Millioner til rette

Den langvarige og bitre striden mellom nyhetsbyrået IPS og stiftelsen som skulle ta vare på flere titalls millioner kroner for byrået, er i ferd med å løse seg. Pengene, som i 1996 ble ført ut av Norge og plassert på hemmelig konto i Liechtenstein, kan dermed igjen havne hos u-landspressebyrået IPS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pikante striden handler om svært mange penger. I 1994 ble forretningsmannen Helge Simonsen og to andre personer bedt om å sitte i styret for et fond som skulle forvalte flere millioner dollar for IPS. Pengene var skaffet til veie gjennom lotterivirksomhet.

I løpet av de to neste åra surnet forholdet mellom fondet og IPS kraftig.

Helge Simonsen mente IPS ikke respekterte en avtale om at det bare var avkastningen fra fondet som skulle gå inn i IPS-systemet. Simonsen sa i klartekst til Dagbladet at han fryktet IPS i strid med avtalen ville bruke opp pengene.

Rundet i retten

Simonsens løsning ble å føre pengene ut av landet. Hele 4,8 millioner dollar (om lag 40 millioner kroner etter dagens kurs) ble plassert på en hemmelig konto i Liechtenstein.

Et vanvittig spill var i gang. IPS mente Simonsen hadde stukket av med pengene, Simonsen avviste det blankt, og svarte med å kreve revisjon av IPS' regnskaper før han gjorde overskuddet av fondet tilgjengelig.

Beskyldningene haglet. Partene gikk flere runder i retten. Namsretten fattet sågar beslutning om å ta arrest i summen, men da var pengene allerede utenfor myndighetenes og IPS' rekkevidde i Liechtenstein.

Tross trusler om nye rettslige etterspill har Simonsen stått på sitt: Pengene er ikke trygge i IPS-systemet.

Blir enige

Men nå er partene på glid. En intensjonsavtale om fred og forsoning er undertegnet. Før utgangen av mars skal partene møtes i Vaduz i Liechtenstein for å bli enige om hvordan pengene skal forvaltes.

IPS skal ha gått med på å legge vekk alle trusler om rettslig forfølgelse av Helge Simonsen mot at pengene plasseres hos en forvalter begge har tillit til.

En kilde sier til Dagbladet at tidligere Venstre-leder Arne Fjørtofts Worldview International Foundation kan være aktuell som forvalter.

Kjenner ikke summen

Helge Simonsen bekrefter avtalen overfor Dagbladet:

- Ja, vi skal forsøke å etablere en fredelig situasjon mellom oss, og forhandle om på hvilken måte IPS skal få midler fra dette fondet.

Simonsen har tidligere ikke villet fortelle hvilken bank pengene er plassert i. Nå sier han at de står på konto i Senat Aktiengesellschaft i Liechtenstein.

- Hvor stor er summen i dag?

- Trolig om lag 6 millioner dollar (nær 50 millioner kroner), men ettersom beløpet er omtvistet, nekter banken å gi de nøyaktige opplysningene om beløpets størrelse.

- Hvem skal forvalte pengene?

- Det får vi komme tilbake til, det er fremdeles skjær i sjøen før dette er i havn.