NORSK ENERETT: Et rederi og en skipper er dømt til å betale 1 million kroner for fiske av snøkrabbe i Svalbardsonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NORSK ENERETT: Et rederi og en skipper er dømt til å betale 1 million kroner for fiske av snøkrabbe i Svalbardsonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Millionstraff for fiske av snøkrabbe ved Svalbard

Et latvisk rederi og en skipper er dømt til inndragning av 1 million kroner for fiske av snøkrabbe i Svalbardsonen. Dommen slår fast at krabben er en bunnart.

Ifølge NRK hadde EU gitt båten løyve til fisket. Norge protesterte imidlertid mot dette.

Dommen falt i Hålogaland lagmannsrett etter at rederiet og skipperen anket den fellende dommen fra Øst-Finnmark tingrett. I tillegg til inndragningen må skipperen og rederen bak båten Senator betale en bot på 190 000 kroner og 200 000 kroner i sakskostnader, skriver Fiskeribladet.

I retten argumenterte aktor, førstestatsadvokat Lars Fause, for at snøkrabbe er en sedentær art, altså en bunnart som Norge har enerrett på å forvalte.

En av dem som forklarte seg i retten, var seniorforsker Jan Henry Sundet fra Havforskningsinstituttet.

«Lagmannsretten legger på bakgrunn av hans forklaring til grunn at snøkrabben ikke har noen fysiske eller anatomiske egenskaper som gjør at den på egen hånd kan løfte seg opp fra havbunnen eller svømme,» står det i dommen.

(NTB)