Milliondrøm kan være bedrag

Norges nest fattigste kommune planlegger å investere innbyggernes formue på 100 millioner kroner via et mystisk utenlandsk selskap som garanterer en fantasi-høy rente. Økokrim frykter det hele er et bedrageri. - Vi er ikke naive, sier ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap) i Vestby kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Økokrim og Kommunaldepartementet følger saken nøye, men har ennå ikke funnet det aktuelt å gripe inn.

- Det ser jo ut som en noe spesiell måte å plassere penger på. Derfor er vi nysgjerrige. Men det er ikke lett å sjekke en avtale vi ikke vet innholdet i, sier assisterende fylkesmann, Rannveig Bjerkmo, til Dagbladet.

Skatteparadis

Vestbys optimistiske investeringsplaner startet da kommunen fikk 100 millioner kroner mellom hendene etter salget av Søndre Follo Energi. Tidligere drosjeeier Kjell Oscar Andersen og partner Rino Langgaard introduserte sørafrikaneren Mark Stuart for kommunen. Stuart står bak selskapet SPV Future Investment som er registrert i det karibiske skatteparadiset Anguilla. I begynnelsen av september inngikk kommunen en intensjonsavtale med SPV om plassering av 100 millioner kroner i en utenlandsk bank.

Null risiko

Avtalen garanterer en samlet renteavkastning på 16,45 prosent med null risiko og sikring mot valutatap. Det er over dobbelt så høy avkastning som det lovlige norske finansinstitusjoner opererer med. Pengene skal stå på en sperret konto som bare kommunen har tilgang til.

Dagens Næringsliv avslørte i går at SPV Future Investment, som kommunen har signert avtalen med, er en postboks i London som Stuart ikke engang har betalt leia for.

Stuart er overfor Dagens Næringsliv ikke i stand til å gjøre rede for hvor han eller selskapet holder til.

Det bekymrer ikke ordfører Ludvigsen.

- Vi sender ingen penger ut av kommunen hvis vi ikke er sikret 150 prosent.

- Men hvordan i Herrens navn tror dere at dere kan få 16 prosent avkastning risikofritt og lovlig?

- Det lurer vi også fælt på. Hvis dette er kjeltringstreker på høyt plan, har vi gjort det norske samfunnet en kjempetjeneste ved å avsløre det. Vi spiller ikke med penga i kommunen. Vi har hatt hodet på rett plass. Hvis det står et eneste lite spørsmålstegn igjen når forhandlingene er ferdige, trekker vi oss ut, sier Ludvigsen, som tipper det er 50 prosent sjanse for at avtalen går i orden.

- Har dere i det hele tatt forutsetninger for å vurdere om avtalen holder vann?

- Nei. Det er derfor vi har alliert oss med norske og internasjonale finansfolk. Når avtalen er ferdig forhandlet, har vi flere på laget - deriblant en forretningsadvokat. Vi har åpenbart stukket hodet inn i et vepsebol, for etter at dette ble kjent har både hvite, brune og svarte henvendelser dukket opp. Men vi har begge beina på jorda.

Førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim har bedt Vestby trekke seg ut av samarbeidet med SPV.

Politisk interesse

- Vi frykter dette er investeringsbedrageri. Det er en enormt omfattende kriminalitet verden over. Mellom 10 og 20 milliarder tapes hvert år, sier Angell til Dagbladet.

I Kommunaldepartementet har Vestby-saken vakt oppsikt. Statssekretær Morten Andreas Meyer (H) bekrefter at de har løpende kontakt med Fylkesmannen, som er den instansen som eventuelt kontrollerer lovligheten i et vedtak.

- I utgangspunktet er kommunene fullt ut ansvarlige for å håndtere sin egen formue. Men generelt vil jeg si at alle kommunepolitikere som bidrar til å frigjøre store mengder med penger, har et betydelig ansvar for kommende slekter med hensyn til å forvalte de verdiene som er bygd opp av tre- fire generasjoner. Det finnes dessverre for mange eksempler på at det ansvaret ikke er godt nok ivaretatt av politikerne, sier Meyer.

Vei til velstand

Ordfører Ludvigsen tar oppmerksomheten rundt sin lille kommune med stor ro.

- Hvis avtalen viser seg å holde vann, er det veien til velstand for oss. Hvis ikke, lar vi pengene stå i en norsk bank. Vi kommer uansett ikke til å investere i aksjer eller obligasjoner. Det er virkelig risikofullt.

Vestbys mest kjente innbygger er ordfører Ludvigsens partikollega Karita Bekkemellem Orheim. Lederen av Ap's kvinnebevegelse leste Dagens Næringslivs sak i går med så stor interesse at hun ringte ordføreren.

- Han forsikret meg om at det ikke var tatt en endelig beslutning ennå. Men jeg har ikke satt meg grundig nok inn i saken til å ha noen mening, sier Orheim, som for ordens skyld ikke er medlem i Vestby-partiet, men i Molde.

VIL INVESTERE 100 MILL.: - Hvis avtalen viser seg å holde vann, er det veien til velstand for oss. Hvis ikke, lar vi pengene stå i en norsk bank, sier ordfører i Vestby kommune, Tom Anders Ludvigsen (Ap).
LONDON: Her skal Mark Stuarts selskap befinne seg. Stuart står bak selskapet SPV Future Investment som planlegger samarbeid med Vestby kommune.