TILBAKE I TRYGGE HENDER: Politiinspektør Magnar Pedersen (til venstre) og politistasjonssjef Gunnar Orskaug med maleriet "La de små barn komme til meg" som ble stjålet fra Larvik kirke natt til søndag 8. mars. 
Foto: Politiet/SCANPIX
TILBAKE I TRYGGE HENDER: Politiinspektør Magnar Pedersen (til venstre) og politistasjonssjef Gunnar Orskaug med maleriet "La de små barn komme til meg" som ble stjålet fra Larvik kirke natt til søndag 8. mars. Foto: Politiet/SCANPIXVis mer

Millionmaleriet er kommet til rette

Funnet i varebil på Østlandet. - Vi er utrolig glade, sier kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det stjålne maleriet «La de små barn komme til meg» er funnet i en bil på Østlandet, opplyser politiet i Larvik, ifølge NTB.

Politiet holdt i kveld en pressekonferanse om saken. Tidligere i dag ble det klart at en person er pågrepet og siktet for medvirking av tyveriet av maleriet, som anslås å ha en verdi opp mot 20 millioner kroner.

Funnet i varebil
Mannen er i 50-åra og er siktet for medvirkning til grovt tyveri. Maleriet er nå til kriminaltekniske undersøkelser. Maleriet ble funnet i en varebil, melder NRK.

Etter det Dagbladet.no forstår ble bilen funnet utenfor Vestfold fylke.

Østlands-Posten skriver at mannen er fra Larvik og er tidligere straffedømt for økonomiske forhold.

- Vedkommende bidro til at vi fant bildet. Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, sier politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt.

Politiet har tidligere uttalt at de tror minst to personer står bak tyveriet.

Pedersen sier at det er vanskelig å si om bildet er påført skade, melder NTB.

En bit av rammen til maleriet ble funnet igjen på åstedet etter det frekke tyveriet.

- Utrolig glade
Kirkeverge Ludvig Levinsen i Larvik kirke er svært lettet etter at kunstskatten deres er kommet til rette.

- Vi er utrolig glade nå! Vi hadde aldri trodd at dette skulle gå så fort, sier Levinsen til Dagbladet.no.

Han forteller at maleriet er i rimelig god stand. Det er noen skjønnhetsskader på selve maleriet og den nevnte rammen er skadet.

- Det er vanskelig å si hvor omfattende disse skadene er, men vi vil gjøre alt for at det blir reparerte igjen, sier kirkevergen.

Han sier at episoden vil føre til en gjennomgang av sikkerhetsrutiner og ivaretagelser av verdifulle gjenstander i kirkenorge.

- Vi skulle gjerne sluppet slike episoder, men slik er ikke samfunnet lengre, sier han.

Etterlyst internasjonalt
Tyvene kom seg inn et vindu ved hjelp av stige og kom seg unna med maleriet. Bildet ble ganske raskt etterlyst gjennom Interpol og flere kunsteksperter ga uttrykk for at tyveriet kunne være et bestillingsverk.

Maleriet som heter "La de små barn komme til meg" er laget av Lucas Cranach den eldre, en tysk renessansemaler som levde fra 1472-1553. Det har hengt i Larvik kirke siden 1677.

Etter tyveriet er det kommet mye kritikk for at bildet var så dårlig sikret.

Avhørt i dag
Politiet opplyste på pressekonferansen i Larvik i kveld at den siktede mannen i 50-åra bidro til at politiet fant bildet i varebilen. Dette ønsker ikke mannens forsvarer å kommentere.

- Det får stå for politiets regning, sier advokat Søren Hellenes til Dagbladet.no.

Han forsvarer den siktede mannen og hadde en en prat med han i ettermiddag.

- Han ble avhørt tidligere i dag og vil bli avhørt i morgen. Vi har bestemt oss for å si minst mulig. Hvordan han stiller seg til siktelsen ønsker jeg ikke å kommentere nå, sier Hellenes.