Millioner evakuert på Cuba

De som ikke evakuerer på Cuba risikerer å bli arrestert. I natt ble Cayman Islands orkanen Ivans offer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens folk på Jamaica rydder opp etter den ødeleggende orkanen, forbereder kubanerne seg på å stå imot det kraftige uværet. Det er utstedt orkanvarsel for hele den vestlige delen av Cuba.

Livredde

Cubas leder, Fidel Castro sier myndighetene har gjort alt de kan for å forberede øya på møtet med orkanen Ivan. Den har fått tilnavnet «den grusomme», etter at over 50 mennesker er død som følge av orkanens herjinger.

- Alle på Cuba er redde. Det ser ut som dette kan bli riktig ille, sier Maria del Carmen Boza (65) til BBC.

Cubanere er kjent for å følge myndighetenes ordre, men mange vil ikke forlate sine hjem fordi de frykter plyndring når orkanen forlater kommunist-staten.

Myndighetene har advart at de som ikke følger de beskjedene de får, risikerer å bli pågrepet av militære eller politi. Det er først og fremst de som bor i de øverste etasjene i bygninger i hovedstaden Havana som evakueres. Myndighetene frykter at hustak blir revet av, og da er de som bor i toppetasjene som er mest utsatt.

I Havana finnes det flere underjordiske ganger som Castro fikk bygget for flere år siden i forbindelse med den kalde krigen. Disse gangene vurderes nå brukt til å evakuere mennesker i.

Nedgradert

Ivan har en stund vært klassifisert til kategori 5 - øverste trinn på Saffir-Simpsons styrkeskala. I går ble orkanen nedgradert til kategori 4 igjen. Ivan er likevel livsfarlig.

I natt traff vindene lavtliggende Cayman Islands. Livredde innbyggere klatret opp på hustak for å unngå vannmasser som flommet inn i boligområder. Ifølge avisa Trinidad & Tobago Express er mellom 25 og 50 prosent av alle husene på Cayman-øyene skadd etter orkanens herjinger.

Florida holder pusten

Innbyggerne i Florida i USA, har blitt rammet av to orkaner allerede denne høsten. Ivan har lenge vært ventet til Key West i Florida, men nå virker det som om Ivan kan vende sørover mot Mexico.

Likevel tar amerikanske myndigheter ingen sjanser og har evakuert flere millioner mennesker i Florida. Tidligere orkaner har nemlig vist seg å være svært uberegnlige. De kan endre retning på kort tid og øke i styrke.

MISTET ALT:</B> Denne mannen har ikke mye igjen etter Ivans ferd over Jamaica. Over 90 prosent av husene i landet er ødelagt.