Millioner døde under Røde Khmer-regimet. 35 år seinere er de siste gjenlevende lederne dømt

Nuon Chea (88) og Khieu Samphan (83) dømt til livstid for forbrytelser mot menneskeheten.

DØMT: Nuon Chea (88) og Khieu Samphan (83)  er dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
DØMT: Nuon Chea (88) og Khieu Samphan (83) er dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten. Foto: AP Photo/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35 år etter det kambodsjanske Røde Khmer-regimets fall har to gjenlevende ledere endelig fått dommen. Nuon Chea (88) og Khieu Samphan (83) ble i natt norsk tid dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten, melder BBC.

Dommene falt i en FN-støttet domstol i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh.

Prosessen med å bringe Røde Khmer-lederne for retten har tatt lang tid, og partilederen Pol Pot døde i 1998.

1,7 millioner døde Nuon Chea, også kjent som «bror nummer to», fungerte som stedfortreder for regimets øverste leder Pol Pot. Khieu Samphan var formelt landets statsoverhode.

De to er de første Røde Khmer-lederne som er blitt dømt for forbrytelser de begikk mens de satt med makten.

Røde Khmer-regimet styrte Kambodsja fra 1975 til 1979. I løpet av denne perioden er det anslått at 1,7 millioner mennesker ble henrettet eller døde som følge av sult og ekstremt hardt arbeid mens landets myndigheter forsøkte å virkeliggjøre en maoistisk utopi.

Røde Khmer henrettet alle som ble sett på som fiender, som var alt fra intelektuelle og minoriteter til opposisjon - i tillegg til fiendenes familier.

Nuon Chea ble regnet som en av ideologene bak regimet, mens Samphan var ansiktet utad. Aktoratet mener det var de som sto bak den brutale politikken og dermed var delaktig i nedslaktingen.

Nektet straffskyld Begge nektet straffskyld i saken.

I sluttprosedyren i fjor uttrykte de anger, men insisterte de på at de ikke hadde ant noe om uhyrlighetene som foregikk mens de var med og styrte landet.

- Jeg elsker mitt folk og hadde ingen grunn til å begå folkemord, hevdet Nuon Chea.

Tortursjef dømt I 2012 ble tortur-sjefen Kaing Guek Eav, bedre kjent som kamerat Duch, dømt til livsvarig fengsel. Det skjedde etter at han anket dommen han fikk i 2010, som lød på 35 års fengsel. Duch ble funnet skyldig i medvirkning til drap på minst 12 272 fanger.

Duch var sjef for det beryktede Toul Sleng-fengselet i Phnom Penh, en tidligere skole der antatte motstandere av Røde Khmers røde terrorvelde ble torturert på det groveste.