Lønnsfesten i Oslo-skolen:

Millionanbud etter «mangel på kompetanse»: - Sjokkert

Utdanningsetaten inngikk i sommer en millionavtale om ekstern bistand til å følge opp leseprøver i grunnskolen. - Vi er sjokkert over at et rødgrønt byråd ikke selv ser hvor dumt dette, sier byrådets støtteparti. Byråd Thorkildsen varsler endringer - for andre gang på ei uke.

30 MILLIONER: Utdanningsetaten i Oslo og Marte Gerhardsen bruker store penger på konsulenter. Inga Marte Thorkildsen er politisk ansvarlig.
Publisert

Dagbladet fortalte onsdag om millioncoaching i toppen av Utdanningsetaten i Oslo.

På 15 snaue måneder har etaten blitt fakturert 2,5 millioner på lederutvikling etter amerikansk modell. Coachingen kommer på toppen av avsløringer om lønnsfesten på direktørnivå i etaten som ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen tidligere i høst sa manglet penger.

Dagbladet har fått tilgang på flere av fakturaene fra Leadership Pipeline Institute. De viser blant annet at etaten betaler 25 000 kroner for en dagssamling, og opp mot 20 000 kroner for en dag med «samtaler» knyttet til lederkursingen.

Avtaler med konsulentkjemper

Utdanningsetaten inngikk også rammeavtaler med tre store konsulentselskaper i fjor høst. Rammen på disse avtalene var 10 millioner.

Dette avdekkes gjennom innsyn i Doffin, den nasjonale kunngjøringsbasen for offentlige anskaffelser. Avtalen med Leadership Pipeline Institute kommer på toppen av dette.

Aktørene som vant konsulentkontraktene er kjente aktører i konsulentverden: Ernst & Young, Agenda Kaupang og Deloitte.

Manglet kompetanse

Dagbladet kan nå i tillegg fortelle at Utdanningsetaten så seint som i sommer inngikk en ekstern rammeavtale med UiO verdt opp mot 12 millioner.

Etaten ber i anbudet om ekstern bistand til å følge opp leseprøver i Oslo-skolen, fordi det skorter på kompetansen internt i Norges største etat:

«Utdanningsetaten innehar ikke den kompetanse eller ressurser som kreves for å utvikle og følge opp prøvene i lesing og ønsker å samarbeide med et fagmiljø som kan dekke behovet», står det i anbudet etaten selv har utformet.

Leseprøver i 6. trinn

Utdanningsetaten skriver videre i anbudet at de har kompetanse på prøvene i matematikk og digitale ferdigheter, som utvikles med bruk av interne ressurser.

Men det er verre stilt med leseprøvene, ifølge etaten selv:

«Gjennom denne anskaffelsen ønsker Utdanningsetaten å inngå avtale med et fagmiljø for følgende prøver: Osloprøve i lesing 6. trinn. Overgangsprøve i lesing 4. trinn. Overgangsprøve i lesing 7. trinn», står det videre i anbudsteksten.

Når det kommer til lesing og naturfag, benytter Utdanningsetaten eksterne ressurser.

Sjokkert og luta lei

Eivor Evenrud i Rødt, byrådets eget støtteparti, krever umiddelbar handling fra Inga Marte Thorkildsen:

- Jeg er sjokkert over at et rødgrønt byråd ikke selv ser hvor dumt dette er og tar politiske grep, sier Evenrud til Dagbladet.

- Vi er luta lei alle løfter som ikke holdes, og krever full stopp i direktøransettelser og konsulentbruk. Utdanningsetaten burde ikke bruke en eneste krone på konsulenter, men ta i bruk alle de dyktige folka vi faktisk har i Osloskolen og etaten. Å leie inn konsulenter for titalls millioner for å få hjelp til å bruke ressursene sine på en optimal måte, er helt virkelighetsfjernt, legger hun til.

- Rødts budskap og invitasjon til de alle de andre partiene er enkelt: Vi må stoppe dette nå. Bystyret må ta politisk grep og kreve full stopp i direktørstillinger og uvettig konsulentbruk, legger Evenrud til.

Mål: Mindre konsulenter

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen skriver i en e-post til Dagbladet at Utdanningsetaten har brukt 6,6 millioner av rammen som gikk til de tre konsulentselskapene.

Avtalen med UiO kommer på toppen av dette.

- Å utvikle prøver på en faglig forsvarlig måte krever personer med spesifikk fagkompetanse i både faget/ferdigheten og i prøveteori, som det ikke finnes mange av i Norge. Det har ikke vært mulig for oss å bygge opp kompetanse internt innen alle fagfelt, og vi har vurdert at det totalt sett vil være mindre kostbart for oss å inngå en ekstern avtale, skriver Gerhardsen i en e-post.

Inga Marte varsler endringer igjen

Politisk ansvarlig for feltet er SV-byråd Inga Marte Thorkildsen. Hun sier at konsulentbruken i etaten er halvert, og at nye kutt er pålagt i 2021.

For andre gang på ei uke varsler hun nå endringer etter Dagbladets avsløringer.

- Utdanningsetaten skal iverksette en intern gjennomgang av all konsulentkjøp innenfor områdene organisasjonsutvikling og opplærings- og utviklingsprogram for ledere, og etaten skal vurdere hvert konsulentkjøp opp mot kommunens verdier og lederprinsipper om tillitsbasert styring og ledelse, sier Thorkildsen til Dagbladet.

- Etaten skal utarbeide plan for utfasing av konsulentkontrakter på disse områdene med sluttdato, og plan for å bygge kompetanse og kapasitet i egen regi. Jeg har løpende dialog med utdanningsdirektøren og vi er enige om at det nå vil bli endringer, sier byråden videre.

Direktørenes lønnsfest

Rødt, KrF, Venstre og Frp har alle kritisert Utdanningsetaten og ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen etter Dagbladets avsløringer om lønnsfesten på direktørnivå.

For mens lærerne i Oslo-skolen er oppfordret til sterk lønnsmoderasjon, har flere direktører fått store lønnshopp, opp mot 140 000 kroner i året. Dette har høstet sterke reaksjoner, både politisk og fra mange lærere i Oslo-skolen.

Sakene medførte at etaten i helga endret prosedyrene for lønnsforhøyelse blant de mange direktørene.

Etaten har den siste tida også oppbemannet i toppen, og gått fra 22 til 28 direktører, tross lovnader om det motsatte. Snittlønna for direktørene er minst 1,1 millioner kroner.

Dagbladet fortalte nylig at Utdanningsetaten også har brukt 8 millioner kroner på hodejegere og konsulenter fra Ernst & Young. Onsdag avslørte Dagbladet bruk av 2,5 millioner på amerikansk ledercoaching.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer