Millionbøter for ulovlig fiskelast

Bjørnøya-konflikt kan bli varm, politisk potet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sysselmannen på Svalbard har ilagt rekordbøter for den ulovlige omlastingen av fisk mellom to russiske fartøyer ved Bjørnøya.

De to rederiene må stille garantier for i alt 2,15 millioner før de får seile videre. Den høyeste boten fra før for slik ulovlig innlasting er på 500.000 kroner. Omlasting av fisk er ikke tillatt uten at norske myndigheter blir varslet. Grunnen til dette er at man frykter skattesnusk og kvotejuks.

- Vi har ingen forventninger om at bøtene blir godtatt og har allerede berammet rettsmøte i Nord-Troms tingrett 3. og 4. januar neste år, sier assisterende sysselmann Bård Rune Hansen til Dagbladet.no.

Eieren til omlastningsskipet «Dmitrij Pokramovitsj» må betale 1,25 millioner, hvorav 150.000 kroner er bot og 1,1 million den beregnede verdien av fangsten. Tråleren «Kapitan Gorbatsjov» må betale 900.000 kroner og de to kapteinene får 5.000 kroner i bot.

Politisk sak

I følge NRK har trålerrederiet Arkhangelsk Trawl Fleet nektet å betale sin bot på 900.000 kroner. Rederiets viseadministrerende direktør Viktor Loshhevskij sier han har bedt den russiske forhandlingsdelegasjonen i som driver fiskeriforhandlinger i Kaliningrad  med Norge om å finne en politisk og diplomatiske løsning på fiskeproblemene i nordområdene.

Advokat Hallvard Østgård i Tromsø representerer det andre rederiet med skip i arrest utenfor Bjørnøya.

-Russiske redere generelt aksepterer ikke den norske håndhevingen av egne regler i disse områdene. Dette blir uansett en sak med klare politiske føringer. Det skal bli interessant å se om kystvakten fører de to fartøyene til norsk havn med makt hvis garantiene ikke blir reist og fartøyene ikke får seile videre, sier Østgård til Dagbladet.no.

Ikke tyvfiske denne gangen

- Rederiene er bøtelagt for manglende oppfølging av meldeplikten. Det er mildere bøtlegging for slik lovbrudd enn regulært tyvfiske. I slike tilfeller har det vært langt større bøter og inndragninger, sier Hansen.

Kystvaktskipene «Nordkapp» og «Svalbard» passer på de to russiske skipene, som har ligget i forvaring siden lørdag. En rutineinspeksjon innenfor norsk territorialfarvann ved Bjørnøya viste at russerne ikke hadde varslet for omlasting, slik reglene krever.

Rederiene har fått beskjed om bøtleggingen og inndragning, og Sysselmannen sender i ettermiddag et helikopter fra Longyearbyen ut til de russiske skipene for å orientere kapteinene direkte.

- Hva skjer med fangsten?

- Den norske stat har beregnet verdien av fangsten gjennom inndragningsbeløpene. Russerne beholder fisken - jeg vil i alle fall ikke ha flere tonn kolmule i hagen hjemme i Tønsberg, svarer assisterende sysselmann Rune Bård Hansen.

I ARREST:</B> Transportfartøyet Dmitry Pokramovich og tråleren Kapitan Gorbachev er tatt i arrest innenfor Svalbards territorialfarvann ved Bjørnøya. Bildet viser ifølge Kystvakten omlastingssituasjonen mellom de russiske fartøyene.