Milliongave til idrett og kultur

Kultur og idrett skal få alle tippemidlene fra nyttår av. Forskning skal sikres gjennom en dobling av forskningsfondet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stortingsflertall av Ap, SV og Frp fant onsdag fram til den felles nye tippenøkkelen.

- Min største politiske seier noensinne, sier en av forslagsstillerne, Frps Per Sandberg.

- Formålene er vi ikke uenige i. Men jeg reagerer på at man tar ut en del av budsjettbehandlingen gjennom et eget lovforslag. De gjør på en måte opp regningen uten vert, sier Ola T. Lånke (KrF).

Reaksjonene innen idretten og forskningen var også høyst forskjellige.

- Dette var det vi hadde håpet på. En stor anerkjennelse til jobben vi har gjort, sa idrettspresident Kjell O. Kran til NTB etter at idretten er gitt 400 millioner kroner ekstra over en utfasingsperiode på tre år. Først fra 2005 får den nye ordningen full effekt.

Pengebruken

- Nå skal vi gi 300 millioner til nye nær- og flerbruksanlegg samt rehabilitering av gamle anlegg. 100 millioner ekstra skal til ungdomsarbeid. Nå blir vi i stand til å tilby flere anlegg og mer idrett for ungdommen. I sum skal dette gi mer aktivitet. Det er det som er vårt hovedmål, sier Kran.

- 100 millioner skal brukes til aktivitet for ungdom. Da tenker jeg særlig på betalte trenere. Det er et systematisk problem i norsk idrett at de som har idrettsutdannelse ikke kan bruke den i idrettslagene, men må jobbe i skolen og privat sektor.

All erfaring fra idrettslag viser at bare treneren er på plass, så faller den frivillige biten på plass av seg selv, sier generalsekretær Ivar Egeberg i Norges Idrettsforbund.

Sjokkert

Professor og forsker Kaare Norum er sjokkert over at SV onsdag gikk inn for at kultur og idrett får tippemidlene som forskningen hittil har nytt godt av.

- Gjorde de virkelig det? Jeg hadde ikke ventet at SV og Ap vill gått sammen om dette. Dette var dårlig nytt, sa den tidligere rektoren ved Universitetet i Oslo.

Med stortingsflertall bestående av Ap, Frp og SV mister dermed forskningen 800 millioner kroner. I stedet skal forskningen sikres gjennom en dobling av forskningsfondet til 27 milliarder kroner.

Selv om de tre partiene mener at avkastningen fra fondet vil sikre forskningen minst like store midler som i dag, tviler Norum sterkt på at dette vil skje.

- Jeg er skeptisk til at vi får disse midlene vi er blitt lovet. Politikerne har alltid lovet en opptrapping av norsk forskning, men det skjer aldri, sier Norum, som driver med grunnforskning.

Sikkerhet

- Med tippemidlene visste vi at vi fikk penger, de kommer jo inn uansett. Nå må vi sikre at de midlene vi får går til grunnforskning. Men dette er ikke bra for forskningssamfunnet, fortsatte Kaare Norum.

Han mener at forslaget fra Frp om å gi alle tippemidlene til kultur og idrett ikke er godt nok utredet.

Ifølge avtalen mellom stortingsflertallet skal forskning, og ikke minst grunnforskning, sikres ved at forskningsfondet dobles til 27 milliarder kroner. Pengene overfører de tre partiene fra oljefondet. Avkastningen fra forskningsfondet skal gå til forskningen.

De tre partiene er enige om at midlene skal overføres så snart forslaget er vedtatt i Stortinget. Når nyordningen med fordelingen av tippemidlene trer i kraft fra nyttår, vil det ifølge SVs Øystein Djupedal allerede stå rundt 500 millioner kroner på kontoen for forskning. På ett år mener han avkastningen vil være rundt en milliard kroner, mens forskningen i dag får 800 millioner.

- Vi overfinansierer forskningen i forhold til i dag. Enigheten innebærer også at forskningen vil ha større trygghet enn i dag for at den får sine midler, sier Djupedal.

(NTB-Karen Eldbjørg Toven og Egil Sæther)