Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millionene fra «jukseranet» er forsvunnet

Vekterne med den ville ranshistorien fengslet i fire uker. Men flere var trolig involvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge politiet hentet de to vekterne fra Vakt Service omlag ti millioner kroner på ruta si i Asker, Bærum og Buskerud natt til i går. Men til tross for at etterforskerne raskt avslørte det de mener var et fingert ran, er alle pengene forsvunnet.

- Hele utbyttet er på avveie, bekrefter kriminalsjef Eivind Aas ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no.

Han legger ikke skjul på at politiet tror de antatt utro medarbeiderne i vekterselskapet har planlagt det vannvittige tyveriet sammen med én eller flere utenforstående.

- Det ville være pussig om det ikke har vært andre involverte. Denne saken er overhodet ikke oppklart, og vi jobber nå på spreng med en bredt anlagt etterforskning, konstaterer Aas.

Begge fengslet

Klokken 16 i dag ble det klart at begge vekterne som er siktet for å ha fingert et ran av en verditransport natt til tirsdag, er varetektsfengslet i fire uker. To av ukene i full isolasjon.

- Min klient er fortvilet. Han bedyder sin uskyld i det politiet mener er et fingert ran og er fortvilet over det som har skjedd, sier Truls Dramer, forsvareren den siktede 21-åringen til Dagbladet.no.

21-åringen har ifølge forsvareren forklart seg detaljert om forholdet til politiet i et 15 sider langt avhør. Politiet mener imidlertid at forklaringen har endret seg under veis.

- RØVERHISTORIE AVSLØRT: Politiadvokat Per Zimmer (t.v.) fortsetter etterforskningen for fullt etter dagens fengslingsmøte, men mener at både klienten til advokat Peder Morset og den andre vekteren var involvert i det fire timer lange «ranet» av pengetransporten. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX
- RØVERHISTORIE AVSLØRT: Politiadvokat Per Zimmer (t.v.) fortsetter etterforskningen for fullt etter dagens fengslingsmøte, men mener at både klienten til advokat Peder Morset og den andre vekteren var involvert i det fire timer lange «ranet» av pengetransporten. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX Vis mer

- Han ga en kort, fragmentert forklaring til politiet på stedet rett etter hendelsen. Denne er bygd ut med detaljer underveis, og det er dette politiet har hengt seg opp i. Jeg mener forklaringen ikke har endret seg underveis, sier Dramer.

- Er ikke venner

Forsvareren mener de to siktede ikke bør sees på som en enhet.

- Tror din klient at den andre siktede har gjort noe kriminelt?

- Jeg vil ikke kommentere hva han har sagt i avhør. Men, det vil ikke forundre meg om de to siktede vil bli behandlet forskjellig etter hvert, sier han.

Forsvareren sier at de to ikke er venner.

- De er kun kolleger som har jobbet sammen et par måneder, sier han.

- Ikke skyldig

image: Millionene fra «jukseranet» er forsvunnet

Det er foreløpig ikke planlagt nye siktelser i saken. Vekterne, to menn på 21 og 23 år, ble i går siktet for grovt tyveri.

- Min klient forstår at det kan settes spørsmålstegn ved hans forklaring men han erkjenner ingen straffskyld. I fengslingsmøtet i dag har han i samråd med meg valgt å ikke forklare seg, opplyser advokat Peder Morset til Dagbladet.no som forsvarer 23-åringen.

Faren til den unge vekteren var tilstede i rettssalen, men ble bortvist av dommeren med henvisning til bevisforspillelsesfare.

23-åringen ble i 14-tida besluttet fengslet i fire uker, hvorav to uker med brev- og besøksforbud, mens fengslingsmøtet for den andre vekteren ble avsluttet ved 16-tida i ettermiddag.

- Det er spektakulært når så mye penger forsvinner på en gang, og vi jobber ut fra at flere var involvert, sa politiadvokat Per Zimmer til Dagbladet.no i en pause i retten.

Sprikende avhør

Til tross for at milliontyveriet framstår som planlagt, var det ifølge politiet så dårlig gjennomført at erfarne politifolk raskt fattet mistanke om at vekternes versjon av nattas begivenheter var rent oppspinn.

Det skal blant annet ha virket påfallende at vekterne under det fire timer lange påståtte ransdramaet ikke klarte å utløse ett eneste av flere skjulte alarm- eller varslingssystemene de er opplært i å bruke.

- Ganske tidlig om morgenen fikk vi signaler fra etterforskerne om at de hadde mistanker i den retningen, men vi jobbet hele dagen med å få bekreftelser, sier kriminalsjefen.

Vekterne kom med sprikende forklaringer om ransopplevelsen i lange politiavhør i går, men det er foreløpig uklart om de vil erkjenne noen form for straffskyld under dagens to fengslingsmøter.

Det var sent i går ettermiddag det ble kjent at kriminalsaken var snudd på hodet. Da de to vekterne ringte politiet i 01.30-tida om natta fortalte de at de hadde blitt overfalt av en maskert mann med pistol og flere andre ransmenn i en svart følgebil bak pengetransporten. De skulle ha tvunget vekterne med våpen til å fullføre hele ruta på rundt ti bankfilialer som normalt, før «ransmennene» stakk av med alle pengene og etterlot vekterne bundet i bilen.

Det eneste som stemmer i den fortellingen skal altså være at millionutbyttet er borte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media