Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millionbot og tiltale mot Veireno-sjef etter søppelkrisa i Oslo

Mens søppelet hopet seg opp i hovedstaden, brøt selskapet loven. Nå må daglig leder Johnny Enger i retten.

TILTALT: Jonny Enger, tidligere eier av Veireno, er tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TILTALT: Jonny Enger, tidligere eier av Veireno, er tiltalt for flere brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Øst politidistrikt har tatt ut tiltale for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven mot Johnny Enger, tidligere daglig leder i søppelskapet Veireno. Politiet mener Enger har brutt loven på en rekke punkter under «særdeles skjerpende omstendigheter», ifølge tiltalen.

Selskapet som eide Veireno, VT-gruppen, har fått et forelegg på 5,3 millioner kroner. Enger er styreleder i VT-gruppen. Enger avviser tiltalen og forelegget, opplyser hans advokat.

Enger og hans selskap ble kjente navn i offentligheten etter at Veireno tok over innhenting av søppel i Oslo i oktober 2016.

Kort tid etter hopet uhentet søppel seg opp i store deler av hovedstaden og klagene strømmet inn til kommunen. Problemene fortsatte utover i 2017.

SØPPELKRISE: Etter at Veireno tok over søppelhentingen i hele Oslo, vokste søppelbergene. Her gikk vaktmester Robert Schaug ved Solfjellet borettslag på Haugerud i Oslo i borettslagets sppelrom høsten 2016. Foto Stein J Bjørge
SØPPELKRISE: Etter at Veireno tok over søppelhentingen i hele Oslo, vokste søppelbergene. Her gikk vaktmester Robert Schaug ved Solfjellet borettslag på Haugerud i Oslo i borettslagets sppelrom høsten 2016. Foto Stein J Bjørge Vis mer

Avslørte lovbrudd

1. februar 2017 avslørte Dagbladet over 2000 tilfeller av brudd og avvik fra arbeidsmiljøloven i selskapet på få måneder.

Utgangspunktet for avsløringen var et stort datasett med interne timelister i Veireno, som avisa mottok og analyserte. Blant funnene var at selskapets 180 ansatte hadde jobbet over 13 000 timer overtid. Det forelå også flere hundre brudd på hviletidsbestemmelsene.

Timelistene viste også at ansatte flere døgn på rad jobbet 15 timers-dager. Mer enn 400 av avvikene gikk dessuten utover en tillatelse til utvidet bruk av overtid selskapet hade fått av Arbeidstilsynet.

På bakgrunn av Dagbladets avsløringer, politianmeldte Arbeidstilsynet både Johnny Enger personlig og Veireno.

- Vi har basert etterforskningen på anmeldelser fra Arbeidstilsynet i Oslo og Vestfold. Underveis har vi avhørt nøkkelpersoner, både arbeidere i selskapet og mistenkte, sier politiadvokat Daniel Sollie til Dagbladet.

Tiltalen er på ti punkter og omhandler en rekke brudd på overtidsbestemmelse, hviletid og HMS-arbeid for de ansatte i selskapet.

Sollie understreker at politiet tar brudd på arbeidsmiljøloven alvorlig.

- Arbeidsmiljøloven skal ivereta arbeidstakeres helse. Og ved å jobbe mye, og med lite hvile mellom skiftene, så øker også risikoen for ulykker. Her har ansatte ført tunge kjøretøy i bybildet, midt i trafikken. Så både hensyn til de ansatte og risikoen de utsetter andre for gjør dette til en alvorlig sak, sier Sollie.

Følger pengene

Veireno AS gikk konkurs våren 2017. politiet har fulgt pengestrømmene ut av selskapet, og holder eierselskapet VT-gruppen ansvarlig i saken. Enger er styreleder i VT-gruppen.

- Det er også gitt en foretaksstraff i saken. Foretaksstraffen skal reflektere muligheten for vinning ved å gå utover arbeidsmiljølovens bestemmelser på denne måten, i tillegg til at foretakets økonomiske evne skal hensyntas. Det er underveis tatt utbytte fra Veireno AS til eieren, VT-gruppen AS, på flere millioner kroner. Det har også vært med i helhetsvurderingen av botens størrelse. Boten er er satt til 5,3 millioner kroner, sier Sollie.

- Uenig

Dagbladet har vært i kontakt med Johnny Enger, som ønsker ikke å kommentere tiltalen og foretaksstraffen. Enger henviser til sin advokat.

- Enger er uenig i grunnlaget for tiltalen og forelegget. Vi vil komme tilbake med detaljer senere, når vi har fått gjennomgått dokumentene i saken, sa advokat Christian Lundin til Dagbladet mandag formiddag.

Senere mandag kveld sendte advokaten følgende kommentar til Dagbladet:

«Som angitt har jeg ikke mottatt politidokumentene i saken, og trenger disse før saken kan kommenteres nærmere. Herunder vil VT Gruppen AS ta stilling til det ilagte forelegget. Det presiseres at Veireno AS gjorde så godt det kunne for å håndtere utfordringene med avfallshåndteringen, og det var flere medvirkende årsaker til at det var store utfordringer, ikke minst systemet som skulle vise koordinater på hvor kassene sto. Kommunen ble fortløpende orientert om alle utfordringene, men « alle « var enige om at søppelet måtte tømmes. I den situasjonen gjorde Veireno AS så godt det kunne. VT Gruppen AS har ikke før på fredag blitt orientert om at det ville bli en straffereaksjon mot selskapet, og det skjedde ved at Jonny Enger fredag kveld fikk forkynt forelegget mot selskapet».

Kommunen tok over drift

TOK OVER: Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg og byrådsleder Raymond Johansen i forbindelse med oppsigelse av kontrakt med Veireno. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
TOK OVER: Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg og byrådsleder Raymond Johansen i forbindelse med oppsigelse av kontrakt med Veireno. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

I slutten av februar 2017 ble det klart at Oslo kommune tok over både søppelhentingen og de ansatte som jobbet for Veireno.

- Massive brudd på arbeidsmiljøloven og mangelfull avfallsinnhenting er uakseptabelt. De siste ukene har vi jobbet med å avvikle forholdet med Veireno. Vi har jobbet med å sikre innbyggerne en tjeneste, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen.

Veireno var da på konkursens rand.

OVERRASKET: Ole Einar Adamsrød, forbundssekretær i Transportarbeiderforbundet studerete avvikene hos Veireno på arbeidstidsbestemmelsene, som Dagbladet presenterte for ham vinteren 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERRASKET: Ole Einar Adamsrød, forbundssekretær i Transportarbeiderforbundet studerete avvikene hos Veireno på arbeidstidsbestemmelsene, som Dagbladet presenterte for ham vinteren 2016.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!