Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millionskader etter storbrann

Skadene er store etter branninfernoet i Kristiansund. Gnistene fra den 300 år gamle brygga fløy flere hundre meter og antente flere bolighus. Brannmannskaper driver ennå etterslokking, men de 77 evakuerte har nå flyttet tilbake til sine hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til i dag fikk brannvesenet slukket brannen, som startet i 17.40-tida i går. Årsaken til den omfattende brannen er foreløpig ukjent.

Evakuert

Ingen mennesker ble skadd i brannen, men til sammen 77 personer ble evakuert. 27 personer fra Sjursvika på Innlandet ble evakuert på grunn av brann- og eksplosjonsfare, mens 50 personer fra Nordlandet ble evakuert på grunn av giftig røyk som kom inn over husene. Blant de evakuerte var også flere flyktninger, melder Bergens Tidendes nettutgave.

Brannmannskaper har drevet etterslokking i dag, og alle de 77 evakuerte har flyttet tilbake til sine hjem.

Skadene etter branninfernoet er store, og den verneverdige brygga på Innlandet sto ikke til å redde. Med byens største brygge forsvant både viktig byhistorie og verdier for flere titall millioner kroner. Ordfører Dagfinn Ripnes betegner storbrannen som en katastrofe for Kristiansund. Nå vil han ta initiativ til at sikkerheten skjerpes og at det som er igjen av kulturminner bevares, melder NTB.

Ikke varslingsanlegg

Ifølge VG Nett fantes det ikke brannvarslingsanlegg i Lofotkompaniets lagerbygninger.

- Det var ikke brannalarm i disse lokalene. Vi anså ikke bygningene for å være brannfarlige, sier nestsjefen for den tradisjonsrike familiebedriften, Lossius Sagli, til NTB.

Brannen startet i brygga, og et par timer seinere hadde den spredt seg til et boligområde som ligger et par hundre meter unna, over Markussundet.

Den kraftige vinden spredte gnistene og skapte store problemer for brannmannskapene. Gnistregn og brennende nedfall rammet et stort område.

- Det er like før brygga raser sammen, og da vil det brennende nedfallet skape enda større problemer, sa politiinspektør Frederik Meringen ved Nordmøre politidistrikt til Dagbladet i natt.

Millionverdier tapt

Sivilforsvaret ble kalt ut, og det samme ble brannmannskaper fra Kvernberget flyplass. En båt lå utenfor brygga og hjalp til med slokkingsarbeidet.

Flammene fra den voldsomme brannen lyste opp det meste av Kristiansund.

Da politiet fikk brannmeldinga, var brygga allerede i full fyr. Foreløpig er det usikkert hva som startet den omfattende brannen i den 300 år gamle, verneverdige brygga. Ingen personer kom til skade i brannene.

Lyser opp

- Når vi ser over til Kirklandet på den andre siden av sundet, ser vi gjenskinnet av flammene i husvinduene, sa servitør Helena Solbjør til NTB i natt.

Hun jobber på Dødeladen Kafé et par hundre meter unna brannstedet. Mange av Kristiansunds beboere hadde trukket ned til brygga for å bivåne brannen.

- Stemningen er litt spent. Folk lurer på hvordan dette utarter seg, sa kokk Tor Gunnar Ottlei.

FLAMMENES ROV: Brannen tok lagerbygningene til den tradisjonsrike familiebedriften Lofotkompaniet. Det var ikke brannvarslingsanlegg i bygningene. Bildet er tatt fra båt i sommer.Foto: RUNE JOHANSEN
Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart