TELTBY: Dette bildet ble tatt i sommer og viser en av de mange teltbyene som vokser fram i San Franciscos gater. Foto: Jeff Chiu / AP Photo
TELTBY: Dette bildet ble tatt i sommer og viser en av de mange teltbyene som vokser fram i San Franciscos gater. Foto: Jeff Chiu / AP Photo Vis mer

Økonomisk ulikhet:

Millionby i krise: - En fornektelse

Byen tok affære etter at barn sa de måtte hoppe unna bæsj på vei til skolen. Men det bakenforliggende problemet er mye mer alvorlig.

Publisert

borgeEt paradoksalt fenomen preger San Franciscos gater. I USAs rikeste by finner du store mengder avføring fra hjemløse som ikke har noe annet sted å gå - eller gjøre fra seg. Dette melder AP.

Byen er et mekka for tech-giganter som Google, Facebook og Apple. Også nye selskaper strømmer til: Pinterest, Uber og Slack er de siste gigantene som har utløst nok en bølge av nyrike.

San Francisco har nok av jobber, men ikke hjem.

Et gjennomsnitt på 80 000 hjem har blitt bygget hvert år det siste tiåret. Langt unna de 180 000 hjemmene som må bygges hvert år for å være i stand til å holde tritt med befolkningsveksten fram mot 2025, ifølge The Wall Street Journal som har hentet tallene fra statlige kilder.

Knapphet av boliger får ringvirkninger, og boligprisene har skutt til værs. Det har også antall hjemløse.

SALESFORCE TOWER: Dette tårnet rager over San Franciscos gater. Det som tidligere var en by med hippier og «flower power» har endret seg dramatisk. Nå er det tech-gigantene som som gjelder. Foto: Josh Edelson / AFP
SALESFORCE TOWER: Dette tårnet rager over San Franciscos gater. Det som tidligere var en by med hippier og «flower power» har endret seg dramatisk. Nå er det tech-gigantene som som gjelder. Foto: Josh Edelson / AFP Vis mer

En karikatur av velstand

Etter myndighetenes opptelling av hjemløse i byen i år, ligger tallet på 9784. Det er en økning på 30 prosent fra 2017.

Men ifølge den lokalkjente Ahmed Al Barak er det bedre på gatehjørnet der han driver butikk nå, enn det var i fjor. Området han jobber i er at av San Franciscos røffeste nabolag. Brukte kanyler, avføring og hjemløse som har tatt seg til rette på gata er hverdagskost.

BLITT BEDRE: Ahmed Al Barak sier at tilstandene har blitt bedre i hans område. Men han etterlyser enda flere doer. Et på hvert hjørne hadde vært ideelt. Foto: AP Photo
BLITT BEDRE: Ahmed Al Barak sier at tilstandene har blitt bedre i hans område. Men han etterlyser enda flere doer. Et på hvert hjørne hadde vært ideelt. Foto: AP Photo Vis mer

- Det pleide å være helt krise her. Jeg måtte ringe byen hele tida for å få dem til å komme og vaske, sier han til AP.

Han nevner en kvinne han så sitte på huk og tisse. Hun trakk på skuldrene og sendte han et blikk som sa «hva kan man gjøre?».

Etter at byen satte opp et bærbart toalett på andre siden av gata fra der butikken hans ligger, har forholdene bedret seg. Han ser ikke like ofte folk som gjør fra seg midt på dagen, ei heller like mye avføring og urin i gatene. Etter hans mening er dette et lyspunkt, i en by der skattene er for høye.

«Bæsje-patruljen»
Hver dag får det offentlige rundt 65 henvendelser om må rydde opp avføring i gatene, ifølge Buisness Insider.

Behovet for flere toaletter er prekært. Forholdene har vært pinlige for politikere og en skamplett på byens rykte. Samtidig har håndteringen av problemet ikke vært billig.

I fjor kunngjorde borgermester London Breed den såkalte «bæsje-patruljen», bestående av seks personer som tjener mer enn 70 000 dollar (624 652 kroner) i året. Mye av grunnen til at hun vant valget var nettopp fordi hun lovte å rydde opp i gatene, ifølge Forbes.

San Francisco startet også et program som heter «Pit Stop» i 2014. Det går ut på at offentlige toaletter blir satt opp rundt omkring i byen. Et av disse områdene er Tenderloin-distriktet, der mange hjemløse holder til.

OFFENTLIG DO: En ansatt går ut av det offentlige toalettet, etter å ha sjekket at alt er som det skal. Pit Stop er en del av et fem års program som skal gi hjemløse et privat sted å gjøre sitt fornødne. Foto: AP / Eric Risberg
OFFENTLIG DO: En ansatt går ut av det offentlige toalettet, etter å ha sjekket at alt er som det skal. Pit Stop er en del av et fem års program som skal gi hjemløse et privat sted å gjøre sitt fornødne. Foto: AP / Eric Risberg Vis mer

«Pit Stop» har vokst fra tre til 25 forskjellige steder. I mai måned ble det loggført 50 000 nedtrekk i San Francisco. Nå har toalettene også dukket opp i Los Angeles' gater.

Ifølge AP har forespørsler om rengjøring sunket i områdene der det har kommet toaletter. På torsdag signerte borgermesteren et budsjett som inkluderer 9 millioner dollar (ca. 80 millioner kroner) til «Pit Stop»-toalettene i år. San Francisco kommer til å plassere sju nye baderom i gatene.

Toalettene koster mer enn 200 000 dollar (ca. 1,8 millioner kroner) i året å drifte. Det meste av pengene går til bemanning og faste utgifter.

Noen av toalettene er permanent, mens andre kan flyttes rundt. Alle har beholdere for brukte sprøyter eller hundeavføring. De ansatte som jobber med å vedlikeholde toalettene har en minimumslønn på 16 dollar (143 kroner) i timen. De sjekker doen etter hvert besøk, og banker på døra for å påse at ingen tar dop eller gjør noe annet ulovlig.

De ansatte er avgjørende for at «Pit Stop» skal fungere. Arbeidet er stort sett utført av menn som har sittet inne - i lang tid.

Nelson Butler var en 19 år gammel gangster i Los Angeles da han ble dømt til fengsel i 30 år for drap. Da Butler ble løslatt, var han redd og bekymret, og på leting etter en jobb. «Pit Stop» ble hans foreløpige redning.

I hovedsak skulle han hindre at folk tok dop, og at hjemløse ikke slo seg ned i toalettene.

- I virkeligheten er jeg en sikkerhetsvakt. Jeg har også vært barnevakt, sosialarbeider og rådgiver. Jeg har gjort masse som ikke er mitt ansvar, men dette er mitt område.

- Hvis jeg så noen som trengte hjelp, tenkte jeg at det er derfor jeg er der - for å hjelpe.

«Snapcrap»

Siden 2011 har det vært minst 118 352 rapporterte tilfeller av menneskelig avføring på gatene, ifølge Forbes.

I 2017 flytta Sean Miller til San Francisco. Han så dritt over alt.

- Det tok ikke lang tid før jeg innså at byen sto overfor en helsekrise, skriver han i et blogginnlegg.

Han bodde i en av de verste nabolagene, og så problemet hver dag - både til og fra jobb. Men problemet var like synlig i så å si alle nabolag. Han og venner snakket om dette stadig vekk, om hvordan de skulle løse det - til et punkt hvor de ble besatt av problemet.

Ett og et halvt år seinere var problemet like gjeldende, om ikke verre, og Miller bestemte seg for å lage appen «Snapcrap».

Selskapet Open Book lanserte også et liknende konsept, et kart der du markerer lokasjonen for avføringen. Dette dystre kartet får hele byen til å se ut som en stor brun klump.

Selv om appen og kartet har gjort det mye lettere å rapportere inn til «bæsjepatruljen» og det har blitt flere steder å gjøre fra seg er det ikke til å komme utenom at det er en epidemi av hjemløse i San Francisco.

BONANZA: En oversikt over alle stedene der folk har meldt inn observasjoner av avføring. Skjermdump: Open the books
BONANZA: En oversikt over alle stedene der folk har meldt inn observasjoner av avføring. Skjermdump: Open the books Vis mer

Steve Jobs vurderte helikopter for å slippe kø

Gjennomsnittsleia for en tomroms i San Francisco ligger på 3700 dollar (33 000 kroner) i måneden - den dyreste månedsleia i hele USA. En husholdning på fire med en inntekt lavere enn 117 400 dollar (1 005 000 kroner) er offisielt ansett som «lav inntekt».

- Vi ser nå en form for hjemløshet som vi aldri har sett før. Folk som har jobb, men ikke et hjem, sier Cary McClelland, forfatteren av boka «Silicon City», der han tar et dypdykk i hvordan byen har forandret seg.

I boka har han intervjuet alt fra entreprenører til hjemløse der spørsmålet alltid sirkulerer tilbake til: Kan en by miste sin sjel?

HJELP: En ung mann ber om hjelp i et turiststrøk i San Francisco. Foto: NTB Scanpix
HJELP: En ung mann ber om hjelp i et turiststrøk i San Francisco. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med gudfaren av PR i Silicon Valley, Regis McKenna, forteller han om en av sine tidligere klienter, selveste Steve Jobs. Han sier at Jobs mente trafikken hadde blitt så ille at han vurderte å kjøpe et helikopter, for å komme seg fra Apples hovedkvarter til Pixar sitt animasjonsstudio.

Seinere i boka blir du introdusert til Richard Walker, en økonomisk geograf som rapporterer at en tredjedel av arbeiderne i Bay Area, et hjemsted til nesten 7 000 000 amerikanere, ikke får minstelønn.

- Vi ødelegger grunnlaget for vår velstand. Vi spiser barna våre. Mange av oss ser rett og slett gjennom byens mange «teltbyer» for hjemløse med villet blindhet.

Ubersjåføren Leon Fikiri fra Kongo, frykter også for byens framtid.

- Før vi vet det, vil vi også bli som Kongo. Der ingen har noe påvirkningskraft, og ingen søker rettferdighet. Jeg forlot denne mentaliteten, bare for å finne det her.

Prøver å slette folk

Leilani Farha besøkte San Francisco i januar i fjor. I løpet av sine fire år som FNs rapportør om tilstrekkelige boligtilbud, har hun besøkt slummen i Mumbai, Dehli, Mexico City, Jakarta og Manila. Forholdene i San Francisco er sammenliknbare, forteller hun til Business Insider.

Opplevelsen rystet henne inn til margen.

- Tanken på en regjering som nekter folk grunnleggende tilbud når de ikke har andre steder å gå, antyder en overlegen ondsinnethet.

«Det er et forsøk på å slette folk», utdyper hun.

- Det er faktisk verre enn å slette - jeg kan bare beskrive det med ordet utrydde. Det er en fornektelse av noens menneskelighet.

Besøket ledet til en rapport der hun beskriver krisen som en et brudd på menneskerettighetene. Det kan virke litt i overkant, men det er også tilstanden.

SOVER UTE I KULDA: Hvordan er det for de som bor på gata nå som kulda er på sitt verste? Dagbladet var med da Gateteam Oslo delte ut mat og klær til noen av dem. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Offer av harde tider

Farha forteller at hun møtte en ung mann som stekte quesedillas i en undergang, med motorveien durende over ham.

RYSTET: Da Farha dro til San Francisco for å undersøke tilstandene på vegne av FN ble hun rystet til margen. Foto: NTB Scanpix
RYSTET: Da Farha dro til San Francisco for å undersøke tilstandene på vegne av FN ble hun rystet til margen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Sist gang jeg så noen lage mat på fortauet på den måten var i India. Og her står jeg i San Francisco, som er en del av staten med det sjette høyeste bruttonasjonalproduktet i verden.

Mannen hadde reist fra Midtvesten etter at moren døde, og familien brøt sammen. Nå bodde han på gata. Denne historien går igjen hos mange. Fahra forteller at de fleste hjemløse hun møtte var blitt et offer av harde tider.

- De jobbet og så ble leilighetskomplekset solgt, investoren økte leia, og da hadde de ikke råd lenger. De sov på sofaer rundt omkring for en stund, og så endte de opp på gata.

Kan ikke legge all skyld på «techies»

Mange innbyggere har vært raske på avtrekkeren når det gjelder å legge skylda på gigantiske tech-selskaper som Google, Apple, Facebook og Twitter.

Selv om Fahra anerkjenner den sterke kontrasten, tror hun ikke selskapene utelukkende har all skylda.

- Jeg vil virkelig ikke rette pekefingeren mot de store tech-selskapene. Jeg tror faktisk de kom seint på banen i denne utviklingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer