Millionbot for slurv med radioaktivt materiale

Økokrim straffer Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det dreier seg om små radioaktive staver eller metallenheter på noen centimeter som i mange år ble brukt til trening i forbindelse med et mulig radioaktivt angrep på Norge.

De radioaktive stavene er små og sylinderformede. De ble brukt til justering av måleinstrumenter i Forsvaret.

- Stavene ser uskyldige ut, men de kan være farlige hvis mennesker kommer i nær kontakt med dem. På 10 meters avstand er de ikke farlige for mennesker, har direktør Ole Harbitz i Statens strålevern opplyst til NTB.

De flere hundre stavene ble etter hvert umoderne, og Forsvaret besluttet seg for å kvitte seg med dem. Et større prosjekt for å avhende de radioaktive kildene på lovlig måte ble etablert gjennom fagpersonell, men en del radioaktive kilder ble oversett.

Minst 15 radioaktive kilder ble i stedet hentet av mottakere av skrapmetall eller solgt i forbindelse med auksjoner, ifølge Økokrim.

Stavene havnet etter hvert på lageret til Fundia Armeringsstål AS i Oslo. Derfra ble de skipet til anlegget til Fundia Armeringsstål AS i Mo i Rana, der de ble oppdaget i slutten av 2005.

De radioaktive kildene er farlige ved berøring og nær kontakt, og de har utsatt personer og miljø for risiko for stråling, ifølge Økokrim.

Forsvarets logistikkorganisasjon vil overfor Forsvarsdepartementet anbefale at forelegget vedtas, skriver de i en pressemelding.

(NTB)