Millionbot og tiltale mot Veireno-sjef etter søppelkrisa i Oslo

Mens søppelet hopet seg opp i hovedstaden, brøt selskapet loven. Nå må daglig leder Johnny Enger i retten.

TILTALT: Jonny Enger, tidligere eier av Veireno, er tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TILTALT: Jonny Enger, tidligere eier av Veireno, er tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Øst politidistrikt har tatt ut tiltale for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven mot Johnny Enger, tidligere daglig leder i søppelskapet Veireno. Politiet mener Enger har brutt loven på en rekke punkter under «særdeles skjerpende omstendigheter», ifølge tiltalen.

Selskapet som eide Veireno, VT-gruppen, har fått et forelegg på 5,3 millioner kroner. Enger er styreleder i VT-gruppen. Enger avviser tiltalen og forelegget, opplyser hans advokat.

Enger og hans selskap ble kjente navn i offentligheten etter at Veireno tok over innhenting av søppel i Oslo i oktober 2016.

Kort tid etter hopet uhentet søppel seg opp i store deler av hovedstaden og klagene strømmet inn til kommunen. Problemene fortsatte utover i 2017.

SØPPELKRISE: Etter at Veireno tok over søppelhentingen i hele Oslo, vokste søppelbergene. Her gikk vaktmester Robert Schaug ved Solfjellet borettslag på Haugerud i Oslo i borettslagets sppelrom høsten 2016. Foto Stein J Bjørge
SØPPELKRISE: Etter at Veireno tok over søppelhentingen i hele Oslo, vokste søppelbergene. Her gikk vaktmester Robert Schaug ved Solfjellet borettslag på Haugerud i Oslo i borettslagets sppelrom høsten 2016. Foto Stein J Bjørge Vis mer

Avslørte lovbrudd

1. februar 2017 avslørte Dagbladet over 2000 tilfeller av brudd og avvik fra arbeidsmiljøloven i selskapet på få måneder.

Utgangspunktet for avsløringen var et stort datasett med interne timelister i Veireno, som avisa mottok og analyserte. Blant funnene var at selskapets 180 ansatte hadde jobbet over 13 000 timer overtid. Det forelå også flere hundre brudd på hviletidsbestemmelsene.

Timelistene viste også at ansatte flere døgn på rad jobbet 15 timers-dager. Mer enn 400 av avvikene gikk dessuten utover en tillatelse til utvidet bruk av overtid selskapet hade fått av Arbeidstilsynet.

På bakgrunn av Dagbladets avsløringer, politianmeldte Arbeidstilsynet både Johnny Enger personlig og Veireno.

- Vi har basert etterforskningen på anmeldelser fra Arbeidstilsynet i Oslo og Vestfold. Underveis har vi avhørt nøkkelpersoner, både arbeidere i selskapet og mistenkte, sier politiadvokat Daniel Sollie til Dagbladet.

Tiltalen er på ti punkter og omhandler en rekke brudd på overtidsbestemmelse, hviletid og HMS-arbeid for de ansatte i selskapet.

Sollie understreker at politiet tar brudd på arbeidsmiljøloven alvorlig.

- Arbeidsmiljøloven skal ivereta arbeidstakeres helse. Og ved å jobbe mye, og med lite hvile mellom skiftene, så øker også risikoen for ulykker. Her har ansatte ført tunge kjøretøy i bybildet, midt i trafikken. Så både hensyn til de ansatte og risikoen de utsetter andre for gjør dette til en alvorlig sak, sier Sollie.

Følger pengene

Veireno AS gikk konkurs våren 2017. politiet har fulgt pengestrømmene ut av selskapet, og holder eierselskapet VT-gruppen ansvarlig i saken. Enger er styreleder i VT-gruppen.

- Det er også gitt en foretaksstraff i saken. Foretaksstraffen skal reflektere muligheten for vinning ved å gå utover arbeidsmiljølovens bestemmelser på denne måten, i tillegg til at foretakets økonomiske evne skal hensyntas. Det er underveis tatt utbytte fra Veireno AS til eieren, VT-gruppen AS, på flere millioner kroner. Det har også vært med i helhetsvurderingen av botens størrelse. Boten er er satt til 5,3 millioner kroner, sier Sollie.

- Uenig

Dagbladet har vært i kontakt med Johnny Enger, som ønsker ikke å kommentere tiltalen og foretaksstraffen. Enger henviser til sin advokat.

- Enger er uenig i grunnlaget for tiltalen og forelegget. Vi vil komme tilbake med detaljer senere, når vi har fått gjennomgått dokumentene i saken, sa advokat Christian Lundin til Dagbladet mandag formiddag.

Senere mandag kveld sendte advokaten følgende kommentar til Dagbladet:

«Som angitt har jeg ikke mottatt politidokumentene i saken, og trenger disse før saken kan kommenteres nærmere. Herunder vil VT Gruppen AS ta stilling til det ilagte forelegget. Det presiseres at Veireno AS gjorde så godt det kunne for å håndtere utfordringene med avfallshåndteringen, og det var flere medvirkende årsaker til at det var store utfordringer, ikke minst systemet som skulle vise koordinater på hvor kassene sto. Kommunen ble fortløpende orientert om alle utfordringene, men « alle « var enige om at søppelet måtte tømmes. I den situasjonen gjorde Veireno AS så godt det kunne. VT Gruppen AS har ikke før på fredag blitt orientert om at det ville bli en straffereaksjon mot selskapet, og det skjedde ved at Jonny Enger fredag kveld fikk forkynt forelegget mot selskapet».

Kommunen tok over drift

TOK OVER: Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg og byrådsleder Raymond Johansen i forbindelse med oppsigelse av kontrakt med Veireno. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
TOK OVER: Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg og byrådsleder Raymond Johansen i forbindelse med oppsigelse av kontrakt med Veireno. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

I slutten av februar 2017 ble det klart at Oslo kommune tok over både søppelhentingen og de ansatte som jobbet for Veireno.

- Massive brudd på arbeidsmiljøloven og mangelfull avfallsinnhenting er uakseptabelt. De siste ukene har vi jobbet med å avvikle forholdet med Veireno. Vi har jobbet med å sikre innbyggerne en tjeneste, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen.

Veireno var da på konkursens rand.

Tiltalepunktene mot Jonny Enger

Politiet har tiltalt Jonny Enger for, som innehaver av virksomhet, arbeidsgiver eller den som i arbeidsgivers sted leder virksomheten, under særlig skjerpende omstendigheter, å ha:

 • Overtrådt bestemmelsen som bestemmer at arbeidstaker skal ha minst 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer. Den arbeidsfrie perioden skal plasseres mellom to hovedarbeidsperioder.
  «I perioden fra 3. oktober 2016 til 29. januar 2017 i Landskaugveien 2 7 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av Veireno AS, unnlot han å organisere virksomheten slik at de ansatte var i stand til å overholde bestemmelsene om arbeidsfri, hvilket medførte at minst 39 ansatte ved tilsammen 195 tilfeller hadde mindre enn 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer».

 • Overtrådt bestemmelsen om at arbeidstaker skal ha en sammenhengende arbeidsfri periode på 35 timer i løpet av sju dager. «I perioden fra 3. oktober 2016 til 29. januar 2017 i Landskaugveien 27 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av Veireno AS, unnlot han å organisere virksomheten slik at de ansatte var i stand til å overholde bestemmelsene om arbeidsfri, hvilket medførte at 23 ansatte ved tilsammen 3 7 tilfeller hadde mindre enn 35 timer arbeidsfri i løpet av syv dager».

 • Overtrådt bestemmelsen som bestemmer at samlet arbeidstid ikke må overstige 13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i løpet av sju dager. «I perioden fra 3. oktober 2016 til 29. januar 2017 i Landskaugveien 27 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av Veireno AS, unnlot han å organisere virksomheten slik at de ansatte var i stand til å overholde bestemmelsene om overtid, hvilket medførte at minst 39 ansatte ved tilsammen 184 tilfeller arbeidet mer enn 13 timer i løpet av 24 timer og at minst 25 ansatte ved tilsammen 69 tilfeller arbeidet mer enn 48 timer i gjennomsnitt per uke. Etter Arbeidstilsynets tillatelse av 9. desember 2016 til utvidelse av overtid med inntil 65 timer i løpet av syv dager, hadde minst 6 ansatte ved tilsammen 7 tilfeller arbeidet mer enn 65 timer i løpet av syv dager».

 • Overtrådt bestemmelsen som bestemmer at overtidsarbeidet må ikke overstige 10 timer i løpet av sju dager og ikke overstige 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. «I perioden fra 3. oktober 2016 til 29. januar 2017 i Landskaugveien 27 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av Veireno AS, unnlot han å organisere virksomheten slik at de ansatte var i stand til å overholde bestemmelsene om overtid, hvilket medførte at minst 25 ansatte ved tilsammen 68 tilfeller arbeidet mer enn 10 timer overtid i løpet av syv dager, og at minst 22 ansatte arbeidet mer enn 25 timer i løpet av fire sammenhengende uker».
  .
 • Overtrådt skriftlig avtale inngått med arbeidstakernes tillitsvalgte, som tillater overtidsarbeid med inn 20 timer i løpet av sju dager, mens slik at samlet overtidsarbeid ikke overstiger 50 timer i fire sammenhengende uker. «I perioden fra 3. oktober 2016 til 29. januar 2017 i Landskaugveien 27 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av Veireno AS, unnlot han å organisere virksomheten slik at de ansatte var i stand til å overholde bestemmelsene om overtid, hvilket medførte at skriftlig avtale inngått med arbeidstakernes tillitsvalgte som tillater overtidsarbeid med inntil 50 timer i løpet av fire sammenhengende uker ble overtrådt for minst 4 ansatte ved tilsammen 4 tilfeller».

 • Overtrådt bestemmelsen om at det for å sikre hensynet til arbeidstakers helse, miljø og sikkerhet ved å utføre systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid på alle plan i virksomheten. «I perioden fra 3. oktober 2016 til 29. januar 2017 i Landskaugveien 27 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av Veireno AS, iverksatte han ikke nødvendige tiltak for å sikre at arbeidsmiljøet var i samsvar med lovens krav».

  Politiet mener videre at Jonny Enger har:

 • Unnlatt å utføre systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte. Herunder under planlegging og gjennomføring av endringer i virksomheten, vurdere om arbeidsmiljøet vil være i samsvar med lovens krav, og iverksette de nødvendige tiltak, samt iverksette rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelser av krav fastsatt i eller i medhold av denne lov.
  «I perioden fra 5. oktober 2015 til 29. november 2015 i Landskaugveien 27 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av Veireno AS, iverksatte han ikke nødvendige tiltak for å sikre at arbeidsmiljøet var i samsvar med lovens krav».

 • Overtrådt bestemmelsen som bestemmer at overtidsarbeidet må ikke overstige 10 timer i løpet av sju dager og ikke overstige 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. «I perioden fra 5. oktober 2015 til 29 november 2015 i Landskaugveien 27 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av Veireno AS, unnlot han å organisere virksomheten slik at de ansatte var i stand til å overholde bestemmelsene om overtid, og således medførte at minst 31 ansatte ved tilsammen 102 tilfeller arbeidet mer enn 10 timer i løpet av syv dager, og at minst 30 ansatte ved tilsammen 40 tilfeller arbeidet mer enn 25 timer iløpet av fire sammenhengende uker».

 • Overtrådt bestemmelsen som bestemmer at samlet arbeidstid ikke må overstige 13 timer i løpet av 24 timer, 48 timer i løpet av sju dager eller 69 timer per uke dersom det gjennomsnittsberegnes arbeidstid over åtte uker. «I perioden fra 5. oktober 2015 til 29. november 2015 i Landskaugveien 27 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av Veireno AS, unnlot han å organisere virksomheten slik at de ansatte var i stand til å overholde bestemmelsene om overtid, hvilket medførte at minst 26 ansatte ved tilsammen 107 tilfeller arbeidet mer enn 13 timer i løpet av 24 timer og minst 33 ansatte ved tilsammen 118 tilfeller i perioden arbeidet mer enn 48 timer i løpet av sju dager».

 • Overtrådt bestemmelsen som bestemmer at arbeidstaker skal ha minst 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer. Den arbeidsfrie perioden skal plasseres mellom to hovedarbeidsperioder. «I perioden fra 5. oktober 2015 til 29. november 2015 i Landskaugveien 27 i Enebakk kommune eller andre steder på Østlandet, som leder av V eireno AS, unnlot han å organisere virksomheten slik at de ansatte var i stand til å overholde bestemmelsene om arbeidsfri, hvilket medførte at minst 28 ansatte ved tilsammen 125 tilfeller hadde mindre enn 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer».

  Politiet skriver videre:
  «​For overtredelsen ilegges også VT Gruppen AS en bot til statskassen på kr 5 300 000. Boten som er fastsatt i forelegget, bygger på at forelegget blir vedtatt. Ved utmålingen av boten er det følgelig lagt inn en strafferabatt på dette grunnlag. VT Gruppen AS underrettes om at dersom forelegget ikke vedtas, slik at saken må oversendes til domstolen for pådømmelse, bortfaller strafferabatten. I retten vil det bli lagt ned påstand om bot på kr 5 900 000, og det vil i tillegg bli krevd saksomkostninger til det offentlige».
OVERRASKET: Ole Einar Adamsrød, forbundssekretær i Transportarbeiderforbundet studerete avvikene hos Veireno på arbeidstidsbestemmelsene, som Dagbladet presenterte for ham vinteren 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERRASKET: Ole Einar Adamsrød, forbundssekretær i Transportarbeiderforbundet studerete avvikene hos Veireno på arbeidstidsbestemmelsene, som Dagbladet presenterte for ham vinteren 2016.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer