Millioner i Chandra-dusør

Et dusørfond på 2 millioner kroner skal lokke fram informasjon om den forsvunne praktikanten Chandra Levy (24). Blant giverne er Gary Condit (53).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Levy-familien har bevisst brukt mediene i jakten på spor etter den forsvunne 24-åringen. Foreldrene håper nå at oppmerksomheten rundt dusøren kan motivere folk med informasjon om hva som har skjedd med datteren deres, til å stå fram.

Money talks»

- Det er beklagelig, men i vårt samfunn er det tidvis slik at penger både snakker og handler, sa Chandra Levys mor Susan til en gruppe journalister da hun skulle takke for oppslutningen.

Fondet har nå vokst til 205 000 dollar - 1,9 millioner norske kroner - og vokser stadig. Det største enkeltbeløpet kom fra den amerikanske tabloidavisa National Enquirer denne uka. Avisa ga 100 000 dollar, mens Lavy-familien har donert 15 000 dollar.

Ifølge CNN har kongressrepresentant Gary Condit (53) lovet å gi 10 000 dollar - 90 000 kroner - til fondet. Han har etter press innrømmet et forhold til Chandra, og blir derfor nøye saumfart under etterforskningen rundt den mystiske forsvinningen.

Den politiske praktikanten forsvant sporløst fra sitt hjem i Washington 1. mai i år.

Nye avhør

Det ble nylig kjent at Condit skal bistå FBI i arbeidet med å lage en psykologisk profil over Chandra Levy. I går diskuterte politimyndigheter og Condits advokater detaljene rundt et dybdeintervju i regi av FBI.

Politiet i Washington sa tidligere i uka at også de ønsker nye samtaler med Condit. Dette kan skje i forbindelse med FBI-samtalene, og vil i tilfelle bli fjerde gang demokraten forklarer seg for politiet.

En kilde nær Condit sier at de to partene ennå ikke er enige om forutsetninger for at Condit skal stille opp i et fjerde avhør, melder CNN.

Kritiserer Condit

Demokraten Gary Condit har blitt stadig mer sentral i forsvinningsgåten. Etter å ha innrømmet et forhold til Chandra, noe han først benektet, er hans navn på alle ryktebørser. Politiet framholder fremdeles at de ikke mistenker Condit for noe kriminelt, men like fullt knytter en hel verden hans navn til Chandra-mysteriet.

Den solbrune California-representanten med det brede smilet har det neppe lystelig om dagen. I kjølvannet av alle Levy-spekulasjonenen må den gifte politikeren også forholde seg til påstander om flere andre seksuelle forhold.

En demokratisk kollega og venn retter mot denne bakgrunn flengende kritikk mot Gary Condit.

- Med sine handlinger og sin atferd har kongressmann Condit brakt kontrovers og skam over sin familie, sitt distrikt og Kongressen, sa texaneren Charles Stenholm i en kunngjøring på tirsdag.

Stenholm gikk ikke så langt som å be Gary Condit trekke seg, men spesielt det siste momentet kan bli problematisk. I USA er det å bringe skam over Kongressen en overtredelse institusjonens etiske regler.

I USA har samtidig forsvinningsmysteriet utløst en ny pressedebatt. Hver skandalesak som omfatter sex fører til selvransakelse og usikkerhet i mediene. Flere kritikere mener nå at seriøse aviser som New York Times har lagt seg fryktelig lavt av frykt for å trå over etiske regler eller bli oppfattet som snuskete.

Samtidig spør New York Times' egen Jim Rutenberg hvorfor tv-stasjonen CBS' ankermann Dan Rather ikke rørte Condit-saken i flere uker.