ettertid er det en rekke personer som kritiserer politiets framgangsmåte:

-  Bildene kunne vært kommet til rette, men politiets taktikk var årsaken til at dette ikke skjedde. Det ble gitt klare beskjeder om at de involverte ikke ville gå fri. Prioriteringen var ikke å finne bildene, men å ta dem som sto bak ranet. Hadde det blitt gitt et slags «amnesti» til dem som var involvert, så hadde «Skrik» og «Madonna» vært i sikkerhet nå, hevder en med innsikt i forhandlingsprosessen.

En annen understreker:

-  Politiet ønsket ikke at kriminelle skulle tjene på dette. Alle ledd i forhandlingsprosessen ville ha sin del av pengene. Det ville ikke politiet la skje.

Også advokater som er involvert, tror politiet kunne oppnådd bedre resultater dersom de hadde valgt en annen framgangsmetode.-  Jeg mener at politiet i større grad burde konsentrert seg om det som er viktig i denne saken, nemlig å få tilbake bildene. Politiets framgangsmåte har ikke akkurat bidratt til å få folk til å snakke, sier advokat Sverre Næss. Han er forsvarer for den 38 år gamle mannen fra Østfold som er siktet for å ha skaffet til veie ransbilen.

-  Ikke uenighet

Politikilder Dagbladet har snakket med, mener at det er små sjanser for å få i gang nye forhandlinger. Politiet skal ikke ha vært involvert i nye, konkrete samtaler. Det er heller ingen sikre opplysninger om hvor bildene er i dag - eller om de er destruert.

Politiadvokat Morten Hojem Ervik vil ikke oppgi detaljer om etterforskningen.

-  Nei, ikke i og med at vi fortsetter å avdekke hvor maleriene befinner seg. Men det har ikke vært uenighet om hvordan vi skulle legge opp etterforskningen, sier Ervik.