Millionkamp om de beste landstedene

Med ferske millioner i lomma kaster nordmenn seg inn i kampen om strandperlene som legges ut for salg denne våren. Meklerne gnir seg i henda og spår rekordomsetning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påsken er sesongstart for handelen med landsteder ved sjøen. Prisene er atskillig stivere enn på fjellet. Meklerne venter rekordtall både for omsetning og prisnivå denne våren og sommeren.

Meklerne langs skjærgården har lange lister med folk som vil ha attraktive hytter med egen strandlinje, og regner med å oppnå nærmere 20 millioner kroner for enkelte eiendommer.

Beliggenhet

Eiendomsmekler Tore Solberg i Sandefjord kjenner markedet for fritidseiendom på pulsen.

- Vi er i startgropa for sesongen, men har allerede omsatt hytter i mangemillioners-klassen. Mitt inntrykk er at folk har mer penger enn noen gang.

- Den optimale eiendommen har sol hele dagen, strandlinje med blanding av svaberg og badestrand og bilvei helt fram. Hva prisklasse angår, er det tre ting som betyr noe: Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet, forklarer Solberg.

Bygningene kommer i annen rekke, de kan renoveres om nødvendig. Men folk vil gjerne har stort areal på hytta på grunn av nye restriksjoner for påbygg, som begrenser bygningens størrelse.

- Folk stiller også større krav til komfort. Hvis det ikke er toalett og dusj på stedet, må mulighetene for å installere det i det minste være til stede, sier Solberg.

Gullområdene i søndre Vestfold er Nøtterøy, Tjøme, Sandefjord og Larvik. Tjøme på topp, og er ifølge Solberg Vestfolds svar på Holmenkollåsen.

Tettpakket i fjorden

Gunnar Sædberg hos Meglerhuset Sædberg as i Kristiansand er mer nøktern i sin prognose for omsetningen i sitt område.

- Prisnivået vil holde seg, men tilbudet vil være mer begrenset enn tidligere på grunn av den enorme omsetningen de siste to årene. I det øverste prissjiktet er det så få eiendommer at det begrenser seg selv, sier han.

Prisnivået så langt sør i landet er lavere enn i områdene nærmere Oslo, noe Sædberg forklarer med at de store pengene er lokalisert i områdene rundt hovedstaden.
Ikke desto mindre forventer han å slå prisrekorden fra i fjor; litt over ti millioner for et landsted i Lillesand.

- Det er så tettpakket langs sjøen i Oslofjorden at ressursmennesker må lenger sør for å få seg en perle. Vi opplever at pengesterke vennegjenger som etablerer seg med et landsted her, trekker med seg andre.

- Vår erfaring er at eiendommer opp til tre millioner er veldig lette å selge. Det er ikke uvanlig med 100 interessenter på visning, og folk overbyr hverandre, sier advokat og eiendomsmegler Odin Barfod i Bamble.

Folkehytter

Lenger mot Kragerø stiger prisene betraktelig, i Langesundfjorden inn mot Porsgrunn går prisen ned.

I dette område kan man få seg en fin «folkehytte» til overkommelig pris.
- Nærheten til industri gjør prisen rimeligere. Men vannet er rent, og mange av eiendommene er nydelige, mener Bamble-megleren.