Millioner til bøndene

Stortinget har vedtatt årets jordbruksoppgjør. Vedtaket var i tråd med avtalen regjeringen har inngått med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I tillegg til Fremskrittspartiet som stemte imot avtalen, var Høyre og Arbeiderpartiet, til tross for at de stemte for avtalen, kritiske til at den innebærer at budsjettstøtten økes med 540 millioner kroner. I 1998 økte støtten med 675 millioner.

Feil retning

Saksordfører Bjarne Håkon Hanssen (Ap) pekte i sitt innlegg på at Stortinget tidligere har lagt til grunn at landbrukspolitikken blant annet skal bidra til lavere næringsoverføringer.

- Den økning i budsjettstøtte som nå finner sted er ikke i tråd med denne målsettingen. I så måte går regjeringen nå i feil retning, sa Hanssen.

Han mente den økte støtten kan komme til å gjøre at norsk landbruk må gjennom en brå og vanskelig omstilling etter neste forhandlingsrunde i Verdens Handelsorganisasjon (WHO).

Distriksprofil

Flere av talerne i debatten om årets jordbruksoppgjør var bekymret over den økende grensehandelen fordi norske matvarepriser i gjennomsnitt ligger 12-13 prosent over prisene på svensk mat. Landbruksminister Kåre Gjønnes (KrF) lovet å komme tilbake til temaet i en stortingsmelding om forbrukerrettet landbrukspolitikk, som han vil legge fram til høsten. Han var for øvrig tilfreds med at flertallet vedtok avtalen som blant annet støtter regjeringens strategi for de kommende WTO-forhandlingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer