Millioner uten ansikt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har siktet Statoil for korrupsjon, og selskapet har svart med å si opp sjefen for selskapets satsing i utlandet, Richard John Hubbard. Bakgrunnen er en såkalt rådgivningskontrakt Statoil har inngått med en britisk-iransk konsulent. Kontrakten har en verdi på 115 millioner kroner og 40 millioner er allerede overført til en konto i Sveits som disponeres av et selskap i et karibisk skatteparadis. Derfra er det forbindelser til toppnivå i Irans oljeindustri, hevder Dagens Næringsliv, som har gravd fram saken.

Statoils konsernsjef Olav Fjell sa i går både opp selskapets utenlandssjef og den lukrative rådgivningskontrakten. Begrunnelsen er at det ikke må være tvil om at selskapet etterlever sine egne etiske retningslinjer. Det er en erkjennelse som kommer for seint. Inntil siktelsen kom på bordet, gjorde Statoil og konsernsjef Fjell alt som var mulig for å bortforklare saken.

Det er typisk for denne type «konsulentavtaler» at ingen av partene på en overbevisende måte kan forklare sammenhengen mellom formål, arbeidsinnsats og betalingens størrelse. De forsøk vi har sett, har vært så ynkelige at selv H.C. Andersen ville rødmet. Har det noen gang vært en keiser uten en tråd på kroppen, så er han ansatt i Statoil. Ingen seriøs aktør i internasjonal business betaler 115 millioner kroner for luftige løfter.

Statoils rolle i opprullingen av denne saken følger et velkjent mønster. Topplederen er uklar og bortgjemt og sender andre i felten for å bortforklare etter beste evne. Når den strategien kommer til veis ende, satser Statoil på å vise handlekraft: De sier opp sin egen medarbeider. Det er utvilsomt et fornuftig trekk, men gir ikke noe endelig svar på hvem som er ansvarlig for den famøse kontrakten.

Det er politiets etterforskning og en eventuell domstolsbehandling som skal avgjøre om Statoil og selskapets ledelse har begått noe straffbart. Det er imidlertid ikke nødvendig å vente på den prosessen for å se at selskapet har håndtert saken på en kritikkverdig måte. Olav Fjell bør se seg selv i speilet og spørre om han kan fortsette som konsernsjef. Når ansvaret blir uklart og tilliten svekkes, skal det blåse på toppene.