Millionskattekrav mot VG-ansatte

15 nåværende og tidligere ansatte ved VGs utenlandskontorer risikerer samlede skattekrav på flere millioner kroner. Årsaken er at arbeidsgiver har brukt reglene for statstjenestemenn ved utbetaling av utenlandstillegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemet er at skattemyndighetenes praktiserer to ulike regelverk ved utbetaling av utenlandstillegg for statlig og privat ansatte på tjeneste i utlandet.

  Statstjenestemenn, for eksempel ambassadeansatte, får en skattefri godtgjøring. Men har privatansatte i utlandet fått godtgjøring av arbeidsgiver, er overskuddet som ikke går med til å dekke utgifter, skattepliktig.

Etterbetalt

Økonomidirektør Ketil Salvesen i VG bekrefter overfor NTB at avisa allerede har etterbetalt over 1 million kroner i arbeidsgiveravgift for utenlandstilleggene i årene etter 1991, etter å ha tapt saken i Overligningsnemnda i fjor.

  Saken begynte å rulle etter et bokettersyn i avisa tidlig på '90-tallet.

Etterbetaling

De VG-ansatte har nå fått brev fra sine ligningskontorer om at det kan bli krevd etterbetaling for såkalt overskudd på godtgjøringen etter at utgifter er trukket fra.

  Ifølge Salvesen kan beløpene i verste tilfelle, hvis man ikke når fram med sannsynliggjøring av reelle utgifter, komme opp i hele 6 millioner kroner for de 15 utenriks-medarbeiderne. VG har tilbudt sine ansatte juridisk hjelp i saken.

Urettferdig

- Vi synes dette er en svært urettferdig forskjellsbehandling av ansatte i en privat bedrift og ansatte i staten, sier økonomidirektør Salvesen til NTB.

 - Vi holder oss til samme regler som staten. Vi har lagt oss på nest laveste sats i ambassadene, for ambassadesekretær, og kan ikke se at det skal bli noe skattbart overskudd for de ansatte dette gjelder, sier Salvesen.

(NTB)