Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millioner av kvinner verden over demonstrerer mot Donald Trump: - Dette er dråpen

Markeres i Oslo, Bergen og Trondheim, men marsjen mot Washington er ikke anti-Trump, lover arrangøren. 

LAR SEG IKKE KRENKE: Så langt har tusenvis av kvinner samlet seg til demonstrasjoner i Japan, Australia og Belgia. Dagen etter innsettelsen av Donald Trump som ny president i USA er det ventet at hundretusener vil samles i protest over hele verden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal millioner av mennesker verden over marsjere sammen i protest mot Donald Trump for å kreve respekt for kvinners rettigheter.

Ideen til «Womens March on Washington» stammer fra Theresa Shook på Hawaii, og så dagens lys 8. november i fjor, samtidig som Trump vant valget. Siden er arrangementet spredd til over 60 land, deriblant Norge.

Flere tusen nordmenn ventes å marsjere mot Washington i Oslo, Bergen og Trondheim lørdag ettermiddag for å vise «solidaritet med våre amerikanske søstre», slik det heter i arrangementet på Facebook.

- Trump var dråpen

I likhet med idehaver Shook, presiserer den norske arrangøren at dette ikke er en direkte protest mot Trump, men en markering for å støtte kvinnesaken generelt.

- Valget av Trump er dråpen som begeret til å renne over. Det er mye som skjer i verden som gjør oss kvinner bekymret. For oss handler dette ikke om Trump, men om å stå opp for verdiene vi ønsker å se mer rundt oss. Det handler om likestilling, mangfold, inkludering og å ta vare på den ene planeten vi har, sier Brit-Agnes Sværi til Dagbladet, initiativtaker for «Womens March on Washington Norway».

Donald Trump, som offisielt tok over tømmene i USA igår, har flere ganger havnet i medienes søkelys beskyldt for et nedsettende kvinnesyn, og kvinner i USA frykter nå at landets nye leder skal innskrenke blant annet kvinners rett til selvbestemt abort. Republikanerens syn på kvinner nådde den globale debattarenaen etter det skjulte «grab'em by the pussy»-opptaket gikk viralt.

Tidligere hadde USAs nyinnsatte president også antydet at Fox-journalist Megyn Kelly var streng i tonen fordi hun menstruerte.

- Ikke anti-Trump

«Gjennom den amerikanske valgkampen har vi blitt vitner til en uakseptabel retorikk om kvinner, religion, innvandring og klimautfordringer. Vi vil sende et tydelig budskap til den nye amerikanske administrasjonen, og til verden, om at kvinnerettigheter er menneskerettigheter», lyder arrangementets sider på Facebook.

Sværi insisterer likevel på at marsjen ikke er en direkte protest mot Donald Trump.

- Dette er ikke en anti-Trump demonstrasjon. Vi ønsker ikke å være mot så mye, men vi ønsker å snakke om det vi er for. Ting som respekt til medmennesker og moder jord, forsikrer Sværi.

- Dette kan jo likevel framstå som en markering mot Trump, timingen tatt i betraktning?

- Trump har forsterket behovet for en markering som dette. Vi har på mange måter gått tilbake i tid på mange viktige verdispørsmål de siste dagene. Retorikken til Trump er uakseptabel overfor kvinner og mennesker med forskjellig legning og hudfarge, sier hun.

60 land, 400 byer

«Womens March on Washington» begynte i går, med demonstrasjoner i Tokyo og New Zealand. I dag følger omtrent 400 protesttog i mer enn 60 land verden over.

Og mens det brøt ut opptøyer i demonstrasjonene i Washington, D.C. i går, hvor 250 mennesker ble arrestert for hærverk, forventer Sværi rolige tilstander i Oslo i dag.

- Ja, jeg kan ikke skjønne noe annet. Jeg har aldri deltatt i en demonstrasjon i mitt liv, debuterer i denne marsjen nettopp fordi den ikke handler om å hytte neven mot det man er mot, men å legge vekt på de tingene vi vil ha mer av i verden. Respekt for kvinner, medmennesker og klimaet, avslutter hun.

Donald Trump har lovet å innsette høyesterettsdommere som er abortmotstandere. Balansegangen i den sterkt politiserte høyesteretten i USA medfører at Trump kan vippe balansen mot en konservativ endring av landets abortlover, ifølge skeptikerne.

ESKALERER: Politiet brukte pepperspray og tåregass mot mengden av svartkledde demonstranter som protesterte mot innsettelsen av Donald Trump. Video: Torstein Bøe, NTB AP. Vis mer

Tok over tømmene igår

Etter å ha avlagt ed og blitt sverget inn som president i går snakket Trump til forsamlingen som hadde møtt opp utenfor Capitol Hill. Trump brukte store deler av talen på å understreke at han, sammen med folket, skulle sette USA først.

- 20. januar 2017 vil bli husket som dagen folket ble styresmaktene i denne nasjonen. De glemte menn og kvinner kommer ikke lenger til å bli glemt. Alle hører på dere nå.

På Twitter var reaksjonene mange.

«Trump må ha byttet om på taletekstene sine. Han leverer en bitter, negativ kampanjetale, ikke en samlende og svevende innsettelsestale», kommenterte New York Times-skribent Nicholas Kristof.

FRYKTER TRUMP: Modell og skuespiller, Emily Ratajkowski, har lenge kjempet for kvinners rettigheter. Et lettkledd bilde fra Instagram-profilen hennes blir tolket som et svar på Trumps eventuelle angrep på disse rettighetene. Video: Planned Parenthood Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!