Millionerstatning etter selvmordsforsøk

Suicidal kvinne slapp ut fra lukket avdeling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utbetalingen på 4.5 millioner kroner er det høyeste erstatningsbeløpet som er gitt for psykiatrisk feilbehandling.

Den spesielle erstatningsutbetalingen kommer etter at kvinnen for fire år siden ble lagt inn på lukket avdeling for psykiatrisk behandling, skriver Fredrikstad Blad .

Til tross for kvinnens psykiske helsetilstand skal en overlege ved Sykehuset Østfold ha innvilget henne såkalt fri utgang. Det vil si at kvinnen kunne bevege seg ut av avdelingen mot at hun ga beskjed på forhånd om hvor hun skulle.

Ikke lenge etter forlot hun sykehuset og forsøkte å ta sitt eget liv. Kvinnen overlevde, men ble betydelig invalidisert.

Ble invalid - Hun hadde vært ut og inn av psykiatrien i lange perioder. Og bare noen dager i forveien så hadde kvinnen trukket en klage på tvangsinnleggelsen, fordi hun innså at hun kunne være til fare for seg selv, sier kvinnens prosessfullmektig, advokat Torgeir Røinås Pedersen til Dagbladet.no.

Erstatningen ble tilkjent i fjor, men det er først nå kvinnen og hennes advokat vil bekrefte resultatet.

Erstatningssummen på fire millioner kroner er beregnet ut fra den invaliditetsgraden kvinnen har fått etter selvmordsforsøket og fremtidig tap av arbeidsinntekt.

Bruk av tvang

Advokat Røinås Pedersen mener at den konkrete saken reiser flere spørsmål omkring bruk av tvang overfor suicidale.

- Dette er en sammensatt problemstilling. Det er vanskelig å stanse personer som virkelig vil gjøre slutt på livet. Men når personer blir tvangsinnlagt fordi de er suicidale, så må man også fovente at hjelpeapparatet gjør jobben sin.

- I dette tilfellet er det åpenbart at kvinnen aldri skulle vært sluppet ut av avdelingen, sier Røinås Pedersen.

Sykehusets feilvurdering er blitt karakterisert som systemfeil. Men Fredrikstad Blad skriver at Helsetilsynet har gransket omstendighetene rundt flere selvmord innenfor psykiatrien i fjor. Og i tre enkeltsaker har Sykehuset Østfold allerede fått kritikk.

<B>SPESIELL SAK:</B> - Når en person blir tvangsinnlagt fordi vedkommende blir karakterisert som suicidal, må vi kunne forvente at hjelpeapparatet gjør jobben sin, sier kvinnens prosessfullmektig Torgeir Røinås Pedersen.