- Millioner vil dø uten behandling

Leger Uten Grenser er svært kritiske til FNs pågående sesjon om hiv og aids. Organisasjonen mener det satses for mye på forebygging i forhold til behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge burde absolutt tatt sterkere initiativ, sier Hveem.

Hveems organisasjon har sendt brev til Utenriksdepartementet og bistandsminister Anne Kristin Sydnes. Der grunngir de sitt syn på FN-sesjonen og dens programerklæring. Det har ikke kommet noen tilbakemelding.

Vekselvirkninger

Leger Uten Grenser mener verdenssamfunnet må kjempe mot aids ved både å forebygge og behandle, noe som ifølge Petter Hveem fører til gunstige vekselvirkninger.

- I urbane strøk av Afrika finnes det et relativt godt utbygd helsevesen, og våre erfaringer tilsier at ved å satse på behandling får man en forebyggende effekt samtidig. For eksempel vil flere teste seg for hiv, og informasjon kan formidles via det eksisterende tilbudet, sier han til Dagbladet.no.

Både FN og organisasjonen Leger Uten Grenser mener det vil koste omtrent sju til ti milliarder dollar i året å både forebygge og behandle alle smittede.

- Pengene er der, det er snakk om prioritering over lang tid. Hvis pengene brukes riktig er dette absolutt mulig, avslutter Petter Hveem.

KRITISERES: Leger Uten Grenser mener FN satser for ensidig på forebygging i kampen mot aids. Avbildet er FNs generalsekretær Kofi Annan idet han åpnet aids-sesjonen i New York på mandag.Foto: SCANPIX