Millioner protesterte mot kidnappere i Colombia

Landet sto nesten stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere millioner mennesker marsjerte torsdag i en rekke byer i Colombia i protest mot de mange kidnappingene som opprørere og militsgrupper står bak.

Protestene var først og fremst rettet mot venstregeriljaen FARC, som beskyldes for å ha tatt livet av elleve bortførte lokalpolitikere i forrige uke.

Demonstrantene krevde at de flere tusen menneskene som FARC fortsatt holder fanget, deriblant den tidligere presidentkandidaten Ingrid Betancourt, må slippes fri.

Det ble holdt demonstrasjoner i flere av de største byene, og landet sto omtrent stille i timene aksjonene varte.

President Alvaro Uribe ledet selv demonstrasjonsmarsjen i hovedstaden Bogotá, kledd i en hvit T-skjorte med slagordene til arrangøren.

Demonstrantene var kledd i hvitt og viftet med hvite lommetørklær da de marsjerte i gatene. En kakofoni av bilhorn, kirkeklokker og fløyter satte lyd til protestmarsjene.
Uten betingelser
Demonstrantene krevde øyeblikkelig og betingelsesløs frihet for de anslagsvis 3.000 menneskene som er blitt bortført av venstregerilja, høyreorienterte paramilitære grupper og kriminelle bander.

Protesten ble arrangert av familiene til de bortførte, frivillige organisasjoner og den katolske kirken etter at FARC kunngjorde at de elleve politikerne var drept da leiren de var i, ble stormet av regjeringsstyrker. Regjeringen hevder at angrepet aldri fant sted, og beskylder i stedet FARC for å ha likvidert fangene.

De elleve politikerne hørte til en gruppe på 56 gisler, inkludert Betancourt, som FARC ønsker å bytte mot 500 geriljasoldater som sitter i myndighetenes fengsler.


Kompromissløs
Familiene til de bortførte gislene er sinte på Uribes kompromissløse holdning til den væpnede konflikten i landet, som har vart nesten helt siden annen verdenskrig.

De mener at hans harde linje har hindret fangeutveksling som kunne ha gitt deres kjære deres frihet.

KREVER SLUTT PÅ KIDNAPPINGER: Demonstranter holder opp en plakat av en bortført soldat under en av gårsdagens demonstrasjoner. Foto: MAURICIO DUEÑAS/AFP/SCANPIX
KREVER SLUTT PÅ KIDNAPPINGER: Demonstranter holder opp en plakat av en bortført soldat under en av gårsdagens demonstrasjoner. Foto: MAURICIO DUEÑAS/AFP/SCANPIX Vis mer

- Det er veldig bra at alle colombianere nå støtter oss pårørende. Vi føler at vi har støtte, sa Yolanda Pulecio, moren til den bortførte politikeren Ingrid Betancourt.

Betancourt ble kidnappet sammen med sin assistent Clara Rojas for fem år siden mens hun drev valgkamp i et konfliktrammet område.

En soldat som snakket på et videoopptak som ble sendt ut av FARC tidligere i uka, sa han for ni måneder siden så Betancourt i live, sammen med Rojas og den tre år gamle sønnen hun har fått med en geriljasoldat.

Den kjente sangeren Juanes, som sang den internasjonale slageren «La Camisa Negra», ledet marsjen i sin hjemby Medellín.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer