Advarer mot klimaaktivisme:

- Millioner dyttes ut i fattigdom

Frp-kronprins Jon Georg Dale skal fronte partiets klima- og miljøpolitikk. Han starter med å gå til angrep på «idiotiske og dyre» klimatiltak - og advare mot klimaaktivisme.

HELT UENIG: Jon Georg Dale, talsperson for energi og miljø, stiller seg ikke bak Greta Thunbergs klimaforslag. Video: Jørgen Gilbrant / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis det skulle være noen tvil, Fremskrittspartiet skal stå skulder ved skulder med oljearbeiderne til siste dråpe er pumpet opp.

- Klimadebatten speiler ikke den generelle oppfatningen i befolkningen. Den er altfor politisk korrekt og man er opptatt av symboler i stedet for realiteter, sier Jon Georg Dale (Frp).

Fremskrittspartiets A-lag er tilbake på Stortinget etter å ha spasert frivillig ut av regjeringen.

Siv Jensen er parlamentarisk leder, Sylvi Listhaug skal fronte partiets skatte- og avgiftspolitikk i finanskomiteen og Jon Georg Dale har fått ansvar for miljø og energi.

Dale kommer fra jobben som samferdselsminister - et annet av Frp's hjertebarn - og ønsket selv å ta energi og miljø som felt på Stortinget. Et nøkkelområde blinket ut av partiet for å få Frp til å vokse.

Frp-kronprisen skal hente velgerne som ikke lenger kjenner seg igjen i et mer klimabevisst Arbeiderparti og Høyre.

- Tror du på menneskeskapte klimaendringer?

- Ja!

- Hvor stor andel er menneskeskapt?

- Det tror jeg ikke en gang forskerne er enige om, men vi må følge føre var-prinsippet, sier Dale, som på inn- og utpust hamrer inn følgende budskap:

Steinrike

- Vi må slutte med dyre symbolløsninger i klimapolitikken der vi hiver skattepenger etter tiltak som ikke virker. Vi må ha en klimapolitikk som bidrar til arbeidsplasser i Norge og gir reelle utslippskutt. Hvis det hadde vært bunnplanken i norsk klimadebatt, ville den vært mye mer rasjonell og jeg tror det hadde vært enklere å nå målene, sier Dale, før sunnmøringen fortsteter:

- Vi skal tjene oss steinrike på klimateknologi.

For å forklare hva han mener med dyre symbolløsninger, viser Dale blant annet til en gjennomgang av norske klimatiltak gjort av Menon i 2018.

Forskerne vurderte 41 ulike klimatiltak på til sammen 3,3 milliarder i året. Bare 13 av tiltakene ble vurdert å ha klimaeffekt innenfor rimelige økonomiske rammer til at de ble anbefalt videreført. Tiltak på 1,5 milliarder i året ble anbefalt fjernet.

Det dyreste tiltaket, støtte til energieffektive nybygg, er beregnet å koste 50.000 kroner per tonn CO2. Til sammenlikning er kvoteprisen i EU 250 kroner per tonn. Norge brukte 113 millioner kroner, pluss fire millioner i administrasjon, på dette tiltaket i 2016.

Frykter for Høyre

I Høyre pågår det nå en debatt rundt å verne Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) ved å ikke konsekvensutrede områdene for petroleumsvirksomhet. Unge Høyre og Oslo Høyre har allerede vedtatt dette, mens andre fylkeslag kan følge etter.

I fjor vedtok Arbeiderpartiet at de er mot å konsekvensutrede LoVeSe i inneværende stortingsperiode - som skapte sterk konflikt med fagbevegelsen.

I dette rommet, der Ap og Høyre - ifølge Frp - ikke lenger er garantister for norsk petroleumsindustri, skal Frp og Dale seile opp og kapre velgere.

- Arbeiderpartiet er på fullstendig vikende front, dratt til venstre av miljøbevegelsen og SV. Arbeiderpartiet har sluttet å stå opp for norsk olje- og gassindustri, som de faktisk gjorde tidligere, sier Dale, før han tar for seg Høyre.

- Det er krefter i Høyre som jobber for å dra partiet den samme veien. Det er det grunn til å frykte. Min fremste jobb nå er å være det tydeligste talerøret på Stortinget for en fornuftig klimapolitikk uten politiske symboler.

Norsk olje og gass kan ifølge Dale trygt pumpes opp til siste dråpe, selv om mye olje og gass må bli liggende i bakken for å nå globale klimamål. Begrunnelsen er at norsk petroleumsindustri har lave utslipp og at gassen vi sender til Europa fortrenger kull, som er langt verre.

Støre på gli

Det første slaget i Dales kamp kommer denne våren når regjeringen legger fram en revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet. Her står LO, industrien og Frp samlet om å mene at man skal gå inn for en såkalt dynamisk iskant, som i første omgang vil si at iskanten defineres å gå lengre nord.

KrF og Venstre kjemper innbitt for å flytte den lengre sør, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet venter og ser hva som kommer fra regjeringen.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre åpnet tirsdag døra på gløtt om hvilken vei Arbeiderpartiet går overfor NTB.

- Arbeiderpartiet vil i arbeidet med denne saken legge større vekt på sårbarhet, miljø og artsmangfold enn vi har gjort tidligere, sier Støre.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad talte i helgen med stor selvtillit om hva som komme fra regjeringen og mye tyder på at Arbeiderpartiet vil sitte med nøkkelen til hvor iskanten skal defineres.

- Går Arbeiderpartiet inn for å flytte iskanten lengre sør, er det en historisk unnlatelsessynd og de setter tusenvis av arbeidsplasser i fare, advarer Dale.

- Vi har forvaltet oljeaktiviteten i nord basert på kunnskap i veldig mange år. Skal vi følge samme praksis, flyttes iskanten nordover. Det er grovt uansvarlig å politisk flytte den sørover, helt uavhengig av hvor den geografisk befinner seg, når det er sannsynlig at store deler av reservoarene vi ikke har oppdaget ligger i disse områdene.

Advarer mot Greta

Svenske Greta Thunberg (17) er blitt verdens fremste klimaaktivist etter at hun startet å skolestreike. Thunberg ønsker en rask og styrt avvikling av all fossil energiproduksjon.

- Hvis vi tror vi redder klimaet ved å skru av lampen og tenne stearinlysene igjen, da bommer vi fundamentalt på en løsning verdens befolkning vil akseptere. Det bør være et snev av realisme i forslagene som kommer, sier Dale.

Dale advarer i sterke ordelag mot å la aktivister som Thunberg definere debatten.

- Velferdsnivået vil kollapse i de fleste land i verden, hvis man lytter til Greta Thunberg. Det vil antakelig føre til sult og millioner vil dyttes ut i fattigdom. Hennes meninger er så langt ute, alle vet det er utenkelig, sier Dale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer