Millionbot til SAS

Snoket i Norwegian sine trafikktall. Nå varsler Norwegian heftig erstatningskrav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Borgarting lagmannsrett har dømt SAS Norge til å betale en bot på fire millioner kroner for industrispionasje mot Norwegian.

Økokrims påstand i saken var en bot på åtte millioner kroner. SAS ble frikjent i Asker og Bærum tingrett i fjor.

LES DOMMEN FRA BORGARTING LAGMANNSRETT

Glipp av Norwegian

Ansatte i SAS skal med forsett ha hentet ut trafikktall for Norwegian gjennom bookingsystemet Amadeus. Dette skal ha skjedd mellom 2001 og 2005.

Gamle SAS Braathens hadde tilgang til tallene på lovlig vis fordi de samarbeidet om flygninger med Norwegian Air Shuttle (NAS). Da NAS gikk direkte inn i konkurranse med SAS Braathens med merkenavnet Norwegian, ble samarbeidet avsluttet.

Men tilgangen til Norwegians område i Amadeus ble ikke sperret, noe som Norwegian selv må ta ansvaret for. Likevel var det en rekke SAS-ansatte, som med forsett logget seg inn i bookingsystemet og leste Norwegian sine tall, noe de ikke skulle gjort.

Årsaken til at boten er redusert i forhold til påstanden fra Økokrim er at Norwegian ikke aktivt selv stanset konkurrentens tilgang til Amadeus.

MÅ BETALE: Boten på fire millioner er småpenger for SAS i forhold til omdømmetapet og risikoen for å måtte betale flere hundre millioner i erstatning til Norwegian. Foto: SCANPIX
MÅ BETALE: Boten på fire millioner er småpenger for SAS i forhold til omdømmetapet og risikoen for å måtte betale flere hundre millioner i erstatning til Norwegian. Foto: SCANPIX Vis mer

Heftig erstatningskrav

SAS vurderer å anke straffeutmålingen til Høyesterett.

- Vi er svært skuffet og overrasket over at Borgarting lagmannsrett har kommet til motsatt konklusjon av det Asker og Bærum tingrett gjorde. Vi mener det ikke er fremlagt noen bevis som støtter tiltalen i denne runden heller, sier administrerende direktør Ola Strand i SAS.

Dommen fra lagmannsretten åpner for at Norwegian enklere vil kunne kreve erstatning fra SAS i en sivil rettssak.

- Dette avgjør jo skyldspørsmålet, nå er det jo bare snakk om størrelsen på erstatningen, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos til E24.

Lavkostselskapet har tidligere antydet at de kan ha tapt opp mot en halv milliard kroner på grunn av de SAS-ansattes handlinger. Dette beløpet kan bli krevd erstattet i en sivil sak.

LES DOMMEN FRA BORGARTING LAGMANNSRETT