Krigen i Ukraina:

Milliondusør etter kryptisk beskjed

Russeren er etterlyst for 298 drap. Nå skal han ha reist til Ukraina.

PÅ VEI TIL KRIGEN: Girkin og hans kone i hennes siste oppdatering. Foto: Skjermdump
PÅ VEI TIL KRIGEN: Girkin og hans kone i hennes siste oppdatering. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

Han har lenge vært en sagnomsust skikkelse i det russiske militæret. Selv har Igor Girkin, en tidligere russisk spion med tilnavnet Strelkov, hevdet at det var på grunn av ham at krigen i Ukraina startet.

Nå kan påstanden koste ham livet.

Mannen, som også er etterlyst for å ha gitt ordren om å skyte ned det malaysiske passasjerflyet MH17 i 2014, skal befinne seg i Ukraina. Nå har det krigsherjede landet satt en dusør på 1,7 millioner kroner til den som klarer å spore ham opp, skriver Financial Times.

AKSJONERER: Her pågriper russiske soldater det som skal være en hemmelig agent fra Ukraina i Moskva før de gjør funn i bilen. Video: Reuters. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Her er han

Det var i starten av oktober at ryktene begynte å gå. Etterlyste Girkin, som er anklaget for drap på 298 personer i forbindelse med MH17, skulle ha dratt til Ukraina for å delta i krigen.

Lørdag gikk hans kone ut på Telegram med en kryptisk oppdatering. En kamuflasjekledd Girkin poserer der ved hennes side.

OPPDATERING: Girkin og hans kone før han skal ha dratt til Ukraina. Foto: Skjermdump
OPPDATERING: Girkin og hans kone før han skal ha dratt til Ukraina. Foto: Skjermdump Vis mer

- For å svare på spørsmålene om hvor Igor er. Han har det fint, dere kommer til å høre fra ham snart, skriver kona i innlegget.

Dagen etter var dusøren for å spore opp den russiske nasjonalisten på 1,7 millioner kroner på plass. Potten er også åpen for donasjoner.

- Vi har allerede tapt

Girkin ble en profilert person i det russiske forsvaret allerede under annekteringen av Krim-halvøya i 2014, da han var sentral under Putins første invasjon av Ukraina. Den gang figurerte han i en lederrolle, og ble blant annet kjent for sin nådeløse brutalitet.

Mens Russland gjentatte ganger har blitt presset tilbake av det ukrainske forsvaret, har kritikken fra Girkin økt. Til sine 700 000 følgere på Telegram har han gjentatte ganger den siste tida gått hardt ut mot de sviktende resultatene fra hans landsmenn.

STØTTEERKLÆRING: Tidligere historieprofessor Matthew Warshauer oppmuntrer til diskusjon og bevisstgjøring rundt krigen i Ukraina med sin Halloween-dekorasjon. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Krigen i Ukraina vil fortsette til hele Russland er utslettet. Vi har allerede tapt, resten er bare et spørsmål om tid, skrev han ifølge Financial Times tidlig i september.

Ryktene om at han selv ville dukke opp i krigen begynte imidlertid å gå i begynnelsen av oktober, etter at det i flere dager hadde vært stille fra Girkin. Rykter som tilsynelatende nå er bekreftet av hans kone, Myroslava Reginska.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer