OPPKJØP: Konsernsjef Andrew Kay og ansatte i Algeta håver inn millioner i gevinster på opsjoner. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
OPPKJØP: Konsernsjef Andrew Kay og ansatte i Algeta håver inn millioner i gevinster på opsjoner. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

Millionene regner over de ansatte i Algeta

80 ansatte håvet inn 240 millioner kroner i mai, men de solgte ikke alt! Og nye opsjoner kan gi ledere og ansatte i det norske krefteventyret ytterligere titalls millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Aksjonærene i Algeta kan juble over oppkjøpsforslaget fra Bayer, som verdsetter selskapet til 14,8 milliarder kroner.

Investorene på Oslo Børs tror prisen kan bli høyere og har sendt aksjen opp over 30 prosent i dag, og til en verdi på selskapet på 15,3 milliarder kroner.

Største norske i Algeta Folketrygdfondet er neste største aksjonær med 8,78 prosent av aksjene, som i dag har steget til en verdi på 1,34 milliarder kroner. ved årsskiftet var de samme aksjene verdt knapt 600 millioner kroner.

Andre store aksjonærer skjuler seg i hovedsak bak nomineer i de store bankene og meglerhusene, med Svenska Handelsbanken på topp med aksjer for 2,1 milliarder kroner og en eierandel på 13,81 prosent.

Jublet i mai også Ledelsen og de ansatte jublet imidlertid kanskje litt for tidlig da 80 ansatte solgte aksjer og opsjoner for 240 millioner kroner den 16. mai i år på kurs 223,56 kroner.

En av Algeta-gründerne, professor Øyvind S. Bruland, mente da ifølge DN at opsjonsavtalene viste en grådighetskultur.

- Vi var på konkursens rand på et tidspunkt, og jobbet i perioder lange helger og sene dager for dette. Slik er hverdagen for de aller fleste av verdens forskere. Med fare for å virke surmaget, så vil jeg si at opsjonsavtalene er umusikalske. De er imidlertid en innarbeidet del av en grådig kultur der en priser sin kunnskap og sine tjenester altfor høyt. Slik dagens system for finanseringen av biomedisinsk forskning fungerer, er det ingen vei utenom, sa Bruland til avisen den gangen.

Algeta-sjefen innkasserte 60 millioner kroner, mens medisinsk direktør Gilles O'Bryan-Tear fikk 29 millioner kroner og driftsdirektør Kari Dyvik fikk 24 millioner kroner.

Hadde de visst det de nå vet kunne de ventet og fått over 372 millioner kroner for de samme aksjene og opsjonene.

Men lederne solgte ikke alt og hvis de fremdeles sitter med de 1,64 millioner opsjonene og aksjene som etter storsalget i mai, har verdien nå økt med pene 202 millioner kroner, hvoran Andrew Kay står for 47,5 millioner kroner.

Nye opsjoner Så sent som 15. april i år fikk lederne i selskapet tilsammen 793.500 nye opsjoner med en innløsningskurs på 191,77 kroner.

De opsjonene sitter de helt sikkert med fremdeles, siden de ikke starte å "bytte" i aksjer eller innløse før 15. april neste år, eller ved et eventuelt oppkjøp.

På dagens kurs ligger det her en gevinst på knapt 123,2 millioner kroner.

For Algeta-sjefen Andrew Kay utgjør det på dagens kurs en gevinst på 13,2 millioner kroner. CTO Thomas Ramdahl har en gevinst inne på 7,8 millioner kroner, mens Algeta-sjefen i USA, Jeff Alberts, sitter med en gevinst på 7 millioner kroner.

Papirgevinst på opsjoner gitt 15. april 2013