OMKOM: Soldaten Christina Rødstøl omkom under en øvelse på Rena. Foto: PRIVAT/FORSVARET
OMKOM: Soldaten Christina Rødstøl omkom under en øvelse på Rena. Foto: PRIVAT/FORSVARETVis mer

Millionbot til Forsvaret etter dødsulykke i Rena leir

Christina Rødstøl (19) omkom under øvelse i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiet ilegger Forsvarsdepartementet et forelegg på 10 millioner kroner etter at en soldat omkom under trening på Rena leir i oktober, melder NTB.

Christina Rødstøl (19) fra Ski omkom da hun ble rygget på av et pansret personellkjøretøy i Rødsmoen øvingsfelt.

Det ble iverksatt livreddende førstehjelp, men livet sto ikke til å redde.

Forsvaret nedsatte en egen undersøkelseskommisjon etter ulykken. Politiet og Arbeidstilsynet var også med i etterforskningen av saken.

Flere feilMillionboten er gitt etter ordre fra Statsadvokat i Hedmark og Oppland, og etter en uttalelse fra Krigsadvokaten for Sør-Norge.

Politiadvokat Helge A. Eidsvaag ved Hedmark politidistrikt opplyser i en pressemelding at de mener ulykken skyldes manglende opplæring, oppfølging og kontroll ved at Forsvaret har latt Ingeniørbataljonen Pansret ingeniørkompani innarbeide en egen praksis for bruk av pansret personellkjøretøy, M-113, som ikke er slik den er beskrevet for andre deler av Forsvaret.

— Vi mener ulykken skyldes at det var tatt i bruk en rutine som bryter med sikkerhetsinstruksene som er innarbeidet på lokalt plan. Ulykken ville kunne fått enda mer fatale følger hvis den hadde skjedd i skarp strid når oppmerksomheten hadde vært enda mer på striden og ikke øvelsen, sier Eidsvaag til NTB.

- Ved utlasting av personell fra M-113 hadde Ingeniørbataljonen tilpasset en drill hvor personell tok plassering i blindsonen bak kjøretøyet. Personellet var ikke mulig å se for vognkommandør eller vognfører, sier Eidsvaag.

Vognfører straffeforfølges ikkeRødstøl befant seg bak panservognen og ble rygget på av kjøretøyet.

Ulykken er etterforsket av Hedmark politidistrikt i samarbeid med Militærpolitiet.

- Hedmark politidistrikt har ikke funnet grunnlag for å rette straffeansvar mot vognfører eller vognkommandør. Føring av panservognen og utlasting av personell ble gjennomført etter innarbeidet praksis, sier Eidsvaag.

Ved vurdering av botens størrelse er det lagt vekt på at Forsvaret i 2005 fikk en bot på 5 millioner kroner etter en dødsulykke i 2003 i Rødsmoen øvingsfelt og i 2007 ble de ilagt et forelegg på 1 million kroner grunnet manglende kontroll og innarbeidet instruksbrudd etter at en soldat fikk omfattende personskader etter skyting med maskingevær på Terningmoen, ifølge pressemeldinga.

Vedtar boten- Vi vedtar forelegget innenfor den fristen vi har fått. I det ligger det at vi aksepterer boten og mener det er en rimelig reaksjon, sier departementsråd Erik Lund Isaksen i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.

- Vi fikk en gjennomgang og innsyn i foranledningen til den tragiske ulykken noen dager etter at det skjedde. De beskrivelsene som gis om manglende opplæring, oppfølging og kontroll var noe av budskapet vi fikk, forteller Isaksen.

Han reagerer på at de på Rena leir har innarbeidet egen praksis.

- Det er åpenbart ikke godt nok, og det er tragisk at det måtte gå et liv tapt, mener Isaksen.

Han mener praksisen skulle blitt plukket opp før det utartet seg til å bli en ulykke, men poengterer at man øyeblikkelig etter hendelsen satte i gang tiltak.

- Jeg føler meg trygg på at hærens generalinspektør har gjort det som skal til og fullføre tiltak slik at ingenting med sikkerhetsrutinene kan kritiseres i framtida.