Millionerstatning etter kreft-tabbe

Øyelegen (56) hadde alle muligheter til å oppdage kreftsvulsten på Bergljot Tøtdals venstre øye. Men han tok henne ikke på alvor, fastslår Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble Tøtdal tilkjent 1,3 millioner kroner i erstatning for legetabben.

- Jeg har mange tanker om legen, hovedsakelig fylt med raseri. Men i dag er jeg først og fremst glad for at jeg er blitt trodd. Og jeg er tilfreds med erstatningsbeløpet, sier Tøtdal til Dagbladet.

Hver dag lever hun med frykt for at kreften skal spre seg. Den frykten må hun leve med i flere år ennå. Synstapet har vært en enorm tilleggsbelastning.

- Som å være full

- På grunn av legens travelhet og slurv mistet jeg skarpsynet på venstre øye. Det vesle synet som er igjen, virker forstyrrende inn på mitt friske øye. Jeg kan bare kjøre bil i en halvtime av gangen, og da bare i dagslys. Jeg kan verken gå på ski eller lese bøker som før, sier kvinnen, som underviser i etikk for sykepleierstudenter. På grunn av legetabben har hun måttet gå ned i 50 prosent stilling.

Slik beskriver hun synet sitt:

- Det er som å være beruset. Jeg kaller det fyllesyn. Problemet er at jeg aldri blir edru.

Tre konsultasjoner

Oslokvinnen oppsøkte øyelegen første gang 29. mars 2000. De to neste konsultasjonene fant sted 26. juni og 12. juli 2000. Først 12. juli sendte øyelegen henne videre til sykehus. Svulsten ble målt til 6 x 9,2 x 11,6 millimeter.

- Voldsomme proporsjoner til å være kreft på øyet. Utvilsomt en svulst som skulle vært oppdaget av en lege som tok seg tid til å lytte og undersøke, hevder Bergljot Tøtdals advokat - og nevø - Tore Tøtdal.

Oslo tingrett har funnet det bevist at legen opptrådte uaktsomt ved de to første konsultasjonene.

- Svulsten fikk uhindret presse på netthinna, helt til denne løsnet og ramlet sammen som et gardin, sier advokat Tøtdal.

Retten slår fast at det er årsakssammenheng mellom manglende undersøkelser, og at kvinnen mistet skarpsynet på venstre øye.

Da svulsten endelig ble oppdaget (12. juli 2000), opererte man raskt (18. juli 2000). Operasjonen avbrøt aktiviteten til svulsten, og den er i dag såkalt inaktiv.

Fylkeslegen har konstatert at legen har brutt helsepersonelloven. Statens helsetilsyn har konkludert med at legen har opptrådt uaktsomt.

Øyelegen ble krevd for 1,7 millioner kroner, mens retten kom til at 1,3 var passende. Beløpet skal dekke tap av inntekt, samt faktiske utgifter.

Taus lege

Oslolegen (56) vil ikke kommentere dommen. Prosessfullmektig Espen Komnæs har ført saken på vegne av Vital Forsikring, der øyelegen er kollektivforsikret. Komnæs sier til Dagbladet:

- Vi vil ikke forhaste oss i spørsmålet om anke.

Komnæs har ført mange ansvarssaker på vegne av Vital Forsikring. Han erkjenner at det ikke er ofte en saksøkt lege blir dømt.

LIKEVEL BITTER: - Det er ikke bare halve synet mitt som er borte. Halve livet er ødelagt, sier Bergljot Tøtdal (57) til Dagbladet. Kreften truer stadig med å spre seg, og den tre år gamle rettstvisten med øyelegen har vært en voldsom ekstrabelastning.