Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millionkontrakter og dokumenter er sporløst forsvunnet

Forsvaret kan ikke dokumentere salget av marinefartøy og militært utstyr for nærmere 200 millioner kroner.

TOMME ARKIVSKAP: En stor mengde dokumenter er sporløst forsvunnet i Forsvarets arkiver. Kontrakter, korrespondanse, referater og skriv som omhandler forhandlinger og salg av marinefartøy til over hundre millioner kroner er ikke lenger å oppdrive. Illustrasjonsfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TOMME ARKIVSKAP: En stor mengde dokumenter er sporløst forsvunnet i Forsvarets arkiver. Kontrakter, korrespondanse, referater og skriv som omhandler forhandlinger og salg av marinefartøy til over hundre millioner kroner er ikke lenger å oppdrive. Illustrasjonsfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvaret har selv hyret inn eksterne granskere for å finne ut hva som har skjedd da en rekke tidligere norske marinefartøy ble solgt til paramilitære selskaper i Vest-Afrika, stikk i strid med norsk eksportlovgivning.

Men et problem er at svært mange dokumenter er sporløst forsvunnet og ikke lenger finnes i arkivene. Forsvarets logistikkorganisasjon, som har hatt ansvaret for salgene, har ingen forklaring på hva som har skjedd. I en serie artikler har Dagbladet avslørt hvordan en rekke tidligere norske marinefartøy nå brukes til sivil, væpnet piratjakt i et av verdens mest lovløse farvann.

Listen over forsvunnede dokumenter er lang. Hele salgsprosesser er slettet eller forsvunnet. Flere kontrakter i millionklassen er blitt borte. Referater fra møter, besøk og viktige avgjørelser er enten aldri blitt skrevet, ikke blitt arkivert, eller fjernet i etterkant. Det er i dag umulig for Forsvaret å dokumentere salget av marinefartøy og militært utstyr for nærmere to hundre millioner kroner. Mye av det har havnet hos ukjente aktører i utlandet.

Samme skip solgt fire ganger Blant eksemplene Dagbladet kan avsløre, er prosessen rundt salget av det største marinefartøyet, KNM «Horten». Det viser seg at forsvaret har skrevet kontrakt og solgt skipet til minst tre andre sikkerhetsselskaper før handelen til slutt ble fullført med det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global.

• Forsvaret finner verken kontrakten eller dokumentene knyttet til et meget omtalt salg i 2011 til to nordmenn som skulle drive fiskerioppsyn utenfor Somalia. Utenriksdepartementet grep inn og stanset salget fordi de fryktet at skipet ville bli bevæpnet og brukes til sikkerhetsoppdrag i konfliktsoner. Papirmølla må ha vært formidabel, men det finnes i dag ikke et eneste dokument om dette i arkivene til FLO.

• I sommer kunne Dagbladet avsløre at Forsvaret like etterpå solgte skipet til en pensjonert amerikansk general som skulle bruke skipet for å støtte opprørsledelsen under borgerkrigen i Libya. Det eksisterer ikke et eneste dokument om dette salget i FLOs arkiver. Selv om det ble skrevet kontrakt og forhandlet i flere runder om blant annet betalingsutsettelser og kjøp av annet militært utstyr. Salget ble aldri gjennomført fordi betalingen uteble.

• Et tredje og ukjent britisk sikkerhetsselskap skal så ha fått kjøpe skipet, og undertegnet kontrakt med Forsvaret. Det framkommer i et annet dokument Dagbladet har fått tilgang til. I FLOs arkiver finnes det ingen kontrakt eller informasjon om verken salget eller kjøperen. Da betalingen også her uteble, skrev Forsvaret kontrakt med sikkerhetsselskapet CAS Global som til slutt fikk overta skipet.

Ukjent milliontvist Det finnes heller ingen arkiverte dokumenter, skriv eller referater som kaster lys over en årelang milliontvist mellom Forsvaret og auksjonsselskapet som bisto med salget av KNM «Horten». Det eneste som finnes er en forliksavtale som viser at tvisten har kostet Forsvaret over 3,1 millioner kroner.

SKANDALESALG: 14. juni 2014 kunne Dagbladet avsløre at en rekke norske krigsskip har funnet veien til en krigsherre og paramilitære organisasjoner i Vest-Afrika, stikk i strid med norsk eksportlovgivning. Faksimile: Dagbladet 14. juni 2014.
SKANDALESALG: 14. juni 2014 kunne Dagbladet avsløre at en rekke norske krigsskip har funnet veien til en krigsherre og paramilitære organisasjoner i Vest-Afrika, stikk i strid med norsk eksportlovgivning. Faksimile: Dagbladet 14. juni 2014. Vis mer

Hva salget av KNM «Horten» og de andre skipene totalt har kostet Forsvaret, og hva som er utbetalt i meklingshonorar, er det liten eller ingen dokumentasjon rundt.

Finnes ingen kontrakt Dagbladet har tidligere avslørt at kystvaktskipet KV Titran ble solgt til en sørafrikansk våpenprodusent, som umiddelbart videresolgte skipet til et paramilitært selskap i Nigeria.

• Forsvaret kan verken oppdrive kjøpekontrakten eller annen dokumentasjon som klargjør hvem som faktisk kjøpte skipet. Tvert om peker den lille dokumentasjonen som finnes mot at helt andre aktører var involvert i kjøpet. Dette inkluderer det paramilitære selskapet Forsvaret til nå har benektet ethvert kjennskap til.

• Derfor er det også uklart nøyaktig hvem som betalte og hvor mye det ble betalt for kystvaktskipet. Pengene gikk aldri direkte til Forsvaret, men til en advokat i Bodø. Meklingsfirmaet som bisto i salgsprosessen ble til slutt avkrevd den avtalte minimumsprisen på en million euro.

INGEN SPOR: I Forsvarets arkiver er det ingen spor etter handelen med den pensjonerte «special forces»-genrealen David L. Grange, som ville bruke KNM «Horten» under borgerkrigen i Libya. Faksimile: Dagbladet 20. august 2014
INGEN SPOR: I Forsvarets arkiver er det ingen spor etter handelen med den pensjonerte «special forces»-genrealen David L. Grange, som ville bruke KNM «Horten» under borgerkrigen i Libya. Faksimile: Dagbladet 20. august 2014 Vis mer

Etter at Dagbladets avsløringer rundt salgene, har FLO brukt flere måneder på søke etter dokumenter, og samle dem under nye mapper og journalnumre, i håp om å skape en oversikt.

- De retningslinjer som gjelder for journalføring og dokumentasjon har ikke vært fulgt i alle tilfeller i denne saken og dette jobber vi med å utbedre. Vi gjennomgår nå rutinene for dette, sier informasjonsdirektør i FLO, Marianne Øiahals, til Dagbladet.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

INGEN KONTRAKT: Forsvaret finner ingen kontrakt som viser hvem som faktisk kjøpte, eller hvor mye som ble betalt for kystvaktskipet KV Titran. Faksimile: Dagbladet 14. juli 2014
INGEN KONTRAKT: Forsvaret finner ingen kontrakt som viser hvem som faktisk kjøpte, eller hvor mye som ble betalt for kystvaktskipet KV Titran. Faksimile: Dagbladet 14. juli 2014 Vis mer

LES OGSÅ:
Norske krigsskip havnet i Nigeria
Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (Pluss)
Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
Støre legger ansvare på britiske myndigheter
Ber britene holde tilbake KNM «Horten»
Forsvaret hevder skipene har britiske flagg. Men de ble aldri registrert
Nå seiler også KNM «Horten» uten flagg og registrering
Solgte kystvaktskip til omstridt sør-afrikansk våpeneksportør
Støre mener Norge har et av verdens strengeste eksportregelverk
- Nå må Børge Brende på banen
Kontrollkomiteen vil granske Forsvarets båtsalg
Han fikk kjøpe norsk krigsskip til borgerkrigen i Libya
Nekter for å ha kjent til Libya-kontrakt
Forsvaret innleder full ekstern granskning etter krigsskip-avsløringene
Tollvesenet slo alarm om Forsvarets krigsskipssalg
Også Tollvesenet skal granske Forsvarets båtsalg
Regjeringen strammer inn regelverket etter Dagbladets avsløringer
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria

SOLGT FIRE GANGER: Det tidligere norske krigsskipet KNM «Horten» ligger fremdeles til kai i den engelske havnebyen Ramsgate. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SOLGT FIRE GANGER: Det tidligere norske krigsskipet KNM «Horten» ligger fremdeles til kai i den engelske havnebyen Ramsgate. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling