Millioner svidd av - Solberg kjører på felgen

Alle Henning Solbergs selskaper viser røde tall. Selv lever han av sponsorinntekter fra bilkjøringen.

 Store tap:  Henning Solberg taper stort i flere av sine selskaper. Foto: Roy Wahlstrøm
Store tap: Henning Solberg taper stort i flere av sine selskaper. Foto: Roy WahlstrømVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Så lenge familien har det bra og jeg får kjøre billøp, så er jeg lykkelig, sier Henning Solberg (41) til Finansavisen.

Spydeberg-mannen har akkurat kommet hjem fra en femteplass i rallycross i Tyrkia, hvor han hevder arrangøren snøt ham for en pallplass da han ikke rakk å fylle bensin før finalen. Hjemme i Norge har den bilgale mannen eierskap i et knippe selskaper som andre driver, men som kaster lite av seg.

Hovedsatsingen nå er dekkhotell og -salg gjennom Dekknor Norge. Den opprinnelige planen var 30 butikker over hele landet, men etter halvannet års drift er det to avdelinger som gjelder, begge i Oslo. En stor på Alnabru, og en mindre på Bryn.

- Vi hadde med oss en fra Expert-kjeden, og drømmen var å bygge en kjede. Den drømmen er borte, og nå er jeg mest opptatt av å kjøre bil. Det er vanskelig å kombinere det. Ramiz driver butikken, og han er ekstremt flink, mener Solberg overfor Finansavisen.

Knallhardt Safdar Ramiz er daglig leder og eier en tredel av selskapet. Som Henning Solberg er han svært positiv til driften av Dekknor Norge fremover. 2013 var det første hele driftsåret, og underskuddet beløp seg til nesten 5 millioner kroner av en omsetning på 16.

- Det har vært en knallhard åpning, og det koster å starte stort. Å bygge opp butikken tar tid, mener Safdar Ramiz overfor Finansavisen.

Selv om fjoråret var røft, hevder begge eierne at årets tall vil vise et nullresultat, og at de vil tjene penger i 2015.

- Vi satser knallhardt på dekkhotell, og nærmer oss målet om 4.000 kunder. Det alene vil gi 7,6 millioner kroner i inntekter, hevder Ramiz.

Lønnsomme hotellgjester Solberg innrømmer at læringskurven har vært litt bratt, men at han nå vet mye om å drive og bygge butikk, skriver Finansavisen.

- Det har kostet meg mellom 6 og 8 millioner kroner å komme dit vi er nå. Investeringene i starten for å starte butikk er langt høyere enn vi hadde tenkt. Det må jeg innrømme. Jeg har uansett veldig tro på dette, og grunnen til det er dekkhotellet. Det gir sikre inntekter, mener Solberg.

Regnskapene viser 8 millioner kroner i negativ egenkapital, og en gjeld på 11 millioner kroner. Solberg hevder det ser langt bedre ut nå, og at de har lite gjeld til banker og leverandører. En del av pengene har han lånt av en venn han ikke vil fortelle hvem er.

- Jeg kan ikke, og vil ikke si det. Det er kamerater som hjelper meg, hevder Solberg.

Bilglass På Brynsenteret eier Solberg et bilglassselskap som søskenbarnet driver for ham. Omsetningen var i fjor 2,7 millioner kroner, egenkapitalen er negativ og resultatet er en kvart million kroner i minus.

- Der har vi fått en bra oppside etter at vi flyttet inn på Brynsenteret. Forhåpentligvis blir det snart grønne tall, sier Solberg til Finansavisen.

Selskapet Entertainment er det de bruker når det er rallyshow på Fornebu. De siste to årene har det vært stille, men egenkapitalen er tapt og bokført med 1,4 millioner i minus.

- Vi håper å komme tilbake til Fornebu neste år, sier Solberg.

Leiligheter på Kongsberg Sammen med broren til Thor Hushovd eier han ifølge Finansavisen et bygg med fire leiligheter på Kongsberg. Sol-Hus har dalende inntekter, et lite minusresultat og negativ egenkapital på 1 million kroner.

Leilighet har han også fått seg i franske Cannes — en by han aldri har vært i. Etter å ha kausjonert for en venn, kom banken for å ta pant i gården i Spydeberg. Da lånte han mer penger av en kompis, betalte kausjonen, og ble eier av en fransk perle med verditakst på rundt 860.000 euro.

- Den er til salgs, og inntektene vil dekke både gjelden som er på leiligheten og mine millioner, mener Solberg.

- Hva lever du egentlig av?

- Jeg lever av sponsorinntekter. Jeg har skaffet mer enn 100 millioner kroner i sponsorinntekter siden 2006, og det er jeg ganske stolt av, forteller Solberg til Finansavisen.

Flere nyheter Sharif sliter med nettbutikk
- Det er helt ville tilstander i dekkbransjen
Henning Solberg taper penger på dekk