Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliongave til Henie-Onstad

Den anerkjente danske kunstneren Carl-Henning Pedersen (83) gir 20 akvareller til en verdi av vel en million kroner til Henie-Onstad Kunstsenter. I dag åpner en utstilling med 100 av hans akvareller på Høvikodden. Samtlige malt i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette har ikke noe med Kunstsenterets økonomiske problemer å gjøre. Nei, langt ifra. Sidsel og jeg besluttet for lenge siden at vi ville gi bort 20 akvareller. Årsaken er at jeg har malt disse bildene i Norge, og at jeg har et nært og godt forhold til Kunstsenteret, sier Carl-Henning Pedersen til Dagbladet.

I dag åpner kunstneren selv sin nye utstilling ved senteret på Høvikodden. Dagbladet var i går kveld med Pedersen og hans norske kone Sidsel Ramson for å se de siste forberedelsene.

Malt i Norge

- Se, Henning! Er det ikke fantastisk å se dem oppe på veggen?

- Javisst, sier Henning. For det er det han heter blant venner. Carl-Henning sier bare de som ikke kjenner ham. Men selv kaller han seg for Pedersen.

100 av hans akvareller er fra og med i dag utstilt på Kunstsenteret, og det spesielle er at samtlige er malt i Norge - på Lysebu i Oslo i 1952.

- Jeg malte i to hele måneder til ende på Lysebu. Sammen med min fantasi bygger de på min opplevelse av den norske naturen gjennom mine mange reiser i Norge. Som jeg har opplevd på mange vis. Jeg har overnattet i alt fra redningsbåter til gamle fjellgarder i tida etter krigen, forteller Pedersen.

Maler musikk

- Forresten, jeg drømte om å slå meg ned som kunstner i Norge på den tida. Jeg syntes at kunstnerne her til lands hadde så mye bedre kår enn eksempelvis i Danmark, forklarer han. Men det var selvsagt vanskelig å løsrive seg fra sitt miljø i København og Danmark. Her har han og kona fortsatt base - i tillegg til Bourgogne i Frankrike.

- Det er i Frankrike jeg er mest kreativ, sier han, og slår ut med armene.

- Mine abstrakte malerier er musikk. Tonerekkene erstatter fargene.

- Hvilken musikk maler du?

- Folkemusikk og klassisk. Lite jazz og sånt, sier COBRA-maleren som neste helg skal åpne en ny egen utstilling i COBRA-museet i Amstelveen, like utenfor Amsterdam. Pedersen var en av kunstnerne fra COpenhagen, BRussel og Amsterdam som holdt sammen i 1949 til 1951. COBRA-malerne ble godt kjent, og det var også på den tida Nasjonalgalleriet i Oslo oppdaget Pedersen. De kjøpte inn to malerier - for til sammen 600 kroner.

- Vel, jeg tror nok de er verdt noe mer i dag, ler den vitale kunstneren.

l

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media