Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millionsnusk i drosjebransjen

Økokrim avdekket omfattende skattesnusk i drosjenæringen i Oslo tidligere i sommer. Nå siktes enda flere drosjesjåfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da politiet og likningsvesenet slo til mot drosjenæringen tidligere i sommer ble to menn pågrepet og likningsmyndighetene utførte bokettersyn hos nærmere 400 drosjeeiere i Oslo. Det er gjort omfattende beslag i saken, blant annet et kontantbeløp på nesten 300 000 kroner og dataustyr for produksjon av falske kjøresedler.

Fem siktet i saken

Siden skatterazziaen er ytterligere tre personer siktet i saken. To av dem ble pågrepet tidligere i sommer, men ingen av dem er varetektsfengslet. En av de pågrepne er en kvinne, mens etter hva Dagbladet.no kjenner til skal de to andre være en drosjeeier og en sjåfør. De tre er siktet for medvirkning for brudd på regnskapsloven og likningsloven.

Tatt på fersken

En av de to først pågrepne, en 53 år gammel regnskapsfører, ble varetektsfengslet da saken rullet opp. Den andre pågrepne var en 51 år gammel drosjeeier fra Hallingby i Buskerud. Han skal i avhør ha lagt alle kortene på bordet og erkjent de faktiske forhold i saken. Da 51-åringen ble pågrepet på sin bopel fant politiet produksjonsutstyr for å lage falske skiftlapper til drosjer i Oslo. I tillegg fant de regnskapene til flere hundre Oslo-sjåfører. Sjåførene skal ha brukt den siktede 53-åringen som regnskapsfører.

Etterforsket i årevis

Opprullingen av svart kjøring i drosjenæringen i Oslo har vært etterforsket i det stille av likningsmyndighetene siden 2000. I februar i år kom gjennombruddet i etterforskningen. Da la Økokrim og Oslo likningskontor en slagplan for hvordan de skulle avdekke svart kjøring i drosjenæringen.

Den 53 år gamle regnskapsføreren som er siktet i saken var på 90-tallet i politiets søkelys for å ha bistått drosjeeiere med å ha unndratt penger fra beskatning. Etter flere års etterforskning ble siktelsen mot mannen frafalt og saken henlagt på bakgrunn av bevisets stilling. Men selv om politiet la saken vekk gjorde ikke Oslo likningskontor det. Han ble pågrepet i midten av juni og varetektsfengslet, men er nå løslatt.

Lavere inntekt

- Min klient har erkjent deler av de faktiske forhold i saken, men det betyr ikke at han har tatt stilling til erkjennelse av straffskyld, sier hans forsvarer, advokatfullmektig Thomas Klevenberg.

53-åringen nekter for å vært innvolvert i produksjon av falske regnskapsbilag og han har ikke hatt noen direkte økonomisk gevinst knyttet opp til produksjonen av de falske skiftlappene, opplyser Klevenberg til Dagbladet.no.

I avhør har regnskapsføreren likevel forklart at han har hørt at det skal være mulig å få produsert falske skiftlapper, men at dette er opplysninger som mange i drosjenæringen i Oslo har visst og snakket om. Ifølge Aftenposten skal sjåfører fått tilbud om å betale 6000 kroner i året for produksjon av falske regnskapsbilag. Bilagene viste lavere omsetning enn den reelle og på den måten ble skatten redusert. 51-åringen i Hallingby skal ha produsert falske bilag.

Taus

Dagbladet.no har vært i kontakt med 51-åringen fra Hallingby som er siktet i saken. Han ønsker ikke å prate med Dagbladet.no om siktelsen mot han. Mannen har løyve for drosje i Oslo, men han kjører ikke selv fordi han er sykemeldt. Han er registrert som daglig leder av et utested i Buskerud. Siktede søkte også om drosjeløyve i Hønefoss tidligere i år, til tross for at han hadde løyve i Oslo. Ifølge lovverket kan ingen drosjeeier ha løyve i flere distrikter samtidig.

BOKETTERSYN:</B> Tre dager i juni ble flere hundre drosjer sjekket av ligningsvesenet i Oslo. Nå er ytterligere tre siktet i den omfattende bedragerisaken.