OMSTRIDT EIENDOM: Det kommunalt eide selskapet Oslo vei har betalt for betydelige oppgraderinger av eiendommen i Uelandsgate 85 de siste årene. To Oslo vei-topper satt som eiere av eiendommen, før den ble solgt med 110 millioner i gevinst nylig. Foto: Jacques Hvistendahl
OMSTRIDT EIENDOM: Det kommunalt eide selskapet Oslo vei har betalt for betydelige oppgraderinger av eiendommen i Uelandsgate 85 de siste årene. To Oslo vei-topper satt som eiere av eiendommen, før den ble solgt med 110 millioner i gevinst nylig. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Milliongevinst for Oslo vei-topper

Oslo Vei brukte titalls millioner på å oppgradere ei tomt eid av selskapets egne topper. Deretter ble tomta solgt med milliongevinst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkursen i det kommunalt eide aksjeselskapet Oslo vei AS, med 600 millioner kroner i omsetning og over 200 ansatte, var et faktum 7. desember.

Siden har både ansatte i selskapet og kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke antydet at økonomisk uryddighet og skittent spill kan ha medvirket til konkursen.

Rollefordelingen og prioriteringene i selskapet granskes nå av bostyret.

Sentralt i granskningen står eierforholdene til den omstridte eiendommen Uelandsgate 85.

Oslo vei inngikk leiekontrakt på eiendommen i september 2008, får Dagbladet opplyst.

Samtidig satt både daværende styreleder i Oslo vei AS, Jan Erik Holmberg, og direktøren for anlegg- og driftsavdelingen i selskapet, Georg Øksnes, med betydelige eierandeler i selskapet som eier eiendommen; Uelandsgate 85 AS.

Doblet verdi Holmberg satt på en eierpost på 18,2 prosent igjennom selskapet Årengveien 1 B, der hans kone er oppført som eneeier. Øksnes sto oppført med en eierandel på 8,7 prosent.

Eiendommen ble ifølge Holmberg kjøpt for rundt 120 millioner kroner i 2008.

Kort tid før konkursen i Oslo vei, ble eiendommen solgt for 230 millioner kroner, får Dagbladet opplyst fra flere kilder.

Den formidable verdiøkningen, nær en dobling på fire år, skyldes ikke nødvendigvis bare galopperende tomtepriser.

Oslo vei har gjort betydelige investeringer på eiendommen.

- Bare i 2012 er det brukt rundt ti millioner kroner på oppgradering og vedlikehold. Dette er også gjort investeringer i samme størrelsesorden tidligere. Dette er uheldige disposisjoner, sier byråd Hallstein Bjercke (V).

DOBBELTROLLE: Direktør for anlegg og drift i Oslo Vei, Georg Øksnes
DOBBELTROLLE: Direktør for anlegg og drift i Oslo Vei, Georg Øksnes Vis mer

Leieavtalen Oslo vei AS inngikk med Uelandsgate 85 AS, var på ti år. Denne leiekontrakten ble også framlagt som sikkerhet da Uelandsgate 85 AS fikk finansiering.

- Jeg burde trukket meg Etter at Oslo kommune ble varslet om uregelmessigheter i Oslo vei i sommer, ble Jan Erik Holmberg kastet som styreleder i september.

- Jeg har ikke beriket meg på Oslo veis bekostning. Jeg har fra første dag opplyst om min rolle i forhold til eiendommen, og meldt meg inhabil der det har vært påkrevd, insisterer Holmberg.

Likevel ønsker han nå at han hadde trukket seg i 2008.

- Jeg skjønner at det kan stilles spørsmålstegn ved min dobbeltrolle. Jeg skulle trukket meg som styreleder. Men dette ble eierskapsavdelingen i Oslo kommune informert om. Det er ikke jeg som har bestemt at jeg skal være styreleder i Oslo vei. Jeg har blitt gjenvalgt etter dette, sier Holmberg.

Skjult aksjepost Men det er flere som har tjent meget godt på eierposten sin i Oslo vei. Direktøren for anlegg- og driftsavdelingen i selskapet, Georg Øksnes, hadde en eierpost på 8,7 prosent i selskapet.

Saken ble tatt opp på et styremøte av en ansattrepresentant i april 2010. Under posten «Eierskap i Uelandsgt 85», er det protokollført:

«Det ble hevdet at en av selskapets direktører fremstår som deleier av selskapet som eier uelandsgt. 85. Dette er ukjent for styrets leder og selskapets administrasjon. Saken vil bli nærmere undersøkt.»

To måneder senere, under neste styremøte, kom svaret:

«Ingen ansatte i Oslo vei har, direkte eller indirekte, eierskap i Uelandsgate 85».

Men i dag erkjenner både Rønning og Holmberg at Øksnes hele tiden hadde en andel i den lukrative eiendommen Uelandsgate 85.

Ifølge tidligere styreleder Jan Erik Holmberg og Adm. dir i Oslo vei Arnt Olav Rønning, har de ikke kjent til kollegaens eierpost.

- De har løyet for meg - Det viste seg å ikke være riktig det vi videreformidlet i 2010. De har løyet for meg, sier Holmberg til Dagbladet.

DOBBELTROLLE: Tidligere styreleder i Oslo Vei Jan Erik Holmberg.
DOBBELTROLLE: Tidligere styreleder i Oslo Vei Jan Erik Holmberg. Vis mer

- Hvem har løyet?

- Det vil jeg ikke kommentere. Men det er ingen hyggelig situasjon.

Administrerende direktør i Oslo vei, Arnt Olav Rønning sier:

- Vi fikk en skriftlig redegjørelse fra styreleder i Uelandsgate 85 AS om eieforholdene. Jeg forsto det som at Øksnes ikke var inne på eiersiden. Det viser seg i ettertid å være feil, sier Rønning.

Daværende styreleder i Uelandsgate 85 AS, Niels Christian Holm, vil ikke kommentere saken.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Georg Øksnes.