Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Millioner vil fylle gatene

Store demonstrasjoner til støtte for illegale immigranter ventet i USA idag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere millioner demonstranter ventes å fylle gatene i de store amerikanske byene i dag.

25. mars-koalisjonen vil sørge for boikott av en rekke jobber, skoler og forretninger i en storstilt markering til støtte for USAs illegale immigranter.

- Det blir titalls millioner fra kyst til kyst. Du kan forvente at hele Los Angeles står stille i dag. Du får ikke tak i taxisjåfører, restaurantarbeidere, truckførere eller lærere, sier Javier Rodriguez, en talsmann for 25. mars-koalisjonen, til CNN.

Boikott

Det er anslått at det finnes et sted mellom syv og elleve millioner illegale innvandrere i USA. Disse gruppene gjør mye av arbeidet i landbruket og i for eksempel byggenæringen, viser en studie fra Pew Hispanic Center.

I mars startet en serie protester til støtte for innvandrerne, etter at representantenes hus vedtok en lov som gjør immigrantene til kriminelle. Samtidig ble det lovfestet at mer enn en tredjedel av den meksikansk-amerikanske grensen skulle stenges helt av.

Protestene har blitt stadig mer omfattende siden loven ble vedtatt.

«En dag uten immigranter» kalles den storstilte markeringen i dag.

STORE DEMONSTRASJONER: i Dag er det ventet nye stordemonstrasjoner til støtte for illegale innvandrere i USA. Her et bilde fra 10. april der demonstranter går ned Van Nuys Boulevard i Los Angeles. Fot: AP/LA Daily News/Hans Gutknecht/Scanpix
STORE DEMONSTRASJONER: i Dag er det ventet nye stordemonstrasjoner til støtte for illegale innvandrere i USA. Her et bilde fra 10. april der demonstranter går ned Van Nuys Boulevard i Los Angeles. Fot: AP/LA Daily News/Hans Gutknecht/Scanpix Vis mer

- Vi kommer til å få se noe som aldri før har skjedd i amerikansk historie. En dag hvor immigranter holder tilbake sin arbeidskraft, sin forbrukermakt. De vil ikke gå på skolen, jobbe eller selge, sier Nativo Lopez, president for Mexican-American Political Assosiation (MAPA), til CNN.

Stanset i Senatet

Den omstridte loven er enda ikke blitt stadfestet i Senatet, og er dermed ikke trådt i kraft. Republikanerne er splittet i spørsmålet, og som er svært sensitivt i USA.

- Loven vil åpne for at vi får en permanent kriminalisert underklasse, sier Christine Neumann Ortiz, en av de som organiserer protestene.

Et kompromissforslag går ut på at immigranter som har bodd i USA i mindre enn fem år vil ha vanskeligere for å få lovlig opphold, mens det vil bli lettere for de som har vært i landet lenger enn fem år.

Forslag er støttet av flere republikanske senatorer.

President George W. Bush har selv gått inn for et nytt gjestearbeiderprogram, og har uttalt at han ønsker å finne måter å legalisere de illegale immigrantenes status på.

- Millioner vil fylle gatene
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling