Lønnsfesten i Oslo-skolen

Millioner på hodejegere: - Idiotisk

Omorganisering og oppbemanning av direktører i Oslo-skolen kostet flesk, viser tall Dagbladet har fått tilgang på. Samtidig klager byråd Inga Marte Thorkildsen på pengemangel i skolesektoren hun styrer.

KONSULENTHJELP: Marte Gerhardsen, utdanningsdirektør i Oslo, har brukt åtte millioner på konsulenter ifm omorganisering og oppbemanning av direktører.
Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB
KONSULENTHJELP: Marte Gerhardsen, utdanningsdirektør i Oslo, har brukt åtte millioner på konsulenter ifm omorganisering og oppbemanning av direktører. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne i går fortelle at flere direktører i Utdanningsetaten har fått økt millionlønnen sin betydelig den siste tida.

Mens lærerne er bedt om å vise moderasjon i kriseåret 2020, fikk flere direktører lønnsvekst på over 10 prosent i august i år.

Enkelte direktører har fått oppjustert millionlønna med over 100 000 kroner, en lønnsoppgang på 14,7 prosent.

Det er i dag 28 direktører i Utdanningsetaten i Oslo - alle med lønn på over 1,1 millioner kroner.

Millioner til konsulenter

Dagbladet kan nå fortelle at Utdanningsetaten også har brukt millioner på konsulenthjelp og hodejegere den senere tida.

I forbindelse med en omstridt omorganisering etter tidligere utdanningsdirektør Astrid Søgnens avgang, hyret etaten Ernst & Young.

Prislapp: 6,6 millioner kroner.

«I tillegg til å kartlegge oppgaver og ansvarslinjer, har de også bidratt i vurderingen av ulike organisasjonsmodeller», oppgir ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) en skriftlig forklaring om pengebruken Dagbladet har tilgang på.

Hun forklarer videre at det var behov for grundig ekstern gjennomgang siden etaten ikke hadde vært omorganisert på nesten 20 år.

«Før omorganiseringsprosessen ble igangsatt vurderte Utdanningsetaten at det var behov for å foreta en grundig organisasjonsgjennomgang for å få en fullstendig oversikt over organisasjonens ressurser, kompetanse og endringsbehov», opplyser Thorkildsen.

SV-byråd Inga Marte Thorkildsen er ansvarlig for Utdanningsetaten i Oslo. Etaten ledes av Marte Gerhardsen, som ble ansatt av Thorkildsen.

Hodejegere til 1,3 millioner

Antallet direktører i Oslo-skolen har også økt betraktelig den siste tida. For å få hjelp til disse topptunge ansettelsene har Utdanningsetaten brukt rekrutteringsselskapet Visindi.

Dagbladet er kjent med at prislappen for hodejegerne endte på 1,37 millioner kroner.

Til sammen har Utdanningsetaten den seinere tida altså brukt 8 millioner kroner på ekstern bistand fra Ernst & Young og Visindi.

Klaget på pengemangel

Det er samtidig under ei uke siden Thorkildsen gikk ut i VG og klagde sin nød over pengemangelen i Oslo-skolen:

- Det er en ganske fortvilet byråd som står her, og sier at jeg har faen ikke det oljefondet å bare stikke hånda nedi. Det er en annen situasjon i Oslo enn på statlig nivå, sa Thorkildsen.

Hallstein Bjercke (V) mener saken er svært alvorlig, og rister på hodet over pengemangelen Thorkildsen ga uttrykk for.

- Inga Marte Thorkildsen kan begynne med å bruke pengene hun allerede har på en mer fornuftig måte før hun klager til pressen, sier han til Dagbladet.

FORSTÅR IKKE BYRÅDEN: Hallstein Bjercke i Venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSTÅR IKKE BYRÅDEN: Hallstein Bjercke i Venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Bruken av disse konsulentmillionene er veldig problematisk. Utdanningsetaten har brukt store penger på å ansette flere direktører, og å gi dem mer i lønn - og på toppen av dette brukes altså millioner på en omorganisering ingen har bedt om. Så langt har disse konsulentmillionene bare ført til mer uro i Oslo-skolen, legger Bjerke til.

- Åtte millioner er ganske mange lærebøker, Ipad-er eller vikartimer i Oslos skoler, sier Venstre-toppen.

Også Eivor Evenrud i Rødt reagerer på konsulentbruken.

- Dette framstår som idiotisk. Jeg har selv vært lærer, og jeg forstår hvor håpløst idiotisk disse konsulentmillionene virker for alle Oslos lærere akkurat nå. Rødt har vært tydelige i flere år på at vi ikke ønsker en slik konsulenthjelp. Det er helt uvettig bruk av penger i en Oslo-skole hvor pengene bør gå til lærerne og elevene, sier hun til Dagbladet.

Dagbladet har ikke lykkes med å få en kommentar fra Marte Gerhardsen i denne saken.

- De siste åra har Utdanningsetaten hatt en klar nedgang i konsulentutgifter, og det er viktig og bra. Neste år foreslår byrådet et ytterligere kutt i konsulentutgifter i Utdanningsetaten, skriver Inga Marte Thorkildsen i en e-post til Dagbladet.

Hun viser til at konsulentbruken i etaten er kuttet med 12,3 millioner i løpet av de fem åra SV har sittet i byråd.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer