Millioner til eks-kong Konstantin

Den greske staten må betale 12 millioner euro i erstatning til eks-kong Konstantin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den greske kongefamilien måtte rømme landet i 1967. Nå har Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømt Hellas til å betale erstatning til eks-kongen for den eiendommen som ble tatt fra ham.

Krenket eiendomsretten

Domstolen tilkjente også prinsesse Irhne 900 000 euro og prinsesse Catherine 300 000 euro. Den greske staten skal også betale de de tres saksomkostninger på 500 000 euro.

- Domstolen fant det rimelig å sette en sum som så langt som mulig overenstemmer med verdien på eiendommen som ble beslaglagt, heter det i domstolens beslutning ifølge Reuters. Domstolen påpeker imidlertid at beløpet muligens ikke tilsvarer den fulle verdien av eiendommene i dag.

I november 2000 slo domstolen fast at Hellas hadde krenket kongefamiliens rett på å eie eiendommer ettersom de eide disse som privatpersoner og ikke i egenskap av å være medlemmer av kongefamlien. I dag ble dommen opprettholdt og de eks-kongelige fikk erstatning. 12 millioner tilsvarer omrent 86 millioner norske kroner.

Tre eiendommer

Det dreier seg om tre eiendommer. Kongefamiliens sommerresidens i Tatoi nord for Aten. Dessuten et slott på Korfu der Storbritannias prins Philip ble født og en residens nær byen Larisa.

Militærjuntaen tok over makten i landet i april 1967 og kongefamilien måtte flykte.

Juntaen avskaffet monarkiet i landet, noe som ble støttet av en folkeavstemning i 1974. Staten tok over familiens løsøre og eiendommer. En sum tilsvarende 350 000 euro i dagens verdi ble satt inn på en konto som erstatning. De pengene har kongefamilien aldri rørt.

Den sosialistiske regjeringa under forrige statminister Andreas Papandreou eksproprierte kongefamiliens eiendommer i 1994.

Eks-kong Konstantin og dronning Anna Maria med barnebarnet Konstantin Alexios i London.
KORFU:</B> En av de beslaglagte eiendommene.