Millionsmell for direktør

Valuta-spekulasjoner medførte tap på 155 milloner for shippingselskapet. Men samtidig sikret administrerende direktør (50) seg illegalt en formue på seks- sju millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50-åringen fikk overført en del av transaksjonene til en konto i Sveits, uansett om selskapet tapte på spekulasjonene eller ikke.

Saken er enestående i norsk kriminalhistorie. I Høyesterett er den tidligere administrerende direktøren, som er utdannet jurist, dømt til fem og et halvt års fengsel, Dette er en av de strengeste økokrim-dommer her i landet.

- Det foreligger ikke noen klar parallell til denne saken i tidligere høyesterettspraksis, heter det i dommen.
50-åringen må betale et millionbeløp til sin tidligere arbeidsgiver for sin økonomiske utroskap. Han er i tillegg fradømt retten til å drive som advokat for all framtid, samt å inneha ledende stilling og/eller sitte i styre i noe selskap i fem år.

Det var i 1991 at mannen ble ansatt i Ivaran Shiping i Bærum, og han var etter hvert den eneste som hadde full oversikt over valutahandelens omfang.

Etter hvert som tapene på valutahandel steg, måtte selskapet foreta seg noe. Et internt granskingsutvalg ble nedsatt. Og administrerende direktør ble avslørt og politianmeldt.

- Det fins ikke formildende omstendigheter i saken, skriver Høyesterett.