HENLA: Mannen (57) tilstod fem mordbrannstiftelser.  Riksadvokaten henla saken.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HENLA: Mannen (57) tilstod fem mordbrannstiftelser. Riksadvokaten henla saken. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Millionkrav fra mordbrannsiktet

En 57-åring, som var siktet for fem tilfeller av mordbrann i Tønsberg, har fremmet et millionkrav mot politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 57-åringen satt varetektsfengslet i over et halvt år siktet for å ha tent på sju brannen i byen 9.- 10. februar i fjor.

Mannen, som tidligere er dømt etter mordbrannparagrafen, nektet straffskyld fra første stund. Ifølge politiet kunne fem av brannene i den gamle trehusbebyggelsen i Tønsberg lett forårsaket tap av menneskeliv eller utstrakt ødeleggelse av eiendom, og siktet mannen etter mordbrannparagrafen. De to siste brannene mente politiet var skadeverk.

57-åringens advokat, Oscar Ihlebæk, sier til Dagbladet at han har fremmet et oppreisningskrav for ikkeøkonomisk tap på en million kroner.

- I tillegg kommer faste erstatningssatser for uberettiget varetekt. Vi har også krevd erstatning, fordi 57-åringen på et tidspunkt under varetektsoppholdet ble fratatt trygden, sier Ihlebæk.

Skrev tilståelse Det var riksadvokaten som i fjor høst henla saken mot 57-åringen etter bevisets stilling. Henleggelsen var oppsiktsvekkende på flere måter. Både politiet i Tønsberg og statsadvokaten innstilte overfor riksadvokaten på at 57-åringen skulle tiltales etter mordbrannparagrafen.

Etter at 57-åringen fikk vite at statsadvokaten ville tiltale han for mordbrann, skrev han i fullt sinne et brev til politiet i Tønsberg, og erklærte seg straffskyldig. Dette brevet var kjent for riksadvokaten på det tidspunktet saken ble henlagt.

Det er på det rene at 57-åringen var i Tønsberg den aktuelle kvelden og natta. Han oppholdt seg en periode på en pub, og han er fanget opp av et overvåkingskamera mens han tok ut penger fra en minibank. Politiet har klokkeslettet for dette uttaket. Dette uttaket er gjort like ved brannstedene og rundt tidspunktet for brannene.

Forvaring Ihlebæk sier varetektsoppholdet var en helt ekstraordinær påkjenning for 57-åringen på grunn av hans helsetilstand.

- Samtidig hadde han en siktelse mot seg som kunne ført til en dom på 21 års forvaring. Klienten isolerte seg på cella 24 timer i døgnet. 57-åringen opplevde situasjonen i varetekt som svært foruroligende. Han uttalte frykt for at noe alvorlig kunne komme til å tilstøte ham mens han satt innelåst. På denne bakgrunn ønsket han en periode innleggelse på lukket avdeling på psykiatrisk sykehus, sier advokaten.

Branner Tønsberg er en by hardt rammet av branner. De siste årene har det vært rundt 60 branner i byen. Natt til onsdag denne uka brant det igjen i en låve og i to biler.

De tre åstedene ligger like ved hverandre, og kriminalpolitiet mener det er all grunn til å tro at brannen er påsatt. Som i de sju brannene i februar i fjor ble heller ingen skadd personer skadd denne gangen.