Milliongevinst på gullopsjoner

Administrerende direktør Anders Hvide i gullselskapet Mindex har tjent om lag fem millioner kroner på lukrative opsjoner i selskapet. Og det før selskapet har tjent så mye som en krone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mindex leter etter gull og andre mineraler i Ghana, på Grønland, på Filippinene og i Norge. Så langt har ikke selskapet utvunnet noe som helst, men hyppige rapporter om gunstige funn av gull og nikkel har ført til at aksjekursen har skutt i været. Så langt i år har oppgangen vært på 200 prosent.

Dette har vært gull verdt for administrerende direktør Anders Hvide. I februar 1996 fikk han og resten av styrets medlemmer opsjoner på å kjøpe mer enn én million aksjer i selskapet. Prisen for hver aksje ble satt til kroner 4,60 .

Skyhøy gevinst

Den eventyrlige kursutviklingen for Mindex-aksjen har gjort den gullkantede opsjonsavtalen enda mer gyllen. De siste dagene har Mindex-aksjen blitt handlet for mer enn 15 kroner på Oslo Børs, drøyt tre ganger over innløsningskursen i opsjonsprogrammet.

Dermed har gevinstene blitt skyhøye.

Direktør Anders Hvide har i sommer alene erklært 440000 opsjoner og med det sikret seg aksjer til en verdi av vel 6,7 millioner kroner. Prisen han måtte betale for aksjene var om lag to millioner kroner. Etter dagens kurs er papirgevinsten på opsjonene med andre ord 4,7 millioner kroner. I tillegg har Hvide 150000 opsjoner med innløsningskurs 11 kroner til gode.

Underskudd

Mindex er nå verdt godt over 600 millioner kroner. Ikke dårlig for et selskap som i fjor gikk med 14 millioner kroner i underskudd.

34 år gamle Anders Hvide eier aleine aksjer for mer enn ti millioner kroner i Mindex, og har i tillegg en eierpost verdt drøyt to millioner kroner via sitt deleierskap i storaksjonæren Wollert Hvide AS.

Sparte skatt

Hvide benyttet seg av sine opsjoner seks måneder før fristens utløp. På denne måten sørget han for å minimalisere skattebelastningen.

Både Anders Hvide og styremedlem Dag F. Arnesen (som benyttet sine 140 000 opsjoner), skriver i en melding til Oslo Børs at de ser på investeringene sine i Mindex som langsiktige, men «tar forbehold om et eventuelt senere nedsalg for å dekke påløpt skatt som følge av opsjonene».