- Millioner av jobber i grønn økonomi

FN lanserer multimedisinen mot finanskrise, matkrise og klimakrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs miljøprogram UNEP lanserer i dag et initiativ til hvordan finanskrisa, klimakrisa og fattigdomskrisa kan løses samtidig.

- Å mobilisere og fokusere den globale økonomien mot investeringer i ren teknologi og naturlige infrastrukturer som skog og jord er den beste veien til virkelig vekst, sier UNEP-direktør Achim Steiner i en pressemelding.

Initiativet har fått navnet New Green Deal, og spiller på Roosevelts slagordet fra den gang da en delvis ny økonomi kom ut av de harde tredveåra.

Tiltakspakke

- Vi må se krisen som en mulighet til å gjenskape økonomien. Ut av the New Deal kom trygdeordninger, velferdsstater og Verdensbanken. Ut av en grønn økonomi kan det komme millioner av arbeidsplasser, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som var med på lanseringen av UNEPs grønne initiativ i dag via video.

UNEP frykter at satsingen på klima og fattigdom vil komme i skyggen av finanskrisa. Med den grønne løsningen ønsker FN-organet å motvirke dette ved å vise hvordan satsing på miljøvennlige industrier kan gi nye arbeidsplasser og hvordan flere munner kan mettes ved bærekraftig bruk av jordas ressurser.

The New Green Deal vil i løpet av halvannet til to år komme med en tiltakspakke for myndigheter i sør og nord, med verktøy for hvordan økonomien kan vris i grønn retning. Hvilke konkrete tiltak dette dreier seg om, er foreløpig uklart.

Erik Solheim holdt i dag et tenkemøte med representanter fra både norsk industri og miljøbevegelsen om hvordan Norge kan bidra.

- Det kom klare synspunkter på at Oljefondet bør brukes til grønne investeringer, sier Solheim til Dagbladet.no.

 JOBBER PÅ ROMAS TAK: Disse mennene installerer solcellepaneler på et av takene i Vatikanstaten. Foto: SCANPIX/ EPA
JOBBER PÅ ROMAS TAK: Disse mennene installerer solcellepaneler på et av takene i Vatikanstaten. Foto: SCANPIX/ EPA Vis mer

Nye arbeidsplasser

Forurensende industrier, som bilindustri og stålindustri, gir i dag arbeid til mange flere enn de miljørettede nærringene. Men ifølge UNEP vil de nye jobbene framover komme i sektorer som ren energi, resirkulering, bærekraftig jordbruk, skogvern og bærekraftig byplanlegging.

Mange prosjekter er i gang. I Storbritannia vil en ny satsing på vindmøller på land og til havs skape 160 000 arbeidsplasser. I Tyskland er det ventet at fornybarsektoren vil gi flere arbeidsplasser enn bilindustrien innen 2020. I Mexico kan et solvarmeprosjekt gi arbeid til 150 000 mennesker.

Samtidig kan et mer bærekraftig jordbruk, bedre planlegging av byer, bevaring av skoger, korallrev og andre økosystemer gi både mer mat og flere arbeidsplasser, hevder UNEP.

The New Green Deal er etter det Dagbladet.no erfarer hastelansert, som et argument for fortsatt satsing på miljø og utvikling i en tid med økonomisk krise.
 

I det siste har statsledere som Silvio Berlusconi uttalt at klimainvesteringer nå må vente. The New Green Deal har mottatt nesten fire millioner dollar i støtte fra EU, Tyskland og Norge. Initiativet springer i stor grad ut fra en G8-studie fra 2006 om hvor store verdier som ligger i økosystemer og biologisk mangfold.

- Ideer og vedtak som kan forandre verden må settes ut i livet. Alternativet er en klimastresset verden og en kollaps av fiskestammer, fruktbar jord og økosystemer - naturlige systemer som tar seg av vann- og karbonlagring, stabilisering av jordsmonn og bærekraftige lokalsamfunn til en verdi av milliarder, sier UNEP-direktør Achim Steiner.

- Millioner av jobber i grønn økonomi