Millioner krigstruet

En far begraver sitt barn. Det er ett av 2,5 millioner ofre i krigsherjede Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 2,5 millioner kongolesere har mistet livet som følge av tre års krig i landet, viser uavhengige beregninger.

Fortsatt er millioner truet av krig. For å svare på dette inferno har FN satt av 500 observatører. Flyktningerådet krever at Norge bidrar med observatører.

- Utrydd hver eneste jævel, skriblet den morderiske romanfiguren Kurtz i Joseph Conrads verdensberømte roman «Mørkets hjerte». Romanen hentet sitt innhold fra Belgias kong Leopolds plyndring av Kongo i det forrige århundret. Conrad fant modellen for Kurtz blant kongens håndlangere i den brutale jakten på elfenbein og gummi i Kongo.

Gull og diamanter

Dagens krigsrøvere går Kurtz en høy gang i sin jakt på Kongos ressurser. I dag er dette gull, diamanter og sjeldne metaller som Vestens høyteknologiske industi er avhengig av.

En skjør våpenhvileavtale holder på papiret armeene fra seks land fra hverandre, men soldater, militser knyttet til gruveinteresser, opprørere og opprørere som har gjort opprør mot opprørerne, sørger fortsatt for nye omdreininger av Kongos onde sirkel: Blodige sammenstøt, grove overgrep mot sivile, flukt fra jordbruksland, underernæring, sykdom og død.

- Bønder, journalister, lærere og helsepersonell har flyktet inn i jungelen og lever som dyr der. 2,1 millioner mennesker er internt fordrevet, forteller beredskapssjef Benedicte Giæver i Flyktningerådet. Hun har nettopp besøkt Kongo.

En studie fra internasjonale hjelpeorganisasjoner har beregnet at 2,5 millioner mennesker har mistet livet siden august 1998 da Rwanda og Uganda invaderte for å støtte et opprør mot daværende president Laurent Kabila. Han fikk hjelp fra Zimbabwe, Angola og Namibia. Armeene barket sammen og delte i praksis Kongo - som er større enn Vest-Europa - i to.

Sykdom og sult

200 000 sivile skal ha mistet livet i krigshandlinger. Resten gikk til grunne på grunn av sykdom og sult som følge av krigen. Og befolkningen er fortsatt utsatt. 30 prosent av befolkningen øst i Kongo er akutt underernært, forteller Benedicte Giæver. Kongo har 50 millioner innbyggere.

Nå er det Laurent Kabilas sønn Joseph som styrer landet etter drapet på faren i januar i år. Han klamrer seg til en fredsavtale fra 1999 og den nylig inngåtte våpenhvilen.

- Det er usikkert om våpenhvilen mellom landene som deltar, virker. Jeg opplevde at det kom nye soldater fra Rwanda til området mens jeg var der, forteller Giæver. Ifølge våpenhvileavtalen skal nabolandene trekke soldatene ut av Kongo.

Plyndring

FN er opptatt av situasjonen i Kongo, og i forrige uke behandlet Sikkerhetsrådet en oppsiktsvekkende rapport om blodbadet. Rapporten sier med rene ord at det foregår storstilt plyndring av landets naturressurser og at plyndringen er den viktigste trusselen mot våpenhvileavtalen som alle de involverte statene sier de vil respektere.

Giæver krever at Norge deltar i observatørstyrken. Utenriksdepartementet ønsker å delta med norske observatører i Kongo, men Forsvarsdepartementet er kritisk.

<B>BEGRAVELSE:</B> Det lille barnet blir stedt til hvile i flyktningleiren Lugufu i Tanzania der tusenvis av flyktninger fra Kongo har søkt beskyttelse fra krigen i hjemlandet.