Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millioner i erstatning mot taushet - hvorfor ?

Det må far og sønn Murdoch svare for i Underhuset i ettermiddag.

 MER STORM I ETTERMIDDAG:  Det stormer rundt mediefyrsten Rupert Murdoch, hans selskaper og nære medarbeidere etter avsløringene om ulovlig avlytting praktisert i flere Murdoch-eide aviser. FOTO: REUTERS / Paul Hackett / SCANPIX
MER STORM I ETTERMIDDAG: Det stormer rundt mediefyrsten Rupert Murdoch, hans selskaper og nære medarbeidere etter avsløringene om ulovlig avlytting praktisert i flere Murdoch-eide aviser. FOTO: REUTERS / Paul Hackett / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Robert Murdoch, sønnen James og Rebekah Brooks kommer til å møte en storm av spørsmål fra blodtørste politikere når de møter i Underhuset i ettermiddag for å forklare seg om avlyttingssaken.

Far og sønn kommer til å sitte side om side foran mediekomiteen i Underhuset når høringen starter klokken 15.30 norsk tid tirsdag.

En time seinere møter Rebekah Brooks til utspørring.

Tause i talekø Den tidligere redaktøren i News of the World og Murdoch seniors favoritt ble pågrepet søndag og avhørt i ni timer av politiet.

Utspørringen av de tre medietoppene sendes direkte, og det er enorm spenning knyttet til seansen.

Politikere som tidligere har holdt munnen lukket av frykt for å bli rammet av den mektige mediefyrsten, står nå i kø for å kritisere ham.

Betalte erstatning Det er ventet at millioner av briter kommer til å se høringen på TV eller internett.

For James Murdoch kan onsdagen bli en skjebnedag i kampen for å beholde makten i News International.

38-åringen kommer trolig til å få tøffe spørsmål om beslutningen om å betale erstatning på hundretusenvis av pund  - flere millioner norske kroner - til ofre for telefonavlytting.

I minst én av sakene skal det ha vært satt som betingelse for erstatning at vedkommende undertegnet en avtale om å holde tett om saken.

Misfornøyde eiere Prins Al-Waleed bin Talal, nest største eier i News Corps datterselskap News International, sier han ikke vil ha noe å gjøre med et selskap ledet av en person der det sås tvil om integriteten.

Dersom ikke James Murdochs svar tirsdag er tilfredsstillende for Al-Waleed bin Talal og andre store eiere, er hans framtid i ledelsen svært usikker, skriver The Daily Telegraph.

Labour-representanten Tom Watson, som har vært blant de fremste kritikerne av News International i avlyttingsskandalen, deltar i utspørringen.

Ingen lynsjing Watson vil spørre James Murdoch om hva han mente da han tidligere i måneden sa at News of the World har kommet med uttalelser til Parlamentet uten å ha alle fakta.

Leder av komiteen, torymedlemmet John Whittingdale, sier sannheten skal fram, men insisterer på at høringen ikke skal bli «en lynsjing».

I en separat høring i Underhuset skal de to eks-polititoppene Paul Stephenson og John Yates forklare seg om politiets mangelfulle arbeid med saken.

Cameron presset Scotland Yard-sjefen Stephenson gikk av søndag, mens Yates gikk mandag blant annet på grunn av at han lot være å gjenoppta etterforskningen av News of the World i 2009.

Stadig nye avsløringer i avlyttingssaken har også økt presset på David Cameron kraftig.

Statsministeren kommer i dag hjem fra en Afrika-reise tidligere enn planlagt.

Cameron har bedt de folkevalgte utsette sommerferien slik at han kan møte i Underhuset for å gi en oppdatering og svare på spørsmål om saken onsdag.

Minus en milliard Salget av Murdoch-avisene The Sun, The Times og The Sunday Times skal ha falt kraftig i forrige uke.

Og stadig større deler av Murdoch-imperiet blir nå på den ene eller andre måten dratt inn i skandalen.

Familiens aksjeverdier i News Corp har rast med en milliard dollar siden avlyttingssaken eksploderte i begynnelsen av juli, skriver Financial Times.

Murdoch ville gå Ifølge Wall Street Journal har Rupert Murdoch i over et år vurdert å trekke seg som administrerende direktør for News Corporation, til fordel for direktør Chase Carey.

Murdoch tenker i så fall å beholde stillingen som styreleder, skriver avisa og siterer en anonym kilde «kjent med situasjonen».

Kilden sier at et slikt bytte trolig ikke vil skje nå midt i alt oppstyret, men kanskje om et par måneder.

(NTB - Andreas Bondevik).

 TRIO I TRØBBEL:   James Murdoch, Rupert Murdoch og Rebekah Brooks kan vente inngående spørsmål om avlytting og honorarer i Underhuset i ettermiddag. ARKIVFOTO: REUTERS/SCANPIX.
TRIO I TRØBBEL: James Murdoch, Rupert Murdoch og Rebekah Brooks kan vente inngående spørsmål om avlytting og honorarer i Underhuset i ettermiddag. ARKIVFOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer