Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millioner til Gros WHO-reformer

Norge skal gi flere millioner for å legge reformarbeidet til rette for Gro Harlem Brundtland i Verdens helseorganisasjon. Statssekretær Leiv Lunde bekrefter overfor Dagbladet at UD om kort tid vil legge fram forslag for hvordan Gros reformer best kan forberedes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart at det vil koste penger og kreve personell. Foreløpig er det ikke utarbeidet konkrete forslag til hvordan dette arbeidet best kan gjennomføres, sier Utenriksdepartementets Leiv Lunde.

UD har brukt nærmere to millioner kroner til å lansere Gro Harlem Brundtland som kandidat til sjefsstillingen i WHO. Bevilgningene til å forberede grunnen for reformer vil, etter det Dagbladet erfarer, gå av WHO-bevilgningene som allerede er gitt.

- Vi gir årlig 120 og 130 millioner kroner til WHO, og mener effektivisering av organisasjonen er nødvendig. Det vil være for seint å sette i gang dette arbeidet først når Gro har satt seg i direktørstolen i august, sier Lunde.

Rapport

Gros høyre hånd i Genhve, tidligere ekspedisjonssjef Jonas Gahr Støre, ble sist fredag utnevnt til ambassadør på spesialoppdrag og skal forberede grunnen for henne fram til skiftet. Det skjer på den norske stats bekostning.
UD mener det kreves ytterligere koordinering av personell fra norsk side.

Lunde viser til at Norge ledet en gruppe på seks store giverland i en kritisk gjennomgang av WHOs virksomhet. Rapporten fra dette arbeidet peker blant annet på at ressursbruken i organisasjonen i liten grad er basert på behov og kapasitet i de enkelte utviklingslandene.

Reformeres

UD mener det er naturlig at Norge følger opp dette arbeidet når det nå er utnevnt en norsk generaldirektør for organisasjonen. Det vil skje i dialog med andre land, men det er ikke gitt at de andre giverlandene skal bidra med penger til reformforberedelsene.

- Skal Gro Harlem Brundtland selv delta i dette arbeidet?

- Det er vår forståelse at hun skal være i Oslo fram til tiltredelsen, men hun vil selvsagt være tilgjengelig, sier statssekretær Lunde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!