Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millionby i krise: Går tom for vann

Den indiske storbyen går tom for vann. Satelittbilder viser at ett av vannreservoarene har forsvunnet på ett år.

NÅ: Slik så Puzhal-reservoaret i Chennai ut 15. juni 2019. Foto: Copernicus Sentinel-2 Satellite Image/Maxar Technologies via AP
NÅ: Slik så Puzhal-reservoaret i Chennai ut 15. juni 2019. Foto: Copernicus Sentinel-2 Satellite Image/Maxar Technologies via AP Vis mer

Den indiske millionbyen Chennai lider av alvorlig vannmangel. Byens reservoarer og innsjøer er uttørket og brønnene er tomme.

Som mange andre steder i India, er Chennai avhengig av det årlige monsunregn for sine vannbehov. Men det har vært lite regn de siste to årene.

- Hvis regnet svikter igjen dette året, vil Chennai være ulevelig, sier Sekhar Raghavan, direktør for regnsenteret i Chennai, ifølge Washington Post.

I FJOR: Slik så Puzhal-reservoaret ut 15. juni 2018. Foto: Copernicus Sentinel-2 Satellite Image/Maxar Technologies via AP
I FJOR: Slik så Puzhal-reservoaret ut 15. juni 2018. Foto: Copernicus Sentinel-2 Satellite Image/Maxar Technologies via AP Vis mer

«Day zero»

Men Chennai er ikke den eneste byen i landet som opplever vannmangel. Rundt halve India står overfor en drikkevannskrise ettersom monsunregnet har sviktet, skriver India Today.

Avisa viser til en rapport som slår fast at «day zero» for 21 indiske byer vil komme neste år. «Day zero» er dagen hvor disse byene vil være tomme for grunnvann.

- I år er det Chennai. Men Bangalore, Hyderabad og Delhi står overfor liknende vannmangel, sier Samrat Basak, vannekspert ved instituttet for verdensressurser i India, ifølge Washington Post.

Chennai er hjem til rundt ni millioner mennesker. De tre øvrige byene er til sammen hjem til rundt 60 millioner mennesker.

Monsunregn og tørke

- India har ikke tatt klimakrisa særlig på alvor. De siste åra viser tydelig at landet er veldig sårbart. Det ene eksempelet er vannkrisa i Chennai, et annet er kraftig regnvær i Mumbai, som har ført til mange døde og stengte gater på grunn av flom, sier Arild Engelsen Ruud til Dagbladet.

Han er professor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO, og har også bodd i India tidligere.

Nedbøren det siste døgnet er den kraftigste Mumbai har hatt på ti år, forteller Ruud; 375 millimeter på 24 timer. Det kraftige regnet skapte kaos i storbyen, og minst 15 omkom og 69 andre ble skadd etter at en vegg kollapset i et slumområde.

- Samtidig er det tørke i store deler av landet. Monsunregnet er forsinka og det har ikke vært så bra som normalt de siste åra. Det fører til betydelige problemer for jordbruket, men også for vannforsyningen, sier Ruud.

TØRKET UT: Kvinner leter etter vann i en nærmest uttørket innsjø i Chennai. Bildet er tatt 11. juni. Foto: REUTERS/P. Ravikumar/ NTB Scanpix
TØRKET UT: Kvinner leter etter vann i en nærmest uttørket innsjø i Chennai. Bildet er tatt 11. juni. Foto: REUTERS/P. Ravikumar/ NTB Scanpix Vis mer

Jakt etter vann

Hundretusenvis av Chennais innbyggere venter i kø hver dag for å fylle kanner med vann fra myndighetene, skriver CNN.

Køen for vannet begynner i mørket klokka fira om natta. En journalist fra Washington Post tilbringer morgenen sammen med en kvinne, Vani (44), som bor i arbeiderklassens forstad i Chennai.

Vannet i springen forsvant for en måned siden. Nå tilbringer hun hele morgenen på jakt etter vann.

Lokale myndigheter i Chennai kjører inn vann og destillerer sjøvann, men det holder bare til halvparten av byens behov.

Vani kaller situasjonen for «mental tortur.»

- Hva enn vi må gjøre for å få vann, så vil vi gjøre det. Det er ingen annen måte, sier hun til avisa.

Voksende problem

I tillegg til Chennai, finnes det mange andre byer som har hatt tilsvarende vannkriser tidligere, i tillegg til mindre byer hvor man rett og slett ikke har vann - det kommer i store lastebiler fra myndighetene. Spesielt de fattige har problemer med å skaffe seg vann.

- Har du penger kan du kjøpe vann, men er du fattig og avhengig av offentlig vanntilførsel, så blir det vanskelig, sier Arild Engelsen Ruud.

Det er rapporter fra enkelte deler av India, foreløpig ikke fra Chennai, hvor antall aborter går opp fordi mødre lider under dette.

- Folk dør, legger Ruud til.

Tegnene på en vannkrise i India går ti år tilbake. Men det har ikke blitt tatt alvorlig nok. Nå har regjeringen endelig begynt å adressere vannkrisa, forteller professoren.

- Sist oppfordret de befolkningen til å komme med gode forslag for å ta vare på vannet. Det er viktig å ta vare på vannet når det først regner, slik at det kan brukes til jordbruk og drikkevann utover høsten, sier Ruud.

Selv om regjeringen har kommet på banen, tror han at vannressurser vil være et voksende problem i landet.

- Det vil også gå utover økonomisk vekst og velferden til fryktelig mange mennesker, sier Ruud.

CHENNAI: Bildet er tatt 19. juni og viser Chennais innbyggere som fyller vann fra en stor tankbil. Foto: AP Photo/R. Parthibhan / NTB Scanpix
CHENNAI: Bildet er tatt 19. juni og viser Chennais innbyggere som fyller vann fra en stor tankbil. Foto: AP Photo/R. Parthibhan / NTB Scanpix Vis mer

Overforbruk av vann

Lena M. Tallaksen, hydrolog og professor ved institutt for geofag, sier at Indias overforbruk av vann gjør landet særlig sårbart for endringer i klima.

- India avhenger i stor grad av grunnvann og i store deler av India pumpes det i dag mer vann enn det tilføres. Mange brønner står i fare for å gå tomme. Jordbruket står for mer enn 90 prosent av landets vannforbruk og grunnvann er hovedvannkilden for 80 prosent av Indias befolkning, sier hun til Dagbladet.

I tillegg er store deler av Indias ferskvannsressurser forurenset, nær 70 prosent av vannressursene - både grunnvann og overflatevann, forteller Tallaksen. Kombinert med befolkningsvekst, tørke og mangel på regulering av vannforbruket, har det gitt en kritisk vannsituasjon i mange områder i India.

Som CNN skriver, skal India overta Kinas rolle som verdens mest folkerike land innen 2050. Etterspørselen etter vann vil nå to ganger den tilgjengelige forsyningen innen 2030, ifølge FN.

- Flere mennesker kombinert med økt økonomisk vekst, vil gi et stadig økende behov for vann - vann som allerede i dag er en begrenset ressurs, sier Tallaksen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling