POPULÆRT: Tusenvis av besøkende har kommet til Casper i Wyoming for å følge solformørkelsen mandag. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
POPULÆRT: Tusenvis av besøkende har kommet til Casper i Wyoming for å følge solformørkelsen mandag. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFPVis mer

Millioner strømmer til amerikanske byer for å se solformørkelse

På mandag vil en fullstendig solformørkelse gå over USA for første gang på 99 år, og Charleston vil være den siste byen som får oppleve den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i den historiske byen Charleston i South Carolina gjør seg klar til å ta imot solformørkelsen og tusener av tilreisende.

– Det har vært galskap siden fredag kveld. Dette blir mest sannsynlig vår travleste helg i hele året, sier bareier Chaz Wendell.

– Vi er veldig spent, sier Brandy Mullins, som flyttet til byen for seks uker siden.

Det britiske ekteparet Nick Willder, 59, og Sarah Boylan, 60, planla sin to uker lange ferie i sørstatene slik at de så de ville ende opp i Charleston i tide til solformørkelsen. Dette er deres tredje forsøk på å se en fullstendig solformørkelse. Tidligere forsøk i England og Kina regnet bort, forteller Willder.

Været kan legge en demper på stemningen også i Charleston. Værmeldingen viser overskyet og spredt torden når solformørkelsen er over byen.

Solformørkelsen vil bevege seg diagonalt over USA fra nordvest til sørøst, og vil begynne i Oregon klokken 9.05, med total solformørkelse 75 minutter senere. Delstaten forventer en million tilreisende mandag.

Omtrent 12 millioner mennesker i 14 delstater vil kunne oppleve total solformørkelse, og mange millioner flere vil kunne se en begrenset formørkelse, ifølge American Astronomical Society.

I South Carolina er det ventet det opp mot ti millioner besøkende. I Charleston stenger noen lokale etater for å begrense antall arbeidere som kjører under formørkelsen. I tillegg har nødetatene ekstra personell på vakt for å håndtere folkemengdene, melder lokalavisen the Post and Courier.

(NTB)