Millioner så århundrets solformørkelse

Store deler av Asia ble totalt mørklagt. - Aldeles praktfullt! stråler Knut Jørgen Røed Ødegaard.

SPEKTAKULÆRT: Sola forsvinner bak månen, sett fra Chongqing i det sørvestlige Kina. Foto: YANG LEI/XINHUA/AP/SCANPIX
SPEKTAKULÆRT: Sola forsvinner bak månen, sett fra Chongqing i det sørvestlige Kina. Foto: YANG LEI/XINHUA/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Millioner av skuelystne over store deler av Sør-Asia kunne i natt norsk tid se naturfenomenet som var dette århundrets lengste solformørkelse; for de mest strategisk plasserte observatørene skygget månen på det lengste totalt for sola i hele 6 minutter og 39 sekunder.

Langs totalformørkelsens bane ble den ellers lyse dagen bekmørk.

- Formørkelsen er nettopp over, og den var aldeles praktfull. Dette var historisk! stråler astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard overfor Dagbladet klokka 05.30 norsk tid.

- Fantastisk fargespillSammen med 6000 andre formørkelsesentusiaster, blant dem 150 nordmenn, befinner 43-åringen seg i naturskjønne omgivelser, ved kanten av et vannreservoar på toppen av et fjell, i Hangzhou sørøst i Kina.

- I begynnelsen var det noe overskyet, men så lettet det - og da mørket senket seg og skyggen kom, var det et fantastisk fargespill rundt kanten - nærmest diamantaktig, forteller den entusiastiske nordmannen, som var tidlig ute for å bivåne hendelsen.

- Nå er klokka halv tolv på dagen her, og vi startet allerede i 04-tida. Nå skal vi ned til byen og feire! avslutter Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer